logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kind plantaardig opvoeden: wat moet je weten?

De opvoeding van kinderen op een plantaardig dieet is in Nederland steeds populairder geworden. Veel ouders vragen zich af of het mogelijk is om hun kinderen volledig plantaardig op te voeden en welke voedingsstoffen er dan wel of niet voldoende aanwezig zijn. De bronnen die beschikbaar zijn, tonen aan dat een veganistisch of vegetarisch dieet mogelijk is, mits er goed op gelet wordt. In dit artikel wordt ingegaan op de belangrijkste voedingsstoffen, de juiste aanpak bij het geven van voeding aan kinderen, en de rol van een kinderdiëtist bij het opstellen van een juiste voedingsplanning.

Voedingsstoffen en hun betekenis

Bij het opvoeden van kinderen op een plantaardig dieet is het van belang om op te vallen dat bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine B12, calcium, vitamine D en omega-3-vetzuren, minder makkelijk opgenomen worden uit plantaardige producten. Deze voedingsstoffen zijn cruciaal voor de gezonde ontwikkeling van het kind.

Ijzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en de stroom van zuurstof door het lichaam. Plantaardig ijzer wordt minder goed opgenomen dan dierlijk ijzer. Daarom is het aanbevolen om bij elke maaltijd groente of fruit te geven, aangezien vitamine C helpt bij de opname van ijzer. Voorbeelden van voedingsmiddelen met veel ijzer zijn groene bladgroenten, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en aardappelen.

Vitamine B12 is alleen aanwezig in dierlijke producten, waardoor kinderen die helemaal geen dierlijke producten krijgen, een supplement nodig kunnen hebben. Dit is van groot belang, want tekorten van vitamine B12 kunnen leiden tot ontwikkelingsproblemen. Daarom is het aan te raden om bij te dragen aan een voldoende inname van vitamine B12 via supplementen of verrijkte plantaardige producten.

Calcium is essentieel voor de vorming van sterke botten en tanden. Bij jonge kinderen is het belangrijk om te letten op de inname van calcium uit borstvoeding, opvolgmelk of plantaardige zuivelproducten. Voor kinderen ouder dan 1 jaar zijn er verrijkte soja- en erwtendranken beschikbaar, die calcium bevatten. Daarnaast kunnen donkergroene bladgroenten en tofu ook een bron zijn van calcium.

Vitamine D is nodig voor de opname van calcium en helpt bij de groei en het vormen van sterke botten. Het lichaam kan vitamine D aanmaken door zonlicht op de huid. Daarnaast is vitamine D aanwezig in vette vis, eieren en bepaalde plantaardige producten. Voor jonge kinderen tot 4 jaar wordt aangeraden om elke dag 10 microgram vitamine D te geven, vooral bij kinderen met een donkere huid of die weinig zonlicht krijgen.

Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het brein en de zenuwen. Deze vetzuren kunnen worden verkregen uit plantaardige bronnen, zoals lijnzaad, walnoten en oliën, zoals lijnzaad- en walnootolie. Daarnaast is het aan te raden om een algenolie te gebruiken als supplement, aangezien de omzetting van ALA naar EPA en DHA in het lichaam beperkt is.

Aanpak bij het geven van voeding aan kinderen

Bij het opvoeden van kinderen op een plantaardig dieet is het belangrijk om op te vallen dat kinderen op jonge leeftijd nog niet alle voedingsstoffen kunnen opnemen die ze nodig hebben. Daarom is het belangrijk om het dieet goed op te bouwen en te variëren in voedingsmiddelen.

Vanaf een leeftijd van 6 maanden kunnen kinderen beginnen met het eten van oefenhapjes, zoals geraspte appel, groenten en fruit. Deze hapjes moeten eerst gepureerd of fijngeprakt worden. Het is belangrijk om geen zout of suiker toe te voegen aan het eten van kinderen jonger dan 12 maanden. Bijvoorbeeld, bij 7 maanden kun je de oefenhapjes opbouwen tot een oefenmaaltijd, zoals een portie groente of fruit of een snee brood. Vanaf 8 maanden kun je melkvoedingen stap voor stap vervangen door meer maaltijden.

Voor kinderen vanaf 1 jaar is het aan te raden om te kiezen voor verrijkte plantaardige zuivelproducten, zoals soja- en erwtendrank. Deze producten bevatten calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de inname van eiwitten, die uit verschillende bronnen kunnen komen, zoals peulvruchten, noten, zaden, tofu en seitan.

Begeleiding door een kinderdiëtist

Bij het opvoeden van kinderen op een plantaardig dieet is het van groot belang om te werken met een kinderdiëtist, die gespecialiseerd is in plantaardige voeding. Deze diëtist kan samen met de ouders kijken wat het kind nodig heeft en een voedingsplan opstellen. Het is belangrijk om te weten dat een veganistisch dieet meer aandacht en voorbereiding vereist dan een dieet zonder restricties. De diëtist kan helpen bij het vinden van geschikte voedingsmiddelen en het opstellen van een evenwichtig dieet.

Aandachtspunten bij het opvoeden van kinderen op een plantaardig dieet

Bij het opvoeden van kinderen op een plantaardig dieet zijn er een aantal aandachtspunten waarop gelet moet worden. Ten eerste is het belangrijk om op te vallen dat kinderen niet voldoende voedingsstoffen kunnen krijgen uit een plantaardig dieet, tenzij er goed op gelet wordt. Ten tweede is het belangrijk om te letten op het gebruik van zout en suiker in het eten van kinderen. Kinderen tot 12 maanden moeten geen zout krijgen, en suiker is niet geschikt voor jonge kinderen.

Ten derde is het belangrijk om te letten op het gebruik van noten en notenproducten, omdat deze een verstikkingsgevaar kunnen vormen voor jonge kinderen. Voor kinderen tot en met 4 jaar is het aan te raden om alleen notenpasta of pindakaas te geven, zonder suiker en zout. Voor oudere kinderen is het belangrijk om te letten op het aanbieden van noten in de vorm van gemalen noten, pindakaas of notenpasta.

Ten vierde is het belangrijk om te letten op het gebruik van vleesvervangers. Deze producten moeten voldoen aan bepaalde eisen, zoals een laag zoutgehalte en een voldoende inname van ijzer, vitamine B12 en eiwit. Het is aan te raden om te kiezen voor producten die verrijkt zijn met deze voedingsstoffen.

Conclusie

Het opvoeden van kinderen op een plantaardig dieet is mogelijk, mits er goed op gelet wordt. De bronnen tonen aan dat kinderen voldoende voedingsstoffen kunnen krijgen uit een plantaardig dieet, mits het goed opbouwt en varieert. Het is belangrijk om te werken met een kinderdiëtist, die helpt bij het opstellen van een juist voedingsplan. Bovendien is het belangrijk om op te vallen dat bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine B12, calcium, vitamine D en omega-3-vetzuren, goed gecontroleerd moeten worden. Met de juiste aanpak is het mogelijk om kinderen op een gezonde en evenwichtige manier op te voeden.

Bronnen

  1. Je kind vegetarisch of veganistisch opvoeden: is dat verantwoord?
  2. Juraforum: kind
  3. Veganisme: baby-vegan opvoeden
  4. Vegan Challenge: veganistisch opvoeden bij kinderen
  5. CJG Apeldoorn: voeding voor peuters
  6. Voedingscentrum: kan je een kind veganistisch opvoeden?
  7. Voedingscentrum: kan mijn kind vegetarisch eten?
  8. CJG Wassenaar: voeding voor peuters
  9. Puurenfit: opvoeding van vegetarische kinderen
  10. Yunio: veganistisch opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven