logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap met PTSS: Invloed op de opvoeding en de relatie met het kind

Het opvoeden van een kind met een ouder die last heeft van posttraumatische stressstoornis (PTSS) vereist aandacht, begrip en inzicht in de gevolgen van trauma. PTSS kan zowel de persoonlijke als de gezinsdynamiek beïnvloeden, waardoor de ouderlijke rol complexer wordt. In dit artikel worden de invloeden van een ouder met PTSS op de opvoeding en de relatie met het kind besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.

Invloed van PTSS op de opvoeding

Een ouder met PTSS kan last hebben van herhaalde stressreacties, onrust, en gevoelens van bedreiging, zelfs wanneer er geen directe dreiging is. Dit kan leiden tot een onvoorspelbaar gedrag dat het kind beïnvloedt. Volgens onderzoek is er een verhoogd risico op negatieve invloed op de kinderen als de ouders hun trauma niet verwerkt hebben. Dit kan leiden tot een spook binnen het gezin, waarbij de ouder zich onzeker voelt en het kind onzeker is over de veiligheid.

Een van de belangrijkste aspecten van het opvoeden is de hechting tussen ouder en kind. Een veilige hechting is cruciaal, en vereist dat de ouder sensitief en responsief is. Dit houdt in dat de ouder snel signalen van het kind kan opmerken, deze kan interpreteren, en erop kan reageren. Echter, bij ouders met trauma kan dit vermogen worden aangetast. Ze kunnen angstig of beangstigend gedrag laten zien, waardoor het kind geen veilige plek meer ziet in het gezin. Dit kan leiden tot een gedesorganiseerde hechtingsstijl, waarbij het kind niet weet of het zich veilig kan voelen bij de ouder.

Invloed van trauma op de relatie met het kind

Een ouder met PTSS kan ook last hebben van een chronisch gevoel van bedreiging, wat kan leiden tot een verminderde capaciteit om te reageren op het gedrag van het kind. Dit kan leiden tot een onvermogen om het kind te begrijpen of te beïnvloeden. Het kind kan dan last hebben van emotionele en gedragsproblemen, zoals angst, somberheid, en moeilijkheden bij het hechten.

Volgens onderzoek is het belangrijk dat de interactie tussen de ouder en het kind wordt hersteld, en dat de ouder weer leert om sensitief en responsief op het kind te reageren. Dit kan helpen om de negatieve gevolgen van de trauma van de ouder te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om empathie, openheid en moed te tonen bij het omgaan met getraumatiseerde gezinnen. Dit betekent dat de hulpverlener moet proberen de ander als mens te begrijpen en te steunen, en open te staan voor de problematiek van het gezin.

Aanbevelingen voor het opvoeden met een ouder met PTSS

Er zijn verschillende aanbevelingen om het opvoeden met een ouder met PTSS te verbeteren. Ten eerste is het belangrijk om de ouder te ondersteunen bij het verwerken van hun trauma. Dit kan leiden tot een betere capaciteit om met het kind om te gaan en de hechting te verbeteren. Ten tweede is het belangrijk om open te staan voor de problematiek van het gezin en de ouder te steunen bij het opvoeden. Dit kan helpen om de negatieve gevolgen van de trauma van de ouder te verminderen.

Daarnaast is het belangrijk om het kind te steunen bij het omgaan met de situatie. Dit kan worden gedaan door het kind te laten weten dat het veilig is en dat de ouder een betrouwbare bron is. Het is ook belangrijk om het kind te laten weten dat het mag praten over wat er met de ouder gebeurt. Dit kan helpen om het kind te laten weten dat het niet alleen is en dat er mensen zijn die het begrijpen.

Conclusie

Het opvoeden van een kind met een ouder die last heeft van PTSS is een complexe situatie. De invloed van de trauma van de ouder op de opvoeding en de relatie met het kind kan groot zijn. Het is belangrijk om de ouder te ondersteunen bij het verwerken van hun trauma en open te staan voor de problematiek van het gezin. Bovendien is het belangrijk om het kind te steunen bij het omgaan met de situatie. Door deze stappen te ondernemen, kan het opvoeden met een ouder met PTSS worden verbeterd.

Bronnen

  1. Umgangsrecht
  2. Hoe trauma niet overdraag
  3. Een ouder met PTSS: de invloed op de hechting
  4. Ingridrijpende gevolgen
  5. Aansprakelijkheid van ouders
  6. Trauma en stress
  7. Kindergeldanspruch
  8. Ouderschap bij PTSS

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven