Opvoeden van kleine kittens: Handboek voor ouders en verzorgers
juli 7, 2025
In Maassluis zijn er verschillende instellingen en diensten beschikbaar die ouders en kinderen ondersteunen bij het opvoeden en opgroeien. Deze diensten zijn gericht op gezondheid, opvoedingsvragen, mentale en emotionele ontwikkeling, en het bevorderen van een veilige en gezonde omgeving voor kinderen. In dit artikel worden de belangrijkste hulpmiddelen, richtlijnen en organisaties besproken die in Maassluis beschikbaar zijn voor ouders en kinderen. De informatie is gebaseerd op de gegevens uit de bronnen die beschikbaar zijn.
In Maassluis is er sprake van een bredere jeugdondersteuning, waarin zowel ouders als kinderen geholpen worden bij het oplossen van problemen. De gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdgezondheidszorg, die gericht is op kinderen van 0 tot 19 jaar. Dit omvat een standaarddeel, dat bijvoorbeeld vaccinaties en gezondheidscontroles omvat, en een maatwerkdeel dat aansluit bij de specifieke behoeften van elk kind. Hierin kunnen bijvoorbeeld opvoedcursussen, trainingen tegen bedplassen of overgewicht worden opgenomen. De gemeente sluit bij de invulling van het maatwerk aan bij het zorgaanbod uit het overige lokale jeugdbeleid.
De jeugdgezondheidszorg wordt ondersteund door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Maassluis. Hier kunnen ouders en verzorgers terecht met vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Vanaf de zwangerschap tot het moment dat het kind 18 jaar is, kijken ze op verschillende momenten of het kind zich goed ontwikkelt. Dit gebeurt via bellen, bij de ouders thuis, op één van de CJG-locaties en op school.
Er zijn ook professionele hulpverleners beschikbaar die kinderen en ouders helpen bij opvoedingsvragen, gedragsproblemen en emotionele uitdagingen. De kindercoach in Maassluis is een laagdrempelige vorm van hulp die gericht is op de ontwikkeling, het gedrag en de opvoeding van kinderen. Een kindercoach luistert naar de hulpvraag van het kind en van de ouders. De hulpvraag van het kind kan anders zijn dan die van de ouders. De coach draagt handvatten en tips aan om het probleem op te lossen. In enkele sessies wordt op een oplossingsgerichte manier gekeken hoe het kind weer in zijn of haar kracht kan worden gezet. De ouders hebben vaak een actieve rol te spelen om het kind te helpen.
Er zijn verschillende kindercoaches in Maassluis, waaronder Kinderpraktijk Bimbi, die gericht is op mentale, fysieke en emotionele ontwikkeling. Hier wordt gewerkt met ervaringsoefeningen, materialen en werkvormen, onderbouwd met duidelijke theorieën. De focus ligt op het begrijpen van het gedrag van kinderen, die op hun beurt weer iets willen zeggen. De praktijk werkt met ouders en kinderen van nul tot veertien jaar.
In geval van een scheiding is het belangrijk dat het kind in contact blijft met beide ouders. Het Umgangsrecht, ook wel Besuchsrecht genoemd, is het recht dat een minderjarig kind heeft om contact te hebben met zijn ouders. In de praktijk komt dit vooral voor bij gescheiden ouders. Het is belangrijk dat de ouders zelf beslissen hoe ze de omgang regelen, bijvoorbeeld hoe vaak en hoe lang. De omvang van de omgang moet worden afgestemd op het leeftijdsniveau en de belastbaarheid van het kind. Ook de band met de omgangsberechtigde ouder en het verhouding tussen de ouders spelen een rol.
Als een ouder de omgang belemmert, kan dit leiden tot een verlies van het sorgrecht. De omgangsberechtigde ouder kan dan een rechtszaak aanspannen bij het Familierecht. Het belang van het kind staat centraal bij de beslissing. De gemeente Maassluis biedt ook ondersteuning via het wijkteam VraagRaak, dat helpt bij opvoedingsvragen, problemen op school en huiselijk geweld.
De jeugdgezondheidszorg is gericht op het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van kinderen. Hierbij wordt gekeken naar de fysieke, mentale en emotionele gezondheid. De jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, (dokters)assistenten, (ortho)pedagogen en andere deskundigen bieden graag advies en ondersteuning. Er zijn ook cursussen beschikbaar voor ouders, zoals opvoedcursussen, die helpen bij het opvoeden van kinderen.
De gemeente Maassluis biedt ook ondersteuning bij het voorkomen van ziektes, zoals mazelen. Er zijn informatie- en actiecampagnes beschikbaar voor ouders die hun kind willen beschermen. De jeugdgezondheidszorg wordt aangevuld met preventieve maatregelen, zoals vaccinaties en gezondheidscontroles.
Bij jonge kinderen is het belangrijk om de omgang op een passende manier te regelen. Voor baby’s en kleuters wordt aanbevolen om de omgang stunden te beperken, bijvoorbeeld 1 tot 2 keer per week voor een paar uur. Als dit niet mogelijk is, is het ook toegestaan om het kind maar 1 keer per week te zien. In elk geval moeten de ouders samenwerken om een oplossing te vinden die het kind welzijn ondersteunt.
Bij oudere kinderen kan de omgang vaker plaatsvinden, maar dan voor een langere tijd. Bijvoorbeeld elke 2 weken voor het hele weekend of elke zondag van 10 tot 20 uur. De omgang moet worden afgestemd op het leeftijdsniveau van het kind.
Er zijn ook kinderen die last hebben van sociale problemen, zoals het moeilijk hebben met vriendjes maken, weinig empathie tonen of sociale onhandigheid. Ook kunnen kinderen last hebben van angst, veel piekeren, hoofdpijn of buikpijn zonder oorzaak. Een kindercoach kan hierin helpen door luisterend te zijn, de juiste vragen te stellen en werkvormen in te zetten.
Er zijn ook professionele therapeuten beschikbaar, zoals bij Kinderpraktijk Bimbi, die gericht werken op mentale, fysieke en emotionele ontwikkeling. Hierbij wordt gewerkt met ervaringsoefeningen, materialen en werkvormen, onderbouwd met duidelijke theorieën. De focus ligt op het begrijpen van het gedrag van kinderen, die op hun beurt weer iets willen zeggen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet