logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Grenzen stellen bij kinderen: hoe bepaal je de juiste balans?

Kinderen leren vaak op een jonge leeftijd dat grenzen belangrijk zijn. Ze hebben structuur en duidelijkheid nodig om zich veilig en zeker te voelen. Het stellen van grenzen is echter geen eenvoudige taak. Het vereist een evenwicht tussen het geven van ruimte en het aanbieden van duidelijke richtlijnen. In dit artikel worden de kernprincipes en aanbevelingen besproken die je als ouder of opvoeder kunt volgen bij het bepalen van grenzen voor je kind. De informatie is gebaseerd op de bronnen die in de onderliggende bronnenlijst zijn vermeld.

Waarom zijn grenzen belangrijk voor kinderen?

Kinderen hebben grenzen nodig om zich veilig en geliefd te voelen. Zonder duidelijke regels kunnen ze zich verloren en onzeker voelen. Grenzen helpen kinderen begrijpen wat er van hen verwacht wordt en wat acceptabel gedrag is. Door effectief grenzen te stellen, leert je kind ook verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar gedrag. Je kind leert eigen impulsen te beheersen en zich op een gepaste manier te uiten. Zo leert je kind zelfdiscipline. Zowel verantwoordelijkheid nemen als zelfdiscipline zijn belangrijke vaardigheden voor hun ontwikkeling. Hiermee help je je kind zich te ontwikkelen tot een zelfstandige, evenwichtige volwassene.

Hoe stel je grenzen op een positieve manier?

Het is belangrijk om te weten dat het stellen van grenzen niet alleen betekent dat je je kind beperkt. Het gaat erom dat je als ouder een balans vindt tussen het geven van ruimte en het opstellen van duidelijke regels. Een effectief manier om dit te doen, is door je kind te laten meebeslissen over bepaalde grenzen. Dit helpt kinderen om inzicht te ontwikkelen in waarom bepaalde dingen wel of niet mogen. Door dit te doen, krijgen kinderen meer begrip en minder weerstand.

Tips voor het effectief stellen van grenzen

  1. Investeer in een sterke band met je kind
    Zorg dat je kind het gevoel heeft dat je aan zijn of haar kant staat. Zorg voor veel positieve, liefdevolle momenten samen. Als je een grens stelt, laat je kind dan weten dat je hem of haar begrijpt, door gevoelens te erkennen en begrip te tonen.

  2. Stel alleen de hoogstnodige regels op
    Te veel grenzen kosten vaak veel energie om ze na te leven (voor zowel je kind als voor jou). Te veel grenzen kunnen ten koste gaan van de band met je kind. Bedenk wat jij echt belangrijk vindt en stel daarover grenzen op.

  3. Geef je kind controle binnen jouw kader
    Geef ze ruimte, laat ze bepalen, bijvoorbeeld door ze keuzes te geven, maar wel binnen jouw regels.

  4. Gebruik duidelijke taal
    Dan weet je kind wat je verwacht. Bijvoorbeeld: “Als je hebt opgeruimd, mag je buiten spelen.” Dat is duidelijker dan: “Straks mag je buiten spelen.”

  5. Leg uit waarom de grens of regel is
    Dit werkt al veel beter dan simpel zeggen “Omdat ik het zeg”. Je kind krijgt meer begrip waarom de grens of regel er is, misschien is je kind het er niet mee eens, maar ze begrijpen de gedachte erachter.

De balans tussen streng opvoeden en liefdevol grenzen stellen

Er zijn verschillende opvoedstijlen, waaronder de autoritaire en de autoritatieve stijl. De autoritaire stijl is gebaseerd op gehoorzamen en discipline. Hierin lopen de ouders voor het kind: ze bepalen alles voor het kind en stellen strenge regels op binnen het gezin. Die regels geven duidelijkheid aan kinderen, maar ze hebben hier zelf niets op in te brengen. Ze leren dus niet hun stem te gebruiken om weerbaar te worden en argumenten te weerleggen. Ook wordt er niet van de regels afgeweken. Als kinderen zich toch niet aan de regels houden, dan wordt er een straf bedacht.

De autoritatieve stijl is een betrokken opvoedstijl waarbij duidelijke afspraken met het kind gemaakt worden. Ouders die liefdevol grenzen stellen staan naast hun kind en begeleiden door structuur te bieden. Er wordt met deze opvoedstijl altijd rekening gehouden met de gevoelens en behoeftes van het kind. Kinderen mogen ook in gesprek gaan met hun ouders over afspraken en regels binnen het gezin, zodat iedereen gehoord wordt.

Emotionele en fysieke grenzen

Kinderen hebben zowel emotionele als fysieke grenzen. Emotionele grenzen zijn de grenzen die betrekking hebben op het gevoel van het kind. Fysieke grenzen zijn de grenzen die betrekking hebben op het lichaam van het kind. Het is belangrijk om deze grenzen te respecteren, zodat het kind zich veilig voelt.

Voorbeelden van fysieke grenzen

  • Een baby ligt heerlijk te spelen op een kleed en wordt zonder aankondiging ineens opgepakt.
  • Het opdringen van eten aan een baby. Veel ouders hebben een zeer uitgebreide trukodoos om kinderen nog een hapje te laten nemen. Hierdoor leert een kind dat jij zijn grenzen met betrekking tot hoeveel hij eet bepaalt in plaats van hijzelf.

Voorbeelden van emotionele grenzen

  • Het kind wil graag iedereen tevreden houden en dus gaf hij soms onvoldoende zijn grenzen aan.
  • Het kind wordt door anderen gezien als een prinsje of prinsesje als de ouders te toegeeflijk zijn.

Wat zijn de gevolgen van het niet respecteren van grenzen?

Het overschrijden van grenzen kan leiden tot stress en onzekerheid. Kinderen die geen duidelijke grenzen hebben, kunnen moeilijk hun gedrag beheersen. Ze kunnen ook moeilijk keuzes maken of kritisch nadenken. Bovendien kunnen ze minder zelfvertrouwen hebben en last hebben van mentale problemen.

Hoe kun je kinderen helpen hun eigen grenzen te ontdekken?

Het is belangrijk om kinderen te leren luisteren naar hun eigen stem en daarnaar te handelen. Zo leren kinderen te vertrouwen op zichzelf en hun intuïtie. Kinderen kunnen leren dat ze hun eigen grenzen mogen bepalen en dat ze deze mogen respecteren.

Wat zijn de belangrijkste principes bij het bepalen van grenzen?

  1. Maak alleen regels over de belangrijkste dingen
    Vijf tot zeven regels is meer dan genoeg. Te veel regels kunnen kinderen toch niet goed onthouden. Het werkt niet om de hele dag ‘nee’ te zeggen. Ook is het met minder regels makkelijker om consequent te zijn als ouder.

  2. Leg van tevoren uit waarom deze regel er is
    Waarom iets niet mag. Maar vooral ook wat wel mag. Zorg dat de regel eerlijk is. Laat je kind er op reageren. Zo weet je ook of je kind de regel begrijpt. Komt je kind met goede redenen om het anders te doen, dan is het ook eerlijk om de regel bij te stellen.

  3. Maak de regels het liefst positief
    Bijvoorbeeld: “Voetballen doen we buiten” in plaats van: “Niet binnen voetballen”.

  4. Zorg dat jij en je eventuele partner het eens zijn over de regels
    Het is belangrijk dat jij en je eventuele partner het eens zijn over de regels.

  5. Overleg met je kind
    Als je kind ouder wordt, overleg dan steeds wat meer over de regels. Met een ouder kind kun je bijvoorbeeld overleggen over de bedtijd tijdens de vakantie.

Conclusie

Het bepalen van grenzen voor kinderen is een cruciale taak voor ouders en opvoeders. Het vereist een evenwicht tussen het geven van ruimte en het opstellen van duidelijke regels. Door te werken aan een sterke band met je kind, duidelijke regels op te stellen, en de behoeftes van je kind te respecteren, kun je helpen dat je kind zich veilig en zeker voelt. De balans tussen streng opvoeden en liefdevol grenzen stellen is belangrijk, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Ook verschilt de ene ouder van de andere, net als dat het ene kind van het andere verschilt. Het is daarom goed om altijd te kijken naar ieders behoeftes en wensen. Heb begrip en geduld en ga voor een logisch gevolg in plaats van straf.

Bronnen

  1. Effectief grenzen stellen voor kinderen
  2. Structuur bieden en grenzen stellen
  3. Kind
  4. Liefdevol grenzen stellen, streng opvoeden
  5. Regels en grenzen
  6. Grenzen van je kind
  7. Grenzen stellen op positieve manier
  8. Gedrag en opvoeding
  9. Regels, afspraken, grenzen stellen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven