logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kind en opvoeding: Wat is belangrijk bij het opvoeden?

Inleiding

Het opvoeden van kinderen is een complex proces dat zowel emotioneel als intellectueel verantwoordelijkheid vraagt. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat opvoeden een combinatie is van zorg, structuur, en het stimuleren van de zelfstandigheid van het kind. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van kind en opvoeding besproken, inclusief ontwikkelingsfasen, opvoedingsstijlen, en tips voor positief opvoeden. De informatie is gebaseerd op de gegevens uit de bronnen en geeft een overzicht van wat belangrijk is bij het opvoeden van kinderen.

Ontwikkelingsfasen en opvoedtaken

0 tot 2 jaar: Veiligheid en hechting

De eerste jaren van het leven zijn cruciaal voor de ontwikkeling van het kind. Volgens de bronnen is het belangrijk dat kinderen van 0 tot 2 jaar een veilige band opbouwen met de opvoeders. Dit wordt hechting genoemd. In deze fase leert het kind omgaan met andere mensen, verschil te zien tussen de ouder en een vreemde, en bewust te spelen met voorwerpen. Ook leert het kind dat het een eigen persoon is.

Als ouder is het belangrijk om passend te reageren op de behoeften van het kind. Structuur en duidelijkheid zijn belangrijk voor het kind, zodat het weet waar het aan toe is. Dit geeft een veilig gevoel. Het is ook belangrijk dat ouders goed luisteren en met hun kind praten.

2 tot 4 jaar: Sociaal gedrag en zelfstandigheid

Vanaf de leeftijd van 2 tot 4 jaar wordt het kind steeds zelfstandiger. Het leert emoties herkennen en aanpassen. Ook leert het omgaan met vervoer, geld, en media. In deze fase is het belangrijk om het kind te stimuleren om eigen keuzes te maken. Dit bevordert de zelfstandigheid. Bied het kind de gelegenheid om met leeftijdsgenoten om te gaan. Hiermee leert het kind hoe het met anderen omgaat, en hoe het respectvol omgaat met verschillen tussen mensen.

6 tot 12 jaar: Sociale ontwikkeling en school

In deze fase ontwikkelt het kind zich verder in schoolse vaardigheden. Het leert lezen, schrijven, en rekenen. Hoe ouder het kind wordt, hoe belangrijker de relatie met leeftijdsgenoten is. Het kind kan zich steeds beter in anderen verplaatsen. Het is belangrijk om met het kind te praten, vragen te stellen, en te luisteren naar het kind. Dit helpt bij het opbouwen van een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling.

12 tot 16 jaar: Puberteit en zelfstandigheid

Vanaf de leeftijd van 12 tot 16 jaar begint de puberteit. Het kind ontwikkelt zich van een afhankelijk individu tot een zelfstandig beslissend mens. In deze fase is het belangrijk dat het kind zich veilig voelt bij de ouders. Een veilige hechting is de basis voor het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Het kind kan zich ook zorgen gaan maken over bepaalde dingen. Dit is normaal, maar het is belangrijk om met het kind te praten en te luisteren.

Opvoedingsstijlen en principes

Belangrijke principes bij opvoeden

Uit de bronnen blijkt dat er een aantal belangrijke principes zijn die de ontwikkeling van een kind positief beïnvloeden. Een veilige en stimulerende omgeving is cruciaal. Hierin kunnen kinderen ongestoord ontdekken. Ouders hoeven minder te verbieden. In een stimulerende omgeving met boeiende activiteiten vervelen kinderen zich minder snel en is er minder kans op negatief aandacht vragen en vervelend gedrag.

Positieve ondersteuning is ook belangrijk. Complimenten en aanmoediging motiveren om nieuwe dingen te leren. Ouders stimuleren zo de zelfstandigheid van hun kind en bieden ondersteuning bij moeilijkheden.

Aansprekende discipline is ook belangrijk. Kinderen ontwikkelen zich het best in een duidelijke en voorspelbare omgeving. Waarbij ouders duidelijke regels stellen, op een heldere manier instructies geven, en snel reageren wanneer het kind ongewenst gedrag vertoont.

Realistische verwachtingen zijn belangrijk. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in een eigen tempo. Wanneer ouders te veel van het kind verwachten, of willen dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Ieder kind maakt fouten en meestal niet met opzet.

Opvoedingsdoelen

De tien belangrijkste doelen in de opvoeding volgens ouders zijn:

  • Verantwoordelijkheidsgevoel hebben
  • Opkomen voor jezelf
  • Rekening houden met anderen
  • Respect hebben voor ouderen
  • Goede manieren hebben
  • Zelfstandig oordelen
  • Eigen doelen nastreven
  • Verdraagzaam zijn
  • Goede schoolresultaten hebben
  • IJverig en ambitieus zijn

Deze doelen zijn belangrijk voor het opvoeden van kinderen en helpen bij het opbouwen van een gezonde ontwikkeling.

Tips voor positief opvoeden

0 tot 2 jaar

Voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar is het allerbelangrijkste dat ze zich veilig hechten aan jou. Dit betekent veel knuffelen, je kind goed verzorgen, en veel praten tegen je kind. Het is ook belangrijk om structuur en duidelijkheid te bieden. Dit geeft het kind een veilig gevoel.

2 tot 4 jaar

Een kind van 2, 3, of 4 jaar oud ontwikkelt zich razendsnel. Ze leren praten, worden zindelijk, en begrijpen steeds meer van de wereld om zich heen. Het is belangrijk dat je blijft reageren op de behoeften van je kind. Blijf dus knuffelen, troosten, structuur bieden, en je kind goed verzorgen. Maar daarnaast wordt het positief opvoeden steeds uitdagender. Want je kind krijgt een eigen wil. Daardoor krijg je te maken met koppigheid, driftbuien, niet luisteren, druk gedrag, en angsten. Leer je kind wat gewenst gedrag is, door te vertellen wat je verwacht. Geef veel informatie en uitleg. Als je uitlegt waarom iets niet mag en wanneer het wel kan, is een driftbui soms ineens over. Je kind zal zelf ook vragen naar deze uitleg in de ‘waarom’-fase. Je kind kan eindeloos ‘waarom-vragen’ stellen. Geef altijd antwoord en uitleg op een korte, eenvoudige manier.

4 tot 6 jaar

In deze fase ontwikkelt het kind zich verder in sociale vaardigheden. Het leert samenwerken, omgaan met conflicten, en zich verplaatsen in anderen. Het is belangrijk om het kind te laten leren om conflicten op te lossen. Dit kun je doen door de situatie te benoemen en te vragen hoe je kind het kan oplossen. Noem zo nodig twee opties.

6 tot 12 jaar

In deze fase ontwikkelt het kind zich verder in schoolse vaardigheden. Het leert lezen, schrijven, en rekenen. Hoe ouder het kind wordt, hoe belangrijker de relatie met leeftijdsgenoten is. Het kind kan zich steeds beter in anderen verplaatsen. Het is belangrijk om met het kind te praten, vragen te stellen, en te luisteren naar het kind.

Hulp bij opvoeden

Bij het opvoeden van je kind is het belangrijk om te bedenken dat je er niet alleen voor staat. Twijfel je over de opvoeding of wordt het je te veel? Hier kan je terecht voor hulp:

  • Praat met andere ouders in je omgeving. De kans is groot dat zij tegen dezelfde obstakels aanlopen als jij. Gebruik ze als klankbord en vraag hoe zij de problemen met hun peuter aanpakken.
  • Consultatiebureau/Centrum voor Jeugd en Gezondheid (CJG). Je kunt tijdens je bezoek aan het consultatiebureau of CJG altijd vragen over opvoeden stellen aan de jeugdarts of verpleegkundige. Er is ook een opvoedspreekuur, waar je terecht kan bij een orthopedagoog.
  • Opvoedpoli. Soms verwijzen bovenstaande organisaties je door naar de opvoedpoli. Deze organisatie biedt allerlei behandelingen aan, van gezinscoaching tot therapieën op het gebied van ADHD en autisme.
  • Opvoedboeken. Er zijn talloze boeken geschreven over opvoeden. Je kan bij de bibliotheek of het consultatiebureau informeren welke boeken het meest geschikt zijn.

Conclusie

Het opvoeden van kinderen is een complex proces dat zowel emotioneel als intellectueel verantwoordelijkheid vraagt. In dit artikel zijn de belangrijkste aspecten van kind en opvoeding besproken, waaronder ontwikkelingsfasen, opvoedingsstijlen, en tips voor positief opvoeden. Het is belangrijk dat ouders een veilige en stimulerende omgeving bieden, en de zelfstandigheid van het kind stimuleren. Daarnaast is het belangrijk om met het kind te praten, vragen te stellen, en te luisteren naar het kind. Hulp bij opvoeden is beschikbaar via verschillende organisaties en boeken. Het opvoeden van kinderen is een uitdaging, maar met de juiste aanpak en ondersteuning kan het een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het kind.

Bronnen

  1. Opvoeden en ouderschap
  2. Psychologie.nl - Opvoeden
  3. 24baby.nl - Opvoeding: Dos en Dons
  4. NJI - Opvoeding
  5. Juraforum - Kindergeldanspruch
  6. Juraforum - Umgangsrecht
  7. Psychogoed.nl - Positief opvoeden
  8. Rijksoverheid.nl - Vragen over gezondheid en opvoeding
  9. Regelhulp.nl - Hulp bij gezinsproblemen
  10. Gro-up.nl - Opvoedtips voor kinderen
  11. Juraforum - Aufsichtspflicht Eltern

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven