Koele opvoeding: gevolgen en invloed op de ontwikkeling van kinderen
juli 7, 2025
In het voortgezet onderwijs (vo) is lichamelijke opvoeding (LO) een essentieel onderdeel van het curriculum, dat gericht is op het ontwikkelen van lichamelijke vaardigheden, het leren omgaan met bewegingsactiviteiten en het bevorderen van een actieve leefstijl. De kerndoelen voor LO in het vo zijn geregeld in wetgeving en richtlijnen, waardoor scholen duidelijkheid krijgen over de eisen die aan leerlingen worden gesteld. Deze kerndoelen zijn opgebouwd in verschillende fasen, afhankelijk van het niveau van het onderwijs (vmbo, havo, vwo) en de onderbouw of bovenbouw. In dit artikel worden de kernaspecten van de kerndoelen voor LO in het voortgezet onderwijs uitgebreid besproken, met aandacht voor de wetgeving, de eindtermen, en de praktijk van het leren bewegen.
De kerndoelen voor lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs zijn geregeld in de kerndoelen onderbouw vo, die in 2006 zijn opgesteld. Deze kerndoelen zijn van toepassing op de onderbouw van het vo, dat wil zeggen groep 7 en 8 van het primair onderwijs en de eerste jaren van het vo. Voor de onderbouw vo zijn kerndoelen 53 tot 58 opgesteld, die centraal staan in het leerplan. Deze kerndoelen zijn uitgewerkt in tussendoelen en het Kompas bewegingsonderwijs, die als referentiekader dienen voor het niveau van het vak en de programmaontwikkeling.
De kerndoelen voor LO in de onderbouw van het vo zijn gericht op het leren bewegen in een brede context, inclusief het leren omgaan met bewegingsactiviteiten, het leren samenwerken en het leren regelen van bewegingsactiviteiten. Deze kerndoelen vormen de basis voor de eindtermen in de bovenbouw van het vo, waarin leerlingen moeten voldoen aan specifieke eindtermen, die centraal staan in het examenprogramma.
In de onderbouw van het vo staan de kerndoelen centraal, die gericht zijn op het leren bewegen, het leren samenwerken met anderen en het leren regelen van bewegingsactiviteiten. Deze kerndoelen zijn opgesteld in samenwerking met vakexperts en leraars, en zijn gericht op het realiseren van de kernvaardigheden die nodig zijn voor een actieve leefstijl.
De kerndoelen 53 tot 58 in de onderbouw van het vo zijn als volgt:
Deze kerndoelen vormen de basis voor de eindtermen in de bovenbouw van het vo, waarin leerlingen moeten voldoen aan specifieke eindtermen, die centraal staan in het examenprogramma.
In de bovenbouw van het vo, dat wil zeggen de laatste jaren van het vo, worden leerlingen aangemoedigd om keuzevakken te kiezen, waaronder LO2 (voor vmbo) en BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) voor havo en vwo. Deze keuzevakken zijn gericht op het verdiepen in de theorie over bewegen, gezondheid en samenleving, evenals het leren van regelende rollen zoals scheidsrechter, organisator, spelleider en lesgever.
De eindtermen voor LO in de bovenbouw van het vo zijn opgesteld in samenwerking met vakexperts en leraars, en zijn gericht op het realiseren van de kernvaardigheden die nodig zijn voor een actieve leefstijl en het leren omgaan met verschillende bewegingsvormen.
De eindtermen voor LO in de bovenbouw van het vo zijn als volgt:
Deze eindtermen vormen de basis voor de examens in de bovenbouw van het vo, waarin leerlingen moeten voldoen aan specifieke eindtermen, die centraal staan in het examenprogramma.
In het voortgezet onderwijs (vo) is lichamelijke opvoeding (LO) een verplicht vak, dat is opgenomen in het curriculum van de scholen. De hoeveelheid uren LO per week varieert afhankelijk van het niveau van het onderwijs (vmbo, havo, vwo) en de onderbouw of bovenbouw.
De reperatiewet, die in 2024 is aangenomen, brengt duidelijkheid over de urennormen voor LO in het vo. De wet stelt duidelijke landelijke urennormen vast voor lichamelijke opvoeding per schoolsoort, namelijk:
Deze nieuwe urennormen vervangen de vorige algemene richtlijn die teruggreep tot de situatie van 1 augustus 2005, en geven scholen nu de nodige duidelijkheid waaraan te voldoen.
Voor het bepalen van de uren LO in het vo wordt een rekenmodule gebruikt, die rekening houdt met 40 lesweken per jaar. Deze rekenmodule is beschikbaar via de downloads voor leden van de KVLO.
In het voortgezet onderwijs is een leerkracht bevoegd om LO te geven, mits hij of zij over de juiste bevoegdheden beschikt. De bevoegdheden zijn geregeld in wetgeving en richtlijnen, en variëren afhankelijk van het niveau van het onderwijs (vmbo, havo, vwo) en de onderbouw of bovenbouw.
De bevoegdheden voor LO in het vo zijn als volgt:
De kerndoelen voor lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs vormen de basis voor een actieve leefstijl en het leren omgaan met verschillende bewegingsvormen. Deze kerndoelen zijn opgesteld in samenwerking met vakexperts en leraars, en zijn gericht op het realiseren van de kernvaardigheden die nodig zijn voor een actieve leefstijl. De eindtermen in de bovenbouw van het vo zijn gericht op het verdiepen in de theorie over bewegen, gezondheid en samenleving, evenals het leren van regelende rollen zoals scheidsrechter, organisator, spelleider en lesgever. De urennormen voor LO in het vo zijn vastgesteld in de reperatiewet, die in 2024 is aangenomen. De bevoegdheden voor LO in het vo zijn geregeld in wetgeving en richtlijnen, en variëren afhankelijk van het niveau van het onderwijs (vmbo, havo, vwo) en de onderbouw of bovenbouw.
Lichamelijke opvoeding is een essentieel onderdeel van het curriculum in het voortgezet onderwijs, gericht op het ontwikkelen van lichamelijke vaardigheden, het leren omgaan met bewegingsactiviteiten en het bevorderen van een actieve leefstijl. De kerndoelen en eindtermen voor LO in het vo zijn opgesteld in samenwerking met vakexperts en leraars, en zijn gericht op het realiseren van de kernvaardigheden die nodig zijn voor een actieve leefstijl. De urennormen voor LO in het vo zijn vastgesteld in de reperatiewet, die in 2024 is aangenomen. De bevoegdheden voor LO in het vo zijn geregeld in wetgeving en richtlijnen, en variëren afhankelijk van het niveau van het onderwijs (vmbo, havo, vwo) en de onderbouw of bovenbouw.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet