Kweeken en opvoeden van kwartels: een overzicht van praktische en gezondheidsgerelateerde richtlijnen
juli 7, 2025
Het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een centrale plek voor praktijkgerichte onderzoekscollaboraties die gericht zijn op het verbeteren en vernieuwen van de beroepspraktijk in de kinderopvang en het onderwijs. Het centrum richt zich op het genereren van kennis en inzichten die concrete oplossingen bieden voor praktijkproblemen, met als doel de kwaliteit van het onderwijs en de opvoeding van kinderen te versterken. In dit artikel worden de kernprincipes, samenwerkingen, onderzoeksprojecten en de rol van het centrum in de maatschappelijke ontwikkeling besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.
Het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding heeft als doel om een maatschappelijk relevant kenniscentrum voor de regio te zijn. Het voert praktijkgericht onderzoek uit dat voldoet aan de standaarden van kwalitatief goed onderzoek. Door het genereren van kennis en inzichten worden concrete oplossingen aangedragen voor ondervonden praktijkproblemen. Daarmee onderscheidt en profileert het onderzoek vanuit het kenniscentrum zich nadrukkelijk ten opzichte van het academisch theoriegerichte onderzoek dat aan universiteiten wordt uitgevoerd.
De samenwerking met verschillende opleidingen van de faculteit Onderwijs en Opvoeding en met de opleidingen van de overige faculteiten van de HvA is intensief. Studenten dragen bij aan onderzoek en de resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor het verbeteren van het curriculum. Door samenwerking met verschillende partners wordt het onderwijs verbeterd en vernieuwd, en wordt de verbinding tussen praktijk en onderzoek versterkt.
Deze partners omvatten onder andere het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), een onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport (Erasmus+), en het Regieorgaan SIA. De samenwerking met deze organisaties zorgt voor een uitgebreid netwerk dat de kwaliteit van het onderwijs ondersteunt en versterkt.
Het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding werkt aan verschillende onderzoeksprojecten die gericht zijn op het verbeteren van de onderwijspraktijk. Zo onderzoekt het project "Verhalen van de inclusieve leeromgeving" via creatieve methoden van storylistening en storytelling wat docenten in de lerarenopleiding nodig hebben om een inclusieve leeromgeving te creëren en te doceren. Dit project is gericht op het bevorderen van inclusiviteit in het onderwijs, zodat elke leerling de kans krijgt om zich volledig te ontwikkelen.
Daarnaast werkt het centrum aan het ontwikkelen van tools om een inclusieve leeromgeving te creëren met ruimte voor alle betrokkenen bij de school. Dit omvat leerlingen, leraren, schoolleiders, ouders en betrokkenen in de nabije omgeving. Het doel is om een omgeving te creëren waarin elke stem en inbreng serieus wordt genomen, ongeacht de positie van de persoon.
In het lectoraat Leren & Innoveren, dat gericht is op professionaliteit en leiderschap van leraren en lerarenopleiders, wordt onderzoek gedaan naar patronen die leraren en teams in de weg staan en hoe deze kunnen worden doorbroken. Het lectoraat ondersteunt lerarenteams bij het nemen van de professionele verantwoordelijkheid voor innovatie in het onderwijs en bij het creëren van een professionele dialoog binnen de school.
Deze projecten worden uitgevoerd in samenwerking met verschillende partners, waaronder de Hogeschool van Amsterdam, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Hogeschool Inholland, de Gerrit Rietveld Academie, en andere instellingen. Deze samenwerking zorgt voor een uitgebreid netwerk dat de kwaliteit van het onderwijs ondersteunt en versterkt.
Het lectoraat Leren & Innoveren, dat sinds 2003 verbonden is aan de Hogeschool van Amsterdam, richt zich op professionaliteit en leiderschap van leraren en lerarenopleiders. Het lectoraat wil graag bijdragen aan het versterken van professionals in het onderwijs, en ook van die in kindcentra. De experts van dit lectoraat houden zich bezig met het ontwikkelen van tools en methoden om leraren te ondersteunen bij hun professionele ontwikkeling en innovatie in het onderwijs.
In het kader van dit lectoraat wordt onderzoek gedaan naar hoe leraren kunnen worden voorbereid op de nieuwe onderwijspraktijk. Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van strategieën en tools die helpen bij het creëren van een inclusieve leeromgeving. Het lectoraat ondersteunt ook scholen bij hun ontwikkeling en biedt adviezen op het terrein van lerarenbeleid, presentaties en het schrijven van artikelen en boeken.
Het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding werkt nauw samen met de praktijk om de kwaliteit van het onderwijs en de opvoeding van kinderen te verbeteren. Dit gebeurt via samenwerking met verschillende partners, waaronder de Gemeente Amsterdam, het Ministerie van OCW, en het Werkgroepen Onderwijsonderzoek. Deze samenwerking zorgt voor een uitgebreid netwerk dat de kwaliteit van het onderwijs ondersteunt en versterkt.
De samenwerking met de praktijk omvat ook het uitvoeren van onderzoeksprojecten en het delen van kennis en inzichten. Hierdoor worden de resultaten van het onderzoek gebruikt voor het verbeteren van het curriculum en het onderwijs. De samenwerking met de praktijk zorgt ook voor een betere overgang tussen theorie en praktijk, wat leidt tot een betere voorbereiding van studenten op hun toekomstige beroep.
Het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding heeft een uitgebreid netwerk van partners, waaronder:
Deze partners spelen een belangrijke rol in de samenwerking met het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding. Ze helpen bij het genereren van kennis en inzichten, en bij het verbeteren en vernieuwen van de beroepspraktijk in de kinderopvang en het onderwijs. De samenwerking met deze partners zorgt voor een uitgebreid netwerk dat de kwaliteit van het onderwijs ondersteunt en versterkt.
Het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam speelt een cruciale rol in de praktijkgerichte onderzoekscolaboraties die gericht zijn op het verbeteren en vernieuwen van de beroepspraktijk in de kinderopvang en het onderwijs. Het centrum richt zich op het genereren van kennis en inzichten die concrete oplossingen bieden voor praktijkproblemen, met als doel de kwaliteit van het onderwijs en de opvoeding van kinderen te versterken. Door samenwerking met verschillende partners, zoals het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, Erasmus+, en het Regieorgaan SIA, wordt het onderwijs verbeterd en vernieuwd, en wordt de verbinding tussen praktijk en onderzoek versterkt. De samenwerking met de praktijk zorgt voor een betere overgang tussen theorie en praktijk, wat leidt tot een betere voorbereiding van studenten op hun toekomstige beroep. Het lectoraat Leren & Innoveren ondersteunt leraren bij hun professionele ontwikkeling en innovatie in het onderwijs, en werkt aan het ontwikkelen van tools en methoden om inclusiviteit in het onderwijs te bevorderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet