Landelijk opleidingsprofiel voor opvoeders: een kern van competenties en taken
juli 7, 2025
De opvoeding van katten is een cruciale fase in hun leven, zowel voor hun gedrag als hun welzijn. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat het opvoeden van kittens een periode is waarin ze leren om te communiceren met andere dieren, mensen en hun omgeving. Deze fase is belangrijk om te voorkomen dat katten later angstig, agressief of ongewenst gedrag vertonen. Bovendien is het belangrijk om te weten hoe je je kat veilig kunt laten lopen en hoe je hem of haar kunt wennen aan het buitenleven. In dit artikel worden de belangrijkste punten van het opvoeden van katten, inclusief de voordelen van buiten lopen, veiligheidsmaatregelen en het omgaan met de natuurlijke gedragingen van katten, uitgebreid besproken.
Vanaf het moment dat kittens in een nestje geboren worden, leren zij omgaan met katten, andere dieren en mensen. Deze eerste sociale fase is cruciaal voor het gedrag van de kat in de toekomst. De moederkat speelt hierbij een belangrijke rol, aangezien zij het gedrag van haar jongen voorbeeld geeft. Deze eerste sociale fase vindt plaats wanneer de kittens tussen de drie en acht weken oud zijn. Tijdens deze periode is het belangrijk om de kittens minstens een uur per dag te laten oppakken, zodat zij later minder angstig zijn. Ook is dit het moment om de kittens te laten wennen aan andere dieren, kinderen en de dagelijkse gang van zaken. Denk aan het knippen van nagels, borstelen en de kattenbak. De bak moet toegankelijk zijn voor een klein beestje. Laat de kittens ook wennen aan de normale geluiden in huis, zoals tv, radio, stofzuigen, opruimen, afwassen, etc. Bovendien is het belangrijk om te weten dat kittens pas na zeven weken mogen worden weggehaald bij hun moeder, aangezien dit per wet is verboden en slecht is voor hun welzijn.
De tweede sociale fase begint vanaf acht weken. In de weken die volgen leert de kat nog meer dingen die hem helpen zodra hij ouder is. De tweede sociale fase duurt in ieder geval tot de kat ongeveer zestien weken oud is. Tijdens deze fase is het belangrijk om de kat te laten wennen aan het buitenleven. Dit is echter pas mogelijk als de kat goed is opgevoed en zich goed kan gedragen binnen het huishouden. Het is belangrijk om te weten dat katten van nature nieuwsgierig zijn en het heerlijk vinden om buiten op avontuur te gaan. Maar voordat je je kat of kitten naar buiten laat, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Bijvoorbeeld de leeftijd van de kat, of hij al gechipt is en of hij al gecastreerd is.
Buiten lopen heeft zowel voordelen als risico’s. Het is belangrijk om te weten dat katten, net als andere dieren, een territorium hebben waarin ze zich veilig voelen. Het territorium bestaat uit een kerngebied en een patrouillegebied. In het kerngebied voelt de kat zich thuis. Daar bevinden zich het voer en de slaapplekken. Het patrouillegebied gebruikt de kat om op pad te gaan en te jagen. Ze legt dan afstanden van ruim een kilometer af. Houd dit in je achterhoofd als je je kat naar buiten laat. Ook goed om te weten: katers hebben normaal gesproken een groter patrouillegebied dan poezen. De patrouillegebieden van verschillende katten kunnen bovendien overlappen.
Een kat die eenmaal frisse neus heeft gehaald, zal steeds opnieuw naar buiten willen. Als je een voormalige buitenkat permanent binnen houdt, wordt die hoogstwaarschijnlijk zeer ongelukkig. Daarom is het belangrijk om te weten of je kat geschikt is om buiten te lopen. Dit hangt af van het ras, de gezondheid en het gedrag van de kat. Bijvoorbeeld, Britse Kortharen en Perzische Katten horen daarentegen tot de rustigere rassen, die ook tevreden zijn als binnenkat. Ook een Sfinx is een echte binnenkat omdat hij geen vacht heeft. Hij krijgt het daardoor snel koud. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat katten die in de buitenwereld leven meer risico’s lopen, zoals ziektes, verkeersongevallen en aanvallen van andere dieren. Daarom is het belangrijk om je kat te laten vaccineren voordat hij naar buiten mag.
Katten kunnen worden getraind, maar dit vereist geduld en positieve erkenning. Het is belangrijk om te weten dat katten van nature nieuwsgierig zijn en het heerlijk vinden om buiten op avontuur te gaan. Maar voordat je je kat of kitten naar buiten laat, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Bijvoorbeeld de leeftijd van de kat, of hij al gechipt is en of hij al gecastreerd is. Ook is het belangrijk om de kat te leren dat bepaalde voorwerpen leuk zijn (en niet iets om voor weg te rennen), zoals bv. een kattenborstel, vervoersmandje of nagelschaartje. Dit heet klassieke conditionering. Wil je bijvoorbeeld dat je kat niet wegrent als je de kattenborstel pakt? Dan is de eerste stap dat hij/zij netjes blijft zitten zodra de gevreesde borstel tevoorschijn komt. Dat is het eerste beloningsmoment.
Bij het introduceren van een nieuwe kat in huis is het belangrijk om rustig en stap voor stap te werken. Een goed introductietraject kan een aantal dagen tot een aantal weken duren. Geduld en rust zijn hierbij belangrijk zodat de katten rustig aan elkaar kunnen wennen, eerst aan elkaars geur, daarna aan het zien van elkaar. Zorg voor rust tijdens de introductie. Neem zelf de tijd en besteed volop aandacht aan beide katten om hen goed te begeleiden tijdens de kennismaking. De bronnen geven aan dat een kat niet per se een sociaal dier is en kan leven zonder andere dieren om zich heen. Uiteraard is dit altijd afhankelijk van het karakter. Als je al een kat hebt, dan kan het best lastig zijn om het gezin uit te breiden met nog een kat. Je huidige kat is gewend aan zijn leefomgeving en zit misschien helemaal niet te wachten op gezelschap.
Het opvoeden van katten is een cruciale fase in hun leven, zowel voor hun gedrag als hun welzijn. De eerste sociale fase is belangrijk om te voorkomen dat katten later angstig, agressief of ongewenst gedrag vertonen. Bovendien is het belangrijk om te weten hoe je je kat veilig kunt laten lopen en hoe je hem of haar kunt wennen aan het buitenleven. Katten hebben een territorium waarin ze zich veilig voelen, en het is belangrijk om te weten dat katten die in de buitenwereld leven meer risico’s lopen. Daarnaast is het belangrijk om de kat te leren dat bepaalde voorwerpen leuk zijn (en niet iets om voor weg te rennen), zoals bv. een kattenborstel, vervoersmandje of nagelschaartje. Het is ook belangrijk om te weten dat katten van nature nieuwsgierig zijn en het heerlijk vinden om buiten op avontuur te gaan. Maar voordat je je kat of kitten naar buiten laat, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Bijvoorbeeld de leeftijd van de kat, of hij al gechipt is en of hij al gecastreerd is. Het is ook belangrijk om de kat te leren dat bepaalde voorwerpen leuk zijn (en niet iets om voor weg te rennen), zoals bv. een kattenborstel, vervoersmandje of nagelschaartje. Dit heet klassieke conditionering. Wil je bijvoorbeeld dat je kat niet wegrent als je de kattenborstel pakt? Dan is de eerste stap dat hij/zij netjes blijft zitten zodra de gevreesde borstel tevoorschijn komt. Dat is het eerste beloningsmoment.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet