Kinderen opvoeden: Belangrijke principes en aanpakken per leeftijd
juli 7, 2025
In de huidige tijd wordt opvoeding steeds complexer en vereist het van ouders niet alleen geduld, maar ook kennis en inzicht in de ontwikkeling van hun kind. Jo Voets, orthopedagoog en gedragstherapeut, is een van de belangrijkste figuren in de opvoedingswetenschap. Hij heeft samen met Lieve Michielsen en Sarah Hertens het boek Hink-Stap-Sprong geschreven, dat niet alleen een handleiding is voor ouders, maar ook een krachtige inzichtelijke bijdrage aan de opvoedingspraktijk. Dit artikel bespreekt de kernideeën van het boek, de rol van Jo Voets in de opvoedingswetenschap en de toepasbaarheid van de principes die in het boek worden geformuleerd.
Jo Voets is een bekende naam in de opvoedingswetenschap. Hij is pedagogisch directeur van de Orthopedagogische Groep Limburg (OGL) en heeft jarenlange ervaring op het gebied van opvoedingsondersteuning. In zijn werk benadrukt hij de kracht van empowerment, een begrip dat betrekking heeft op het versterken van ouders in hun opvoedingsrol. Hij benadrukt dat ouders niet alleen informatie nodig hebben, maar ook een centrale rol moeten spelen in de ontwikkeling van hun kinderen. Dit idee komt terug in het boek Hink-Stap-Sprong, dat wordt beschouwd als een belangrijk hulpmiddel voor ouders.
Het boek Hink-Stap-Sprong is opgebouwd uit dertien hoofdstukken, waarin de ontwikkeling van kinderen van pasgeboren tot tiener wordt beschreven. De eerste vijf hoofdstukken, Ontwikkeling, gaan over de weg van baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en jongeren. Hierin wordt de groeikracht van kinderen belicht, maar ook hun groeipijnen. De acht andere hoofdstukken, Ouderlijke vaardigheden, richten zich op de vaardigheden die ouders nodig hebben om kinderen gezond en wel groot te brengen. Drie kernwoorden komen hierin voortdurend terug: sturen, steunen en stimuleren.
Sturen betekent dat ouders hun kinderen op de juiste manier begeleiden. Dit gebeurt door hen te leren omgaan met hun emoties, gedrag en ontwikkeling. Jo Voets benadrukt dat ouders hierbij hun eigen rol moeten inpassen, zodat hun kinderen zich veilig en gecentreerd voelen. In het boek wordt uitgelegd hoe ouders hun kind kunnen begeleiden bij het oplossen van problemen, het leren van fouten en het opbouwen van zelfvertrouwen.
Steunen is het geven van emotionele ondersteuning aan het kind. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door luisterend te zijn, emotionele steun te bieden en te laten weten dat je er bent. In Hink-Stap-Sprong wordt uitgelegd dat ouders hun kinderen moeten leren om te vertrouwen op hun eigen kracht, maar ook te weten dat ze steun kunnen vragen als dat nodig is.
Stimuleren is het aanbieden van kansen en uitdagingen. Dit kan gebeuren door spel, leeractiviteiten, sociale ontwikkeling en beweging. In het boek wordt benadruid dat ouders hun kinderen moeten leren om te leren, om te experimenteren en om te groeien. Jo Voets benadrukt dat stimuleren niet alleen betrekking heeft op leren, maar ook op het opbouwen van een positieve levenshouding.
Jo Voets is een belangrijke figuur in de opvoedingswetenschap. Hij is orthopedagoog, gedragstherapeut en gespecialiseerd in Themagecentreerde Interactie. Hij is ook docent aan de KHLim en het Centrum voor Gezinswetenschappen. In zijn werk benadrukt hij de kracht van opvoedingsondersteuning en de rol van ouders in de ontwikkeling van hun kinderen. In zijn artikel Kan opvoedingsondersteuning de wereld redden? benadrukt hij dat ouders steeds meer onzeker zijn over hun opvoedingsrol en dat er meer ondersteuning nodig is.
In het boek Hink-Stap-Sprong geeft hij een overzicht van de kernprincipes van opvoeding, namelijk het sturen, steunen en stimuleren van kinderen. Hij benadrukt dat ouders niet alleen informatie nodig hebben, maar ook een centrale rol moeten spelen in de ontwikkeling van hun kinderen. Dit idee komt terug in het boek, dat wordt beschouwd als een belangrijk hulpmiddel voor ouders.
Het boek Hink-Stap-Sprong is bedoeld voor ouders, maar ook voor onderwijzers en verzorgenden. Het biedt een overzicht van de verschillende fasen van de ontwikkeling van kinderen en geeft praktische tips voor ouders. Het boek is opgebouwd uit dertien hoofdstukken, waarin de ontwikkeling van kinderen van pasgeboren tot tiener wordt beschreven. De eerste vijf hoofdstukken, Ontwikkeling, gaan over de weg van baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en jongeren. De acht andere hoofdstukken, Ouderlijke vaardigheden, richten zich op de vaardigheden die ouders nodig hebben om kinderen gezond en wel groot te brengen.
De praktische tips in het boek zijn gericht op het helpen van ouders bij het omgaan met de verschillende problemen die zij tegenkomen bij de opvoeding van hun kinderen. Het boek geeft ook aan hoe ouders hun kinderen kunnen begeleiden bij het oplossen van problemen, het leren van fouten en het opbouwen van zelfvertrouwen. De kernprincipes van het boek zijn sturen, steunen en stimuleren, die op verschillende manieren worden uitgelegd en toegepast.
Het boek Hink-Stap-Sprong is een waardevol hulpmiddel voor ouders, onderwijzers en verzorgenden. Het biedt een overzicht van de verschillende fasen van de ontwikkeling van kinderen en geeft praktische tips voor ouders. De kernprincipes van het boek zijn sturen, steunen en stimuleren, die op verschillende manieren worden uitgelegd en toegepast. Jo Voets benadrukt in zijn werk de kracht van opvoedingsondersteuning en de rol van ouders in de ontwikkeling van hun kinderen. In zijn artikel Kan opvoedingsondersteuning de wereld redden? benadrukt hij dat ouders steeds meer onzeker zijn over hun opvoedingsrol en dat er meer ondersteuning nodig is.
Hink-Stap-Sprong is een waardevol boek dat ouders helpt bij de opvoeding van hun kinderen. Het geeft een overzicht van de verschillende fasen van de ontwikkeling van kinderen en geeft praktische tips voor ouders. De kernprincipes van het boek zijn sturen, steunen en stimuleren, die op verschillende manieren worden uitgelegd en toegepast. Jo Voets benadrukt in zijn werk de kracht van opvoedingsondersteuning en de rol van ouders in de ontwikkeling van hun kinderen. In zijn artikel Kan opvoedingsondersteuning de wereld redden? benadrukt hij dat ouders steeds meer onzeker zijn over hun opvoedingsrol en dat er meer ondersteuning nodig is.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet