logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Veganistisch opvoeden: Wat ouders moeten weten over gezondheid, voeding en voordelen

In Nederland wordt steeds vaker gekozen voor een veganistisch dieet, zowel voor volwassenen als voor kinderen. De vraag of een kind veganistisch opgevoed kan worden, is daarom van groot belang voor ouders, opvoeders en zorgverleners. De bronnen die in dit artikel worden gebruikt, geven een overzicht van de voedingsstoffen die belangrijk zijn, de mogelijke risico’s en de aanbevelingen voor een gezond en evenwichtig veganistisch dieet voor kinderen. Deze informatie is afkomstig van onderzoeksinstituten, diëtisten en organisaties die zich bezighouden met kindervoeding en gezondheid.

Voedingsstoffen en voedingsbehoeften

Een veganistisch dieet voor kinderen vereist aandacht voor bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer, vitamine B12, vitamine D, calcium, jodium, vitamine B1 en B2, en omega-3-vetzuren. Deze voedingsstoffen zijn vaak in dierlijke producten aanwezig, maar kunnen ook uit plantaardige bronnen worden verkregen. Volgens meerdere bronnen, waaronder het Voedingscentrum en de diëtist in bron 3, is het belangrijk om voldoende variatie in het eten te hebben. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen goed opgenomen worden.

Een van de belangrijkste voedingsstoffen is vitamine B12, die niet uit plantaardige producten kan worden verkregen. Daarom wordt aangeraden om een vitamine B12-supplement te geven, vooral bij kinderen jonger dan 1 jaar. Voor kinderen ouder dan 1 jaar is het mogelijk om sojadranken te kiezen die met vitamine B12 zijn aangevuld. Daarnaast is het belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen, dat voorkomt dat het lichaam bloedarmoede ontwikkelt. Plantaardig ijzer wordt minder goed opgenomen dan dierlijk ijzer, daarom is het aan te raden om bij elke maaltijd groente of fruit te geven, omdat vitamine C het opnemen van ijzer helpt.

Eiwitten zijn eveneens essentieel voor het groeien van kinderen. Volgens bron 7 is de eiwitbehoefte voor veganisten 30% hoger dan voor niet-veganisten. Daarom is het belangrijk om voldoende variatie in eiwitbronnen te hebben, zoals peulvruchten, tofu, tempeh, noten, pinda’s en zaden. Bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten, linzen, tofu en seitan zijn goede eiwitbronnen.

Vetten zijn ook van belang voor de hersenontwikkeling en het lichaam. Goede vetbronnen zijn notenpasta, margarine, oliën en zaden. Kinderen hebben voldoende vet nodig voor hun groei, daarom is het belangrijk om voldoende vetten in het eten op te nemen.

Aanbevelingen en voedingsschema’s

Een veganistisch dieet voor kinderen kan gezond zijn, mits het goed wordt opgezet. Bron 4 geeft aan dat een goed uitgebalanceerd veganistisch of lacto-ovo-vegetarisch voedingspatroon voldoet aan de voedingsbehoeften van kinderen. Dit geldt ook voor baby’s, mits er voldoende aandacht is voor bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B12 en omega-3-vetzuren. Voor baby’s is borstvoeding de beste keuze, maar als dit niet mogelijk is, kan een veganistische zuiglingenvoeding worden gebruikt, mits deze voldoet aan de voedingsnormen. In Nederland zijn er echter geen veganistische zuiglingenvoedingen beschikbaar, dus wordt er vaak gekozen voor een zuiglingenvoeding die zowel melk als plantaardige eiwitten bevat.

Voor kinderen ouder dan 1 jaar is het belangrijk om een variatie aan voeding te geven, zodat ze voldoende voedingsstoffen krijgen. Volgens bron 2 zijn er veganistische voedingsschema’s die kunnen helpen bij het opzetten van een evenwichtig dieet. Bijvoorbeeld:

  • Ontbijt: Havermout met rijstmelk en water, mango, lijnzaad, kurkuma poeder, kaneel en kokos.
  • Lunch: Bruine bonen, rucola sla, spinazie, zoete aardappel, paarse wortel, banaan, chia zaad, spirulina poeder.
  • Avondeten: Gegrilde groenten met quinoa en tahin.
  • Tussendoor: Rijstwafel.

Dit is een voorbeeld van een veganistisch dieet dat voldoende voedingsstoffen bevat. Het is belangrijk om te variëren en te combineren, zodat de kinderen voldoende eiwit, ijzer, vitamine B12 en andere essentiële voedingsstoffen krijgen.

Risico’s en beperkingen

Hoewel een veganistisch dieet gezond kan zijn, zijn er ook risico’s. Volgens bron 9 is er weinig onderzoek naar de effecten van veganistisch eten bij kinderen. De onderzoeken die wel zijn gedaan, zijn erg verschillend en kijken niet naar de langere termijn. Daardoor is het moeilijk om conclusies te trekken. Bovendien zijn er landen die veganistisch eten bij kinderen afraden door het risico op tekorten. In Nederland zijn er vooral landen waarin kinderen die macrobiotisch eten, meer kans hebben op tekorten in groeien en ontwikkeling.

Een van de belangrijkste risico’s is het ontbreken van vitamine B12, wat kan leiden tot bloedarmoede. Daarnaast is er een kans op tekorten in ijzer, vitamine D en calcium. Dit kan vooral voorkomen bij kinderen die geen zuivel gebruiken. Daarom wordt aangeraden om een kinderdiëtist te raadplegen, die helpt bij het opstellen van een voedingsplan dat voldoet aan de behoeften van het kind.

Begeleiding door een diëtist

Een veganistisch dieet vereist aandacht voor de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Daarom wordt aangeraden om bij een kinderdiëtist te komen, die gespecialiseerd is in plantaardig eten. Deze diëtist kan samen met de ouders een plan opstellen dat voldoet aan de behoeften van het kind. De diëtist kan ook aandacht besteden aan de juiste hoeveelheden voedingsstoffen en helpt bij het opstellen van een voedingsschema.

Volgens bron 6 is het belangrijk om advies in te winnen bij een kinderdiëtist, zodat je weet wat je kind nodig heeft. De diëtist kan ook ideeën geven voor plantaardige voeding, zoals de Schijf for Life en de Vegan Schijf, die zijn geïnspireerd op de Schijf van Vijf.

Conclusie

Een veganistisch dieet voor kinderen is mogelijk, mits het goed wordt opgezet en voldoende aandacht is voor de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Het is belangrijk om voldoende variatie in het eten te hebben, zodat de kinderen voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B12 en andere essentiële voedingsstoffen krijgen. Daarnaast is het belangrijk om een kinderdiëtist te raadplegen, die helpt bij het opstellen van een voedingsplan dat voldoet aan de behoeften van het kind. Een veganistisch dieet kan gezond zijn, mits het goed wordt uitgevoerd en de juiste voedingsstoffen aanwezig zijn.

Bronnen

  1. Vegan Challenge
  2. Vegan Revolutie
  3. CJG Apeldoorn
  4. Veganisme.org
  5. Kek Mama
  6. CJG Wassenaar
  7. Yunio
  8. Radar Avrotros
  9. Voedingscentrum

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven