Luiheid in de opvoeding: een positieve kijk op het zelfstandig leren van kinderen
juli 7, 2025
De ontwikkeling van jonge kinderen is van groot belang voor hun latere leerprestaties en sociale vaardigheden. In de basisschool speelt de vroege ontwikkeling een cruciale rol, waarbij het onderwijsonderwijs op een manier moet zijn die de individuele behoeften van elk kind ondersteunt. In dit artikel wordt ingegaan op de rol van VVE (voor- en vroegschoolse educatie) en het schoolondersteuningsprofiel, die essentieel zijn voor het aanbieden van een passend onderwijs aan jonge kinderen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het belang van een rijke leeromgeving, het begeleiden van kinderen in hun ontwikkeling, en de samenwerking met ouders en externe partners.
Een van de kernpunten in de basisschool is de vroege ontwikkeling van kinderen, waarbij het vroeg onderwijs een centrale rol speelt. VVE staat voor voor- en vroegschoolse educatie, en wordt vaak gebruikt om kinderen te ondersteunen die specifieke ondersteuning nodig hebben bij hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld, kinderen die moeite hebben met het leren lezen, rekenen of sociaal-emotionele vaardigheden, kunnen hierdoor extra aandacht krijgen. In de praktijk werkt de school samen met een VVE-gecertificeerde pedagogisch medewerker vanuit RivaKids, die extra ondersteuning biedt in groep 1 en 2. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de kinderen in een kleine, veilige setting extra begeleiding krijgen, waardoor ze ook in een grotere groep tot ontwikkeling kunnen komen.
Een VVE-indicatie wordt vaak gegeven door het consultatiebureau, en kan leiden tot een specifieke aanpak in het onderwienerwijk. De school heeft hierin een doorgaande lijn in de aanpak, waarbij het team deskundig wordt gemaakt op het gebied van het leren en het omgaan met verschillende leerprofielen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de aanpak van kinderen met een andere moedertaal dan Nederlands, waarbij het team zich verder ontwikkelt om deze leerlingen beter te kunnen ondersteunen.
De school werkt aan een schoolondersteuningsprofiel dat gericht is op het versterken van het team en het ontwikkelen van een doorgaande lijn in de aanpak van leerjaar 1 tot en met 8. Dit profiel bevat ambities zoals het verbeteren van de ondersteuning voor kinderen met een andere moedentaal dan Nederlands en het uitbouwen van de aanpak in het taal-leesonderwijs. Bovendien werkt de school aan een steeds betere en meer integrale samenwerking met het sociaal team en andere experts in en om de school. Hiermee wordt de brede ontwikkeling van leerlingen zo goed mogelijk gestimuleerd.
Daarnaast ontvangt de school vanaf schooljaar 2024-2025 gedurende drie jaar een subsidie voor het aanstellen van een Brugfunctionaris. Deze persoon helpt ouders bij het omgaan met onderwijsonderwijs, zoals het uitpluizen van onderzoeksverslagen of de overstap naar de middelbare school. Deze ondersteuning is belangrijk voor ouders, die vaak last hebben van de complexiteit van het schoolproces.
In de groepen 1 en 2 leren de kinderen al doende tijdens hun spel. De leeromgeving is rijk aan materiaal, zodat kinderen kunnen handelen en leren. Ze worden aangemoedigd om aan iets nieuws te beginnen en worden hierbij begeleid. Tijdens dit spel leren ze vaardigheden op verschillende gebieden, waaronder taal, rekenen, motoriek, creativiteit en sociaal-emotionele vaardigheden. De kinderen leren te kiezen wat ze willen, leren zich te concentreren, en er is ruimte voor individuele begeleiding of begeleiding in groepjes.
De ontwikkeling wordt bijgehouden via het observatiesysteem Leerlijnen jonge kind van ParnasSys, en dit wordt besproken tijdens de oudergesprekken. Dit systeem helpt de leerkrachten om de ontwikkeling van elk kind beter in de gaten te houden en eventuele afwijkingen vroegtijdig te herkennen.
Vanaf groep 2 blijft spelend leren een belangrijk onderdeel, zodat de overgang naar groep 3 soepel verloopt. In groep 3 staat het aanvankelijk lees-, schrijf- en rekenonderwijs centraal. Vanaf groep 4 wordt het leesonderwijs breder ingezet, met taal, spelling, begrijpend- en technisch lezen. Plezier in lezen blijft hierbij belangrijk. Naast lezen, rekenen en schrijven komen in de hogere groepen de wereldoriënterende vakken uitgebreid aan de orde. In de groepen 7 en 8 maken de kinderen ook kennis met de Engelse taal.
Een belangrijke factor in het onderwijs is de samenwerking met ouders. Indien ouders gebruik hebben gemaakt van een kinderopvangorganisatie, ontvangt de school voor de start op de basisschool een overdracht vanuit deze organisatie. Deze overdracht helpt bij het bepalen van het juiste onderwijsaanbod. De school werkt daarnaast samen met Buitenpret, een kinderopvangorganisatie in het gebouw. Deze samenwerking zorgt voor een gestroomlijnde overgang van de kinderopvang naar de basisschool.
De samenwerking met ouders is cruciaal, zeker wanneer er sprake is van een VVE-indicatie. De ouders worden dan altijd betrokken bij de beslissingen over het doorlopen van een leerjaar of het versnellen naar een volgend leerjaar. De school neemt de eindbeslissing over of een leerling doubleert, en houdt de ouders hierbij op de hoogte.
Binnen de school is er ruimte om midden- en bovenbouwleerlingen extra uitdaging en verdieping te bieden. Dit geldt voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben buiten de reguliere stof. Deze kinderen komen 1x per week groepsoverstijgend bij elkaar onder begeleiding van een leerkracht. Ze gaan met projecten aan de slag, leren leren en filosoferen. Hierdoor worden ze op een andere manier beïnvloed, wat hun ontwikkeling kan versterken.
De school zorgt ervoor dat creativiteit, spontaniteit en de eigen inbreng van de kinderen een belangrijke plaats blijven innemen. Dit wordt ondersteund door een flexibele aanpak waarin de leerkrachten kritisch kijken naar het methodeaanbod en hierin aanpassingen mogen maken. De school is op zoek naar manieren om vakken samen te voegen, zodat kinderen een breder en duidelijker aanbod krijgen.
De ontwikkeling van jonge kinderen is van groot belang voor hun latere leerprestaties en sociale vaardigheden. In de basisschool speelt de vroege ontwikkeling een cruciale rol, waarbij het onderwijsonderwijs op een manier moet zijn die de individuele behoeften van elk kind ondersteunt. De rol van VVE is essentieel, waarbij de school samenwerkt met externe partners om kinderen te ondersteunen. Daarnaast is de samenwerking met ouders van groot belang, zodat er een gestroomlijnde overgang is van de kinderopvang naar de basisschool. De school zorgt voor een rijke leeromgeving, waarin spelend leren een centraal onderdeel is. De samenwerking met het sociaal team en andere experts helpt bij het stimuleren van de brede ontwikkeling van leerlingen. De school is flexibel in haar aanpak en zorgt voor een uitdagend onderwijs, zodat elke leerling op zijn of haar niveau tot ontwikkeling komt.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet