Hoe je kind het beste kunt opvoeden: Tips en aanpakken voor een gezonde ontwikkeling
juli 7, 2025
De invloed van school en ouderbetrokkenheid op de ontwikkeling van kinderen is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Zowel de school als de ouders spelen een cruciale rol in het bevorderen van zowel de leerprestaties als de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste aspecten van deze invloed, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.
Een school biedt niet alleen leerinhouden, maar ook een veilige omgeving waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen. Dit geldt zowel voor de leerprestaties als voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. De sociaal-emotionele ontwikkeling en het welbevinden van leerlingen vallen onder de kern van het onderwijs. Dit wordt in de bronnen benadruid: "Je mag verwachten dat een school niet alleen kijkt naar de cijfers die een kind haalt. Ook hoort er aandacht te zijn voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en voor hoe de leerling zich voelt: het welbevinden." Dit betekent dat leerkrachten en mentors aandacht moeten besteden aan de mentale en emotionele gezondheid van leerlingen.
Op school wordt het pedagogische klimaat als essentieel gezien. Een goed pedagogisch klimaat zorgt ervoor dat leerlingen zich veilig en geaccepteerd voelen. Hierin voelen zowel leerlingen als leraren zich gezien en serieus genomen. De regels zijn duidelijk, en het gedrag wordt positief beïnvloed. Bijvoorbeeld, leraren belonen gewenst gedrag en helpen bij het verbeteren van ongewenst gedrag.
Ouderbetrokkenheid speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van leerlingen. De invloed van ouders is niet beperkt tot het thuisonderwijs, maar ook het contact met de school is cruciaal. In bron [3] wordt benadruid: "Een goed moment om het hebben over de rol van ouders in het begeleiden van schoolwerk is een startgesprek aan het begin van het schooljaar." Dit gesprek helpt bij het opstellen van verwachtingen en het versterken van het partnerschap tussen ouders en school.
De samenwerking tussen school en ouders is essentieel voor de schoolprestaties van leerlingen. Een goede communicatie tussen ouders en school zorgt voor een beter begrip van de ontwikkeling van het kind. In bron [3] wordt aangevuld: "De tweede dimensie van ouderbetrokkenheid is de samenwerking tussen school en ouders en de manier waarop er gecommuniceerd wordt." Dit betekent dat ouders op de hoogte zijn van de voortgang van hun kind, en dat ze hierover met de school kunnen overleggen.
Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van ouderbetrokkenheid op de leerprestaties van kinderen. In bron [2] wordt aangehaald: "Crampton, A. & Hall, J. (2017). Unpacking socio-economic risks for reading and academic self—concept in primary school: differential effect and the role of the preschool home learning environment." Hieruit blijkt dat de invloed van ouderbetrokkenheid afhangt van verschillende factoren, waaronder de sociaal-economische achtergrond van de familie.
Een hogere ouderbetrokkenheid kan leiden tot betere leerprestaties, maar ook tot een beter sociaal-emotioneel functioneren. In bron [3] wordt opgemerkt: "Misschien voelt het als een stapel huiswerk om hierachter te komen, maar toch kan het lonen om hier aandacht aan te besteden, aangezien de thuisbetrokkenheid en ouderbetrokkenheid op school belangrijk zijn voor de schoolprestaties van een kind."
De ouderbetrokkenheid varieert per kind en per familie. In bron [3] wordt opgemerkt: "Ouderbetrokkenheid is een term die elke docent, schoolleider, bestuurder, intern begeleider, en ouder bekend voorkomt." De betrokkenheid van ouders kan variëren van actief tot passief. In sommige gevallen kan de ouderbetrokkenheid zelfs leiden tot conflicten tussen school en ouders. In bron [3] staat: "Doordat de ouders weinig waardering en ondersteuning ervaren vanuit school, zetten ze zich af tegen school en wordt school steeds meer gezien als veroorzaker van mogelijke problemen die spelen bij het kind."
Een startgesprek aan het begin van het schooljaar is belangrijk om verwachtingen te bespreken. In bron [3] staat: "Een goed moment om het hebben over de rol van ouders in het begeleiden van schoolwerk is een startgesprek aan het begin van het schooljaar." Hierbij wordt aangehaald: "Wat verwachten beide partijen van elkaar? Wat vinden de ouders belangrijk voor de schoolse ontwikkeling van hun kind?" Dit gesprek helpt bij het opstellen van een duidelijk partnerschap tussen ouders en school.
Een goed pedagogisch klimaat draagt bij aan de ontwikkeling van leerlingen. In bron [1] staat: "Op een school met een goed pedagogisch klimaat voelen leerlingen, leraren en ouders zich gezien, serieus genomen en veilig. Iedereen voelt zich er welkom." Dit klimaat heeft een positieve invloed op het gedrag en de leerprestaties van leerlingen.
De ouderbetrokkenheid verschilt per onderwijsniveau. In het primair onderwijs is de rol van ouders vaak actiever, terwijl de ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs meer gericht is op het begeleiden van de leerling in de eigen ontwikkeling. In bron [3] staat: "Primair onderwijs vs. voortgezet onderwijs. Misschien een schot voor open doel, maar ouderbetrokkenheid neemt andere vormen aan op het primair onderwijs dan op het voortgezet onderwijs."
Het thuisonderwijs is een belangrijk onderdeel van de ouderbetrokkenheid. In bron [5] staat: "Voor de leerprestaties van kinderen is het van belang dat de opvoeding thuis goed aansluit bij het onderwijs op school." Dit betekent dat ouders moeten weten wat de school van hun kind vraagt, zodat ze als rolmodel kunnen optreden.
De samenwerking tussen school en ouders is cruciaal. In bron [3] staat: "De tweede dimensie van ouderbetrokkenheid is de samenwerking tussen school en ouders en de manier waarop er gecommuniceerd wordt." Deze communicatie helpt bij het begrijpen van de ontwikkeling van het kind en biedt ouders de kans om hun kind te ondersteunen.
De invloed van school en ouderbetrokkenheid op de ontwikkeling van kinderen is groot. Zowel de school als de ouders spelen een cruciale rol in het bevorderen van zowel de leerprestaties als de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Een goed pedagogisch klimaat, een actieve ouderbetrokkenheid en een goede samenwerking tussen school en ouders zijn essentieel voor de ontwikkeling van kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet