Onderwijs en verbondenheid met Israël in de jeugd
juli 7, 2025
Dyslexie is een leerprobleem dat voorkomt bij kinderen die moeite hebben met het leren lezen en spellen. Het kan verschillende gevolgen hebben voor het welzijn en zelfbeeld van een kind. De opvoeding speelt hierbij een cruciale rol, zowel op school als thuis. In dit artikel bespreiden we de invloed van opvoeding op kinderen met dyslexie, inclusief de rol van ouders, onderwijsbepalijs en de aanpak van emotionele problemen.
Dyslexie is een aandoening die voorkomt bij kinderen die moeite hebben met het leren lezen en spellen. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals problemen met het technisch lezen, het begrijpend lezen en het schrijven van teksten. Kinderen met dyslexie kunnen ook moeite hebben met het plannen en organiseren van werkzaamheden, het leren van muzieknoten en het omgaan met mondelinge taal.
De oorzaak van dyslexie is erfelijk, maar er zijn ook andere factoren die een rol kunnen spelen, zoals stress tijdens de zwangerschap of in de eerste maanden na de geboorte, roken, alcoholgebruik of het binnenkrijgen van andere giftige stoffen. Bovendien kunnen kinderen met dyslexie ook last hebben van andere problemen, zoals rekenen, aandacht en concentratie, en het leren van een vreemde taal.
De opvoeding en begeleiding van een kind met dyslexie vraagt van ouders extra aandacht, inspanning en vaardigheden. Ouders kunnen het als frustrerend ervaren als het op school niet goed gaat met hun kind. Dit leidt vaak tot de nodige spanningen. Ouders kunnen wel een rol spelen bij het omgaan met dyslexie:
Ouders moeten ook aandacht hebben voor het welzijn en het zelfbeeld van hun kind. Kinderen met dyslexie kunnen vaak last hebben van een laag zelfbeeld, faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is belangrijk dat ouders hun kind voldoende ondersteuning bieden en het kind aanmoedigen om zijn talenten te ontwikkelen. Wijs het kind op zijn talenten en geef complimenten als een kind zijn best doet.
Het onderwijs speelt een cruciale rol bij het omgaan met dyslexie. De leerkracht moet weten wat dyslexie is en hoe ze hiermee om moeten gaan. Het is belangrijk dat de leerkracht regelmatig overleg heeft met de ouders over de voortgang van het kind. Als het kind behandeld wordt voor dyslexie, is het ook belangrijk om contact te houden met de specialist. Hierdoor voorkom je dat er verschillende adviezen worden gegeven en het kind verschillende strategieën leert.
De school moet ook zorgen voor een gunstige omgeving voor kinderen met dyslexie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er specifieke oefeningen worden gegeven, dat er meer tijd wordt gegeven voor het maken van opdrachten en dat er een passende aanpak wordt gekozen voor het leren lezen en spellen.
Dyslexie en emotionele problemen gaan vaak hand in hand. Het is belangrijk dat ouders en onderwijsbepalijs aandacht besteden aan de emotionele gevolgen van dyslexie. Kinderen met dyslexie kunnen vaak last hebben van een laag zelfbeeld, faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is belangrijk dat ouders en onderwijsbepalijs dit probleem serieus nemen en passende maatregelen nemen.
Onderzoek laat zien dat er een wederkerig verband is tussen emotionele problemen en lees- en spellingproblemen. Dat betekent dat die problemen elkaar over de tijd kunnen versterken. Als je er onvoldoende aandacht aan besteedt, kan dat probleem in de loop van de tijd steeds erger worden en kan het kind op meerdere gebieden vastlopen. Als je er wél aandacht aan besteedt, kun je de negatieve spiraal doorbreken. Dat heeft ook een gunstig effect op de leerprestaties.
De combinatie van dyslexie en meertaligheid is lastig. Het is moeilijker om de diagnose dyslexie vast te stellen bij kinderen die tweetalig opgevoed zijn. Daarbij komt dat het moeilijker is om te bepalen wanneer een kind behoefte heeft aan extra hulp op het gebied van lezen en schrijven in de taal die hij het meeste spreekt. Kinderen met dyslexie kunnen overigens veel moeite hebben met het leren van een vreemde taal op school, zoals Engels, Frans of Duits. Als zo’n taal niet gesproken wordt in zijn directe omgeving, heeft je kind hier waarschijnlijk veel moeite mee. Je kind krijgt de woorden niet in een duidelijke context aangeboden en dat is lastig voor kinderen met dyslexie. Het is vaak een kwestie van rijtjes woorden in je hoofd stampen en dit is iets waar dyslectische kinderen moeite mee hebben.
De opvoeding speelt een cruciale rol bij het omgaan met dyslexie. Het is belangrijk dat ouders en onderwijsbepalijs aandacht besteden aan het welzijn van kinderen met dyslexie. Kinderen met dyslexie kunnen vaak last hebben van een laag zelfbeeld, faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is belangrijk dat ouders en onderwijsbepalijs dit probleem serieus nemen en passende maatregelen nemen.
Het is belangrijk dat ouders en onderwijsbepalijs aandacht hebben voor de kwaliteiten en talenten van het kind. Het kind kan niet heel goed lezen en heeft moeite met spelling, maar kan misschien wel heel goed tekenen, voetballen of zingen. Moedig het kind aan om zijn talenten te ontwikkelen. Wijs het kind op zijn talenten en geef complimenten als een kind zijn best doet.
Dyslexie is een leerprobleem dat voorkomt bij kinderen die moeite hebben met het leren lezen en spellen. De opvoeding speelt hierbij een cruciale rol, zowel op school als thuis. Ouders en onderwijsbepalijs moeten aandacht besteden aan het welzijn en het zelfbeeld van kinderen met dyslexie. Het is belangrijk dat ouders en onderwijsbepalijs dit probleem serieus nemen en passende maatregelen nemen. De combinatie van dyslexie en meertaligheid is lastig, maar het is mogelijk om ermee om te gaan. Het is belangrijk dat ouders en onderwijsbepalijs aandacht hebben voor de kwaliteiten en talenten van het kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet