logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ondersteuning voor moeilijk opvoedbare kinderen in Zuid-Limburg

Moeilijk opvoedbare kinderen vragen om aandacht, ondersteuning en professionele hulp. In Zuid-Limburg zijn er verschillende initiatieven en dienstverleners die kinderen en jongeren helpen die last hebben van gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstand, psychische klachten of complexe situaties. Deze artikel bevat een overzicht van de beschikbare hulp en ondersteuning, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

Ondersteuning voor moeilijk opvoedbare kinderen

Moeilijk opvoedbare kinderen kunnen problemen hebben met het aanvaarden van regels, het omgaan met kritiek, het volgen van instructies of het zich gedragen in sociale situaties. In Zuid-Limburg bieden verschillende organisaties en dienstverleners ondersteuning aan kinderen en jongeren die last hebben van deze problemen. Deze hulp kan variëren van psychosociale ondersteuning tot gedragsinterventies en educatieve ondersteuning.

XONAR: Specialistische jeugd- en opvoedhulp

XONAR biedt specialistische jeugd- en opvoedhulp aan gezinnen in Limburg bij opvoedings- en opgroeiproblemen. Dit kan zijn gedragsproblemen, zoals druk en snel afgeleid zijn, autisme, angststoornissen en agressie. Daarnaast biedt XONAR ook ondersteuning aan jeugdigen met een ontwikkelingsachterstand. Het bedrijf werkt met een maatwerkbenadering, waarbij de hulp wordt aangepast aan de leeftijd, ontwikkelingsfase en persoonlijke situatie van het kind.

XONAR werkt samen met familieleden, leerkrachten, vrienden en buren om de opvoeding en ontwikkeling van het kind te ondersteunen. De visie van XONAR is dat de problematiek niet los kan worden gezien van de omgeving van het kind of jongere. Iedereen die bij het kind of jongeren en het gezin betrokken is, zet XONAR centraal.

Jeugdhulp Zuid-Limburg

De Jeugdhulp Zuid-Limburg biedt hulp aan kinderen en jongeren tot 24 jaar en hun ouders. De hulp omvat ondersteuning bij zowel lichte als meer complexe psychische problemen, gedrags- en opvoedproblemen en overgewicht. De jeugdhulp werkt samen met gemeenten, jeugdhulpaanbieders en Bureau Jeugdzorg Limburg om complexe casussen aan te pakken.

Het Expertteam Jeugdhulp Zuid-Limburg helpt bij situaties waarin de hulp aan een kind of jongere vastloopt. Het team bestaat uit professionals van gemeenten, jeugdhulpaanbieders en Bureau Jeugdzorg Limburg. Ze buigen zich over complexe casussen waar medewerkers van gemeenten of jeugdhulpaanbieders, artsen of praktijkondersteuners niet mee verder komen. Het Expertteam kan door het samen bespreken van deze casus adviezen geven en samen met de betrokkenen ervoor zorgen dat hulp alsnog snel van start gaat.

BOEI-Limburg: Opvoeding, Educatie, Inzicht

BOEI-Limburg helpt kinderen, jongeren en gezinnen om positief in het leven te staan. De organisatie werkt met een passie om kinderen, jongeren en gezinnen te helpen. Het kind of de jongere staat daarbij altijd centraal. Er wordt gekeken naar de situatie, behoeften en mogelijkheden van het kind en er wordt hulp geboden die daarbij past.

BOEI-Limburg biedt hulp bij zowel lichte als meer complexe psychische problemen, gedrags- en opvoedproblemen en overgewicht. De deur staat altijd open voor een gesprek, dat kan bij hen, maar ook bij de cliënt thuis.

Jeugdzorg in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg is er een breed aanbod aan jeugdzorg. De jeugdzorg is er voor kinderen tot 18 jaar met psychische, gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een eetstoornis, ADHD, autisme, drank of drugs, eenzaamheid of spijbelen. De ernst van de klachten bepaalt wie het kind helpt en waar. Deze keuze wordt gemaakt samen met een medewerker van de gemeente.

De gemeente organiseert de jeugdhulp. Ook wordt bekeken wat de ouders zelf kunnen doen, en of andere mensen uit de omgeving kunnen helpen. De gemeente kan ook een cliëntondersteuner aanbieden, die onafhankelijk is en kennis heeft van zorg, jeugdhulp, wonen en onderwijs. Deze hulp is gratis.

Hulp bij opvoedings- en gedragsproblemen

Voor ouders die last hebben van opvoedings- en gedragsproblemen bij hun kind, zijn er meerdere opties. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) helpt bij vragen over opvoeden en ontwikkeling van het kind. Bijvoorbeeld over slaap- en eetproblemen of moeilijk gedrag. Bij het CJG werken professionals van verschillende jeugdhulpinstellingen samen. Zij weten wanneer het kind meer hulp nodig heeft. Het CJG biedt ook hulp aan het gezin, als er meer problemen zijn. Bijvoorbeeld door echtscheiding, drank of drugs.

Voor problemen in het gezin of bij het kind, is het sociaal wijkteam (of jeugdteam) in de buurt een optie. Hier werken deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld verstandelijk beperkingen, psychische en opvoedproblemen.

Hulp bij psychische problemen

Voor kinderen en jongeren met psychische problemen, zoals angst, depressie of gedragsstoornissen, is er hulp beschikbaar. De jeugdhulp biedt ondersteuning in de vorm van psychologische hulp, therapie of begeleiding. Ook kan er sprake zijn van een combinatie van verschillende vormen van ondersteuning.

De gemeente kan helpen bij het vinden van de juiste zorg. Daarnaast kan een cliëntondersteuner helpen bij het regelen van de zorg. De cliëntondersteuner is onafhankelijk en heeft kennis van zorg, jeugdhulp, wonen en onderwijs.

Ondersteuning voor ouders

Ouders die last hebben van problemen met hun kind, kunnen ook ondersteuning krijgen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) helpt bij vragen over opvoeden en ontwikkeling van het kind. Ook kan er sprake zijn van ondersteuning voor het gezin, bijvoorbeeld door echtscheiding, drank of drugs.

De gemeente kan helpen bij het vinden van de juiste hulp. Daarnaast kan een cliëntondersteuner helpen bij het regelen van de zorg. De cliëntondersteuner is onafhankelijk en heeft kennis van zorg, jeugdhulp, wonen en onderwijs.

Samenwerking en ondersteuning

In Zuid-Limburg werkt de jeugdhulp samen met verschillende partijen, waaronder gemeenten, jeugdhulpaanbieders, Bureau Jeugdzorg Limburg en andere jeugdzorginstellingen. Dit zorgt voor een breed aanbod aan hulp en ondersteuning. Ook is er sprake van een actieteam dat in 2017 is opgericht nadat de Stuurgroep Jeugd Zuid-Limburg aan de bel trok over de groeiende wachtlijst voor verblijf. De kinderen waarbij het actieteam tussenkwam, werden allemaal succesvol op de juiste plek geplaatst.

Woongroep voor jongeren

Voor jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen vanwege (complexe) problemen met zichzelf en/of hun gezin, is er de Woongroep in Entrea Lindenhout. In de Woongroep woon je samen met andere jongeren in een huis, ondersteund door jeugdzorgwerkers. In de Woongroep is aandacht voor je individuele ontwikkeling, en je gezondheid. Je leert hier vaardigheden op gebieden als zelfverzorging, het leven van alledag, omgaan met anderen, school en/of werk en vrije tijd.

Ondersteuning bij overgang naar volwassenheid

Zodra het kind 18 jaar wordt, is het volgens de wet volwassen. Dat heeft gevolgen voor de zorg die het kind ontvangt. Sommige zorg stopt, zoals zorg uit de Jeugdwet. Het kind moet voor sommige zorg een eigen bijdrage betalen. Ook heeft het kind een eigen zorgverzekering nodig. Voor ouders verandert er ook wat. Sommige uitkeringen stoppen, zoals kinderbijslag, dubbele kinderbijslag bij intensieve zorg en kindgebonden budget. Ga ook na wat je moet regelen voor je kind rond verzekeringen, bankrekening en donorregistratie.

Ondersteuning via internet en telefoon

Er zijn meerdere hulpverleners beschikbaar via internet en telefoon. Dit zijn bijvoorbeeld de MIND Hulplijn, de Kindertelefoon (8-18 jaar) en de Alles oké supportlijn (18-24 jaar). Deze lijnen zijn anoniem en gratis, behalve de telefoonkosten.

Conclusie

In Zuid-Limburg zijn er veel opties voor ouders, leerkrachten en verzorgenden om te werken aan de opvoeding en ontwikkeling van moeilijk opvoedbare kinderen. De jeugdhulp biedt ondersteuning in de vorm van psychologische hulp, therapie, begeleiding en educatieve ondersteuning. Ook is er sprake van samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder gemeenten, jeugdhulpaanbieders, Bureau Jeugdzorg Limburg en andere jeugdzorginstellingen. Daarnaast zijn er ook opties voor jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen, zoals de Woongroep in Entrea Lindenhout. Het is belangrijk om te weten dat er ook hulp beschikbaar is via internet en telefoon, zoals de MIND Hulplijn, de Kindertelephant en de Alles oké supportlijn.

Bronnen

  1. XONAR
  2. Lokale regelgeving - Jeugdhulp
  3. Expertteam Jeugdhulp Zuid-Limburg
  4. BOEI-Limburg
  5. Maastricht University - PEHM
  6. IJZ - Initiatief Jeugdhulp Zuid-Limburg
  7. Rijksoverheid - Jeugdhulp
  8. Woongroep Entrea Lindenhout
  9. Lokale regelgeving - Jeugdhulp

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven