logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hulp voor uw kind: Platform voor Onderwijs, Opvoeding en Ontwikkeling

Inleiding

De opvoeding en ontwikkeling van kinderen is een complex proces dat veel ondersteuning en aandacht behoeft. Er zijn verschillende organisaties en platforms die kinderen, jongeren en hun ouders helpen bij de opvoeding, ontwikkeling en gezondheid. Het Platform voor Onderwijs, Opvoeding en Ontwikkeling is hier een van. Dit platform biedt hulp aan kinderen en hun ouders in de regio Ede, Wageningen, Veenendaal en Arnhem. Het bestaat uit verschillende professionals, waaronder remedial teachers, kindercoaches, hulpverleners en therapeuten. In dit artikel worden de verschillende vormen van ondersteuning en hulp beschreven, zoals opvoedondersteuning, kindertherapie, educatieve hulp en maatwerk bij verlies. Daarnaast worden de verschillende bronnen en organisaties genoemd die u kunt raadplegen bij vragen over de opvoeding en ontwikkeling van uw kind.

De rol van het Platform voor Onderwijs, Opvoeding en Ontwikkeling

Het Platform voor Onderwijs, Opvoeding en Ontwikkeling is een samenwerking van ZZP-ers (zelfstandige zorg- en onderwijsonschepping) uit de gemeente Ede en directe omgeving. Deelnemers aan het platform zijn onder meer remedial teachers, kindercoaches, huiswerkbegeleiders, creatieve therapeuten, kindertolken en andere hulpverleners. Het platform heeft geen vaste locatie, maar komt op verschillende plekken bij elkaar. Het is gericht op kinderen, jongeren en hun ouders, en biedt hulp bij opvoeding, ontwikkeling en gezondheid. Het platform werkt met maatwerk en biedt ondersteuning op verschillende gebieden, waaronder het opvoeden, het stimuleren van ontwikkeling en het omgaan met uitdagingen in de opvoeding.

Opvoedondersteuning en hulp bij kinderen met ontwikkelingsproblemen

Er zijn verschillende vormen van opvoedondersteuning die beschikbaar zijn voor ouders en kinderen. Volgens de informatie in de bronnen is er sprake van integrale vroeghulp voor kinderen tussen 0 en 7 jaar, die zich anders ontwikkelen dan leeftijdsgenoten. Deze hulp is bedoeld om kinderen te helpen bij het opvoeden en het ontwikkelen van vaardigheden. Opvoedondersteuning valt meestal onder jeugdhulp, en kan worden aangevraagd via de gemeente. Voor ouders die een persoonsgebonden budget (pgb) willen aanvragen, moet worden onderbouwd waarom de hulp van de gemeente niet voldoet aan hun situatie. Daarnaast zijn er ook professionele hulpverleners die kinderen en ouders kunnen begeleiden, zoals pedagogen, jeugdtherapeuten en kindertherapeuten.

Hulp bij mentale problemen, gedrag en ontwikkelingsproblemen

Bij kinderen kunnen verschillende problemen optreden, waaronder mentale problemen, gedrag, ontwikkelingsproblemen, verstandelijke beperkingen en psychische klachten. Volgens de bronnen is er sprake van jeugdhulp voor kinderen tot 18 jaar met psychische, gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Dit omvat bijvoorbeeld eetstoornissen, ADHD, autisme, drank of drugs, eenzaamheid of spijbelen. De ernst van de klachten bepaalt wie het kind helpt en waar. De gemeente organiseert de jeugdhulp, en kan ook hulp bieden bij het vinden van de juiste zorg. Er zijn ook organisaties zoals Jeugdformaat, die kinderen, jongeren en gezinnen helpen om weer in hun kracht te staan. Ze bieden ondersteuning op maat, zoals begeleiding bij scheiding, versterking van veiligheid in het gezin en hulp bij mentale problemen.

Ondersteuning bij opvoeding, ontwikkeling en gezondheid

Het Platform voor Onderwijs, Opvoeding en Ontwikkeling biedt hulp bij de opvoeding, ontwikkeling en gezondheid van kinderen. De organisatie heeft een bredere focus op de opvoeding van kinderen, en biedt ondersteuning op verschillende gebieden, waaronder het stimuleren van lichamelijke, motorische, sociaal-emotionele, cognitieve en spraak- en taalontwikkeling. De opvoeding van kinderen is belangrijk voor hun groei, en kan worden gestimuleerd door actieve betrokkenheid van ouders, leraars en andere betrokkenen. Er zijn ook organisaties zoals Kijk op Ontwikkeling, die informatie bieden over de ontwikkeling van baby’s, kleuters en schoolkinderen. Deze websites geven informatie over de mijlpalen in de ontwikkeling, en hoe ouders en verzorgers dit kunnen stimuleren.

Hulp bij opvoedproblemen en uitdagingen

Soms lopen kinderen en ouders tegen problemen aan bij de opvoeding, zoals lasterachtig gedrag, problemen met leren, of emotionele uitdagingen. In dergelijke gevallen is er sprake van professionele hulp, zoals bijvoorbeeld het opvoedbureau, het steunpunt opvoeding, of andere organisaties. Volgens de bronnen is er ook sprake van ondersteuning van vrijwilligers, zoals Home-Start en Moeders informeren moeders. Deze organisaties bieden hulp aan gezinnen met opgroeiende kinderen, en versterken het zelfvertrouwen van ouders. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers die kunnen helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk, en het oplossen van problemen in de opvoeding.

Hulp bij vertrouwelijke situaties en crisis

Soms zijn er situaties waarin kinderen en ouders hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij een crisis, een psychische crisis of bij problemen met het opvoeden. Er zijn verschillende hulpdiensten en lijnen die hierbij kunnen helpen. De Kindertelefoon biedt hulp aan kinderen van 8 tot 18 jaar, en de Alles oké supportlijn helpt jongeren van 18 tot 24 jaar. Ook is er sprake van een hulplijn van MIND, die anoniem en gratis is, behalve voor telefoonkosten. Daarnaast zijn er ook organisaties zoals KOOS, die kinderen en ouders begeleiden bij het oplossen van problemen, en die helpen bij het vinden van de juiste zorg.

Hulp bij kinderen met een beperking

Voor kinderen met een beperking is er specifieke ondersteuning beschikbaar. Er zijn verschillende organisaties die kinderen en ouders helpen bij de opvoeding, zoals het zorg- en adviesteam van de school, of Advieslijn Balans voor kinderen met leerproblemen, ADHD of autisme. Daarnaast zijn er ook organisaties die zich richten op de opvoeding van kinderen met verstandelijke beperkingen, zoals de Pameijer, die werkt met OGW en OMM. Deze organisaties bieden ondersteuning bij het opbouwen van vaardigheden, het stimuleren van ontwikkeling en het omgaan met uitdagingen in de opvoeding.

Hulp bij de overgang naar volwassenheid

Zodra kinderen 18 jaar worden, verandert de zorg en ondersteuning. De Jeugdwet stopt, en het kind moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar gezondheid, onderwijs en levensondersteuning. Daarom is het belangrijk om vroeg te beginnen met het voorbereiden op de overgang naar het volwassen leven. Er zijn organisaties die jongvolwassenen helpen bij het ontwikkelen van zelfstandigheid, zoals Jeugdformaat, die ook hulp biedt bij wonen, werken en persoonlijke groei. Daarnaast zijn er ook organisaties die kinderen en jongeren helpen bij het vinden van een plek om te wonen, zoals pleegzorg, gezinshuizen en woongroepen.

Samenwerking en samenhang tussen organisaties

Er zijn veel samenwerkingen tussen verschillende organisaties, zoals het Platform voor Onderwijs, Opvoeding en Ontwikkeling, en andere jeugdhulpinstellingen. De gemeenten bieden hulp aan bij opvoedproblemen, en werken samen met professionele hulpverleners, zoals kindertherapeuten, pedagogen en andere deskundigen. Daarnaast zijn er ook informele hulpverleners, zoals vrijwilligers en buurtgroepen, die bijdrragen aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

Conclusie

De opvoeding en ontwikkeling van kinderen is een complex proces dat veel ondersteuning en aandacht behoeft. Er zijn verschillende vormen van hulp en ondersteuning beschikbaar voor ouders en kinderen, zoals het Platform voor Onderwijs, Opvoeding en Ontwikkeling, jeugdhulp, hulp bij mentale problemen, en ondersteuning bij kinderen met een beperking. Het is belangrijk om vroeg hulp te zoeken bij problemen in de opvoeding, en om gebruik te maken van de verschillende bronnen en organisaties die beschikbaar zijn. Door samenwerking en ondersteuning is het mogelijk om kinderen en hun ouders te helpen bij het oplossen van problemen en het stimuleren van ontwikkeling.

Bronnen

  1. Platform voor Onderwijs, Opvoeding en Ontwikkeling
  2. Kijk op Ontwikkeling
  3. Regelhulp.nl – Hulp bij opvoedproblemen
  4. Ik zoek hulp voor mijn kind
  5. Ouders en verzorgers: 6-12 jaar
  6. Jeugdhulp in Rotterdam
  7. Jeugdhulp voor kinderen van 4 tot 18 jaar
  8. Maatwerk bij Verlies – Platform voor Onderwijs, Opvoeding en Ontwikkeling
  9. Jeugdformaat

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven