Onderwijs en verbondenheid met Israël in de jeugd
juli 7, 2025
In de moderne maatschappij is het belang van buitenleven voor kinderen steeds meer in het oog gekomen. De koppeling tussen natuur en ontwikkeling wordt steeds duidelijker zichtbaar, en dit geldt met name in het onderwijs en de opvoeding. Bij Natuurfontein, een van de eerste en enige echte natuurgerichte buitenschoolse opvang in Amsterdam, wordt kinderen dagelijks uitgedaagd om buiten te leren, te spelen en te groeien. De rol van pedagogisch medewerkers is hierbij cruciaal, want zij zorgen voor een veilige, inspirerende en leerzame omgeving. Dit artikel bespreekt de rol van pedagogisch medewerkers, met name die van voormalige PM’ers en stagiairs, en hoe deze bijdragen aan de groei van kinderen in een groene omgeving.
Natuurfontein is een organisatie die zich richt op het bieden van een unieke opvang waarin kinderen vrijwel altijd buiten zijn, in een verrijkte speelomgeving. Dit maakt kinderen creatiever, nieuwsgieriger, socialer en gezonder. Kortom: ieder kind wordt er beter van! De pedagogische visie van Natuurfontein is duidelijk: kinderen leren in de natuur, en dat is voor hen een unieke ervaring.
De pedagogische medewerkers bij Natuurfontein zijn niet alleen verantwoordelijk voor het opvolgen van de kinderen, maar ook voor het ontwikkelen van activiteiten die gericht zijn op ontwikkeling, groei en plezier. Ze zijn enthousiast, zelfstandig en vol energie. Ze houden van modder, vuur en regen, maar ook van duidelijke afspraken, samenwerking en goede ondersteuning. De rol van de pedagogische medewerkers is dus zowel praktisch als emotioneel van belang.
Een voorbeeld is Femke, de locatiemanager van Natuurfontein. Zij benadrukt dat opgroeien in de natuur een must voor kinderen is. “Buiten leren ze meer over hun omgeving en over zichzelf,” zegt ze. “Natuurfontein speelt daarin een belangrijke rol. Bij ons leren kinderen over insecten, planten, hoe ze vuur maken en hoe je in bomen klimt.” Dit soort activiteiten stimuleren de natuurontdekkingsreis van kinderen en helpen hen om een diepere koppeling met de natuur aan te gaan.
Een pedagogisch medewerker bij Natuurfontein heeft een unieke functie. Hij of zij is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van activiteiten die gericht zijn op het leren in de natuur. De pedagogische medewerkers zijn niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van activiteiten, maar ook voor het begeleiden van kinderen in hun ontwikkeling. Ze zijn ook betrokken bij het ontwikkelen van groene ontwikkelingsondersteunende activiteiten, waarbij creativiteit centraal staat.
Een van de medewerkers, Kilian, benadrukt dat hij veel ervaring heeft opgedaan tijdens vorige studies, zijn werk als tuinman en als beeldend kunstenaar. Deze ervaring gebruikt hij als bron van kennis om met de kinderen aan de slag te gaan. Zijn doel is “groene herinneringen” te maken bij de kinderen – herinneringen die ze lang bij zich dragen, ook als ze ouder zijn, en die ze kunnen gebruiken in hun verdere ontwikkeling. En hij doet dat met volle overtuiging. Want buiten zijn in de natuur is echt belangrijk.
De omgeving bij Natuurfontein is gericht op groei, vertrouwen en plezier – voor kinderen én collega’s. De pedagogische medewerkers krijgen de ruimte om hun manier van werken en leidinggeven te laten passen bij de missie van de organisatie. Ze worden aangemoedigd om actief mee te bouwen aan de ontwikkeling van de locaties en de organisatie.
De organisatie heeft sinds 2011 bestaan en is de eerste en enige echte natuurgerichte BSO van Amsterdam. Het is een snelgroeiende organisatie met 5 locaties in West, meer dan 60 werknemers en ruim 600 kinderen. Bij Natuurfontein weten ze het zeker: Voor een evenwichtige ontwikkeling en groei hebben kinderen natuur en buitenspelen nodig. Dit blijkt niet alleen uit diverse onderzoeken, maar ook uit de dagelijkse praktijk.
De locatiemanager bij Natuurfontein is verantwoordelijk voor één of meerdere locaties. Hij zorgt voor een stabiele, veilige en inspirerende werkomgeving waarin pedagogisch medewerkers hun werk met plezier en professionaliteit kunnen doen. De locatiemanager is zichtbaar op de locatie(s), heeft oog voor mensen én processen en draagt de pedagogische visie van Natuurfontein op een vanzelfsprekende, overtuigende manier uit. Hij is de verbindende schakel tussen het team, ouders en externe partners zoals scholen. Hij brengt structuur, bewaakt een goede personeelsplanning, voert ontwikkelgesprekken en zorgt ervoor dat plannen en ideeën echt landen in het dagelijks werk.
De locatiemanager moet ook zorgen voor ondersteuning en begeleiding aan het team. Hij moet er voor zorgen dat de pedagogische medewerkers de ruimte krijgen om te groeien en te bloeien in hun vak. Door actief aanwezig te zijn, ziet en hoort hij zijn teamleden en biedt hij de ondersteuning die zij nodig hebben.
De voordelen van buitenspelen voor kinderen zijn talrijk. Buiten leren kinderen meer over hun omgeving en over zichzelf. Ze leren werken aan hun lichaamsbewustzijn, hun vertrouwen en hun sociale vaardigheden. Buiten is er meer ruimte voor creativiteit en fantasie, en ze leren omgaan met verschillende weersomstandigheden en omgevingen.
De pedagogische medewerkers bij Natuurfontein helpen kinderen om deze ervaringen te laten ontstaan. Ze organiseren activiteiten zoals het bouwen van hutten, het koken op open vuur, het leren van bushcraftvaardigheden en het leren omgaan met de natuur. Deze activiteiten helpen kinderen om hun lef, veerkracht en plezier te ontwikkelen.
Een stagiair bij Natuurfontein heeft de kans om creativiteit in te zetten bij het bedenken en uitvoeren van groene ontwikkelingsondersteunende activiteiten. De stagiair krijgt de ruimte om te werken aan zijn of haar stage-opdrachten en krijgt daarbij aandachtige begeleiding. De stagiair is opgegroeid in de stad en heeft buitenspelen in de natuur echt gemist. Daarom vindt hij of zij het zo tof om dit de volgende generatie wel te kunnen bieden. Elke dag buiten zijn, is niet alleen voor de stagiair, maar ook voor de kinderen een enorm cadeau.
De stagiair krijgt ook de kans om mee te doen aan kennisverdiepende trainingen. Dit helpt hem of haar om beter voor te bereid te zijn op de toekomst en om zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen.
De samenwerking met ouders en externe partners is essentieel in de opvang bij Natuurfontein. De pedagogische medewerkers zijn de verbindende schakel tussen het team, ouders en externe partners zoals scholen. Ze zorgen ervoor dat er een open communicatie is tussen ouders en de opvang, zodat ouders op de hoogte zijn van de activiteiten en de ontwikkeling van hun kind.
De samenwerking met scholen is ook van belang, want de opvang bij Natuurfontein is gericht op het aanvullen van het onderwijs. De activiteiten die worden georganiseerd, helpen kinderen om hun leerervaringen te versterken en te verrijken.
Natuurfontein is een organisatie die kinderen helpt om in de natuur te groeien en te leren. De pedagogische medewerkers spelen een cruciale rol in dit proces. Ze zorgen voor een veilige, inspirerende en leerzame omgeving waarin kinderen hun ontwikkeling kunnen volgen. De locatiemanager zorgt voor structuur, ondersteuning en een overtuigende pedagogische visie. De stagiair krijgt de ruimte om creativiteit in te zetten en te leren. De samenwerking met ouders en externe partners is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Samenwerking, ondersteuning en een sterke visie maken het mogelijk dat kinderen in de natuur groeien en leren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet