Onderwijs en verbondenheid met Israël in de jeugd
juli 7, 2025
De opvoeding van kinderen is een complexe en cruciale taak die zowel ouders als onderwijzers aangaan. In het kader van het humanistisch opvoeden, een filosofische benadering die uitgaat van het individu en de menselijke waarden, spelen vrijheid, verantwoordelijkheid en empathie een centrale rol. Het Humanistisch Verbond, een organisatie die zich inzet voor een menselijker samenleving, biedt veel inspiratie en richtlijnen voor ouders en opvoeders. In dit artikel wordt ingegaan op de kernwaarden van het humanistisch opvoeden, de balans tussen vrijheid en grenzen, en de rol van het Humanistisch Verbond bij het bevorderen van een menselijke opvoeding.
Volgens de bronnen die beschikbaar zijn, is het humanistisch opvoeden gericht op het ontwikkelen van kinderen tot onafhankelijke, empathische en kritische denkers. In de bron met de titel “WAT GEEF IK MIJN KINDEREN MEE?” wordt benadruid dat het humanistisch opvoeden een brede vorming van kinderen in opvoeding en onderwijs betreft. Het Humanistisch Verbond zet zich in voor het bevorderen van humanistisch vormingsonderwijs, waarin kinderen leren om zich verantwoordelijk te voelen voor zichzelf, anderen en de wereld. Deze humaniteit is geen softe verdraagzaamheid, maar een ferme houding waarbij mensen ondanks meningsverschillen elkaar als mens kunnen blijven zien.
De menselijke waarden zoals eerlijkheid, genieten van het leven en vrijheid staan centraal in de opvoeding. Dit blijkt uit het onderzoek dat onder 1500 ouders en opvoeders is gedaan in opdracht van het Humanistisch Verbond. Volgens de resultaten is het belangrijkste wat ouders hun kinderen meegeven: genieten van het leven. Daarnaast is eerlijkheid een centrale waarde, wat wijst op de nadruk op eerlijkheid en respect in de opvoeding.
Een van de belangrijkste uitdagingen bij het opvoeden is de balans tussen vrijheid en grenzen. Dit thema komt terug in meerdere bronnen, waaronder “De Kinderwijzer” en “Durf wat hiërarchischer op te voeden”. Hierin wordt aangegeven dat het humanistisch opvoeden geen strijd is tussen volledige vrijheid en strikte regels, maar een samenwerking tussen gelijkwaardigheid en gezag. Het humanistisch opvoeden benadruidt dat kinderen zowel vrijheid moeten krijgen om zich te ontwikkelen, als ook grenzen moeten leren om zich verantwoordelijk te voelen voor hun gedrag.
In de bron “Durf wat hiërarchischer op te voeden” wordt uitgelegd dat het opvoeden een paradoxale aangelegenheid is. Aan de ene kant willen ouders een open contact met hun kinderen, maar aan de andere kant is er ook behoefte aan een hiërarchische verhouding. Dit is nodig om kinderen op te voeden in een wereld vol mogelijkheden en afleidingen. Het is daarom belangrijk om zowel open communicatie te bevorderen als verantwoordelijkheid te geven.
Het Humanistisch Verbond speelt een belangrijke rol in het bevorderen van humanistisch opvoeden. Het initieert onderwijsondelen, biedt workshops aan over opvoeden en burgerschap, en brengt inspiratie op belangrijke momenten in het leven. In de bron “De Kinderwijzer” wordt benadruid dat het Humanistisch Verbond samenwerkt met andere humanistische organisaties, waaronder onderzoekers van de leerstoel Educatie van de Universiteit voor Humanistiek. Deze samenwerking levert praktische tips en stof tot nadenken op voor ouders en opvoeders.
De opvoeders – Theaterlezing met Frank Meester en Stine Jensen – is een voorbeeld van hoe het Humanistisch Verbond actief is in het bevorderen van menselijke waarden. In deze lezing worden denkbeelden van verschillende filosofen besproken, waaronder Rousseau, Kant, Verhaeghe en De Jong. Het doel is om oude en nieuwe denkers mee te nemen in de opvoedingsdiscussie.
Het onderwijs speelt een cruciale rol in het humanistisch opvoeden. Volgens de bron “Ouders vinden ‘genieten van het leven’ belangrijkste waarde” is het belangrijk dat kinderen leren om zich te richten op hun eigen waarden en menselijke waarden. Dit gebeurt niet alleen thuis, maar ook in het onderwijs. Het Humanistisch Verbond zet zich in voor een brede vorming van kinderen in opvoeding en onderwijs, waaronder burgerschap en persoonsvorming.
In de bron “Het nieuwe opvoeden” wordt benadruid dat het opvoeden niet alleen over het leren van kennis gaat, maar ook over het ontwikkelen van menselijke waarden. Dit gebeurt door middel van filosofiecafé’s en documentaires, waarin morele dilemma’s worden besproken. Deze benadering helpt ouders en opvoeders om de juiste keuzes te maken in hun opvoedingsstijl.
Het humanistisch opvoeden benadruidt ook de diversiteit in de samenleving. In de bron “Kinderen en racisme, een handreiking voor opvoeders” wordt benadruid dat het humanistisch opvoeden gericht is op het bevorderen van gelijkwaardigheid en respect voor verschillende achtergronden. Dit gebeurt door kinderen te leren om open te staan voor het veranderen van hun mening na nieuwe inzichten.
Het Humanistisch Verbond werkt mee aan initiatieven die gericht zijn op antiracisme en diversiteit. Hierbij wordt benadruid dat het belangrijk is om kinderen te leren om te leren omgaan met verschillen en om respect te tonen voor anderen.
Het humanistisch opvoeden is geen enkelvoudig proces, maar een samenwerking tussen ouders, opvoeders, onderwijzers en de samenleving. In de bron “OuderKracht in uitdagende tijden” wordt benadruid dat ouders in uitdagende tijden ondersteuning en inspiratie nodig hebben. Het Humanistisch Verbond biedt daarvoor webinars en activiteiten aan die gericht zijn op de beleving van ouders.
In de bron “De Kinderwijzer” wordt benadruid dat het humanistisch opvoeden een initiatief is van 9 humanistische organisaties, waaronder onderzoekers van de leerstoel Educatie van de Universiteit voor Humanistiek. Deze samenwerking levert praktische tips en stof tot nadenken op voor ouders en opvoeders.
Het humanistisch opvoeden is gericht op het ontwikkelen van kinderen tot onafhankelijke, empathische en kritische denkers. Het Humanistisch Verbond speelt hierin een belangrijke rol door samenwerking met andere organisaties, workshops en inspiratie te bieden. De balans tussen vrijheid en grenzen is centraal in dit proces, evenals het bevorderen van menselijke waarden zoals eerlijkheid, genieten van het leven en respect voor verschillen. Door deze waarden in de opvoeding op te nemen, kunnen kinderen zich beter voorbereiden op de toekomst en een menselijker samenleving vormen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet