Onderwijs en verbondenheid met Israël in de jeugd
juli 7, 2025
In Roden en de omgeving zijn er verschillende manieren waarop ouders en verzorgers hulp en ondersteuning kunnen krijgen bij de opvoeding van hun kinderen. De beschikbare hulpmiddelen variëren van professionele begeleiding en kindercoaching tot ondersteuning van de gemeente en andere jeugdhulpmiddelen. In dit artikel worden de belangrijkste bronnen en diensten beschreven die beschikbaar zijn voor ouders, zodat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen van de opvoeding en het gedrag van hun kinderen.
In de regio Roden zijn er meerdere instellingen die zich bezig houden met de opvoeding van kinderen en het omgaan met gedragsproblemen. Een van de belangrijkste is het Sociaal Wijkteam of Jeugdteam, dat beschikbaar is voor ouders die problemen hebben met hun kind of hun gezin. Deze teams werken met deskundigen die gespecialiseerd zijn in verstandelijke beperkingen, psychische problemen en opvoedproblemen. Ze kunnen tijdelijke ondersteuning bieden en ook zwaardere hulp regelen. De gemeente kan hierover informatie geven over welk sociaal wijkteam in de buurt beschikbaar is.
Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kunnen ouders terecht voor hulp bij opvoedproblemen en ontwikkelingsvragen. Hier werken professionals van verschillende jeugdhulpinstellingen samen, en ze kunnen bepalen of er meer hulp nodig is. Het CJG biedt ook ondersteuning aan het gezin, bijvoorbeeld bij problemen als echtscheiding, alcoholgebruik of drugs.
Kindercoaching is een laagdrempelige vorm van hulp voor ouders die vragen hebben over de ontwikkeling, het gedrag en de opvoeding van hun kind. Kindercoaches helpen bij problemen zoals angst, woede, veel piekeren, verdriet, slaapproblemen, prikkelsgevoeligheid, sociaal gedrag en perfectionisme. In Roden zijn er verschillende kindercoaches actief, die kunnen helpen bij het vinden van oplossingen en het versterken van de zelfvertrouwen van het kind.
Kindercoaches luisteren naar de ouder en het kind, stellen vragen en werken samen aan oplossingen. Als er sprake is van problemen die buiten het bereik van de kindercoach vallen, wordt er doorverwezen naar professionele hulpverleners. Het is belangrijk om bij het kiezen van een kindercoach te kijken of de coach voldoende opleiding heeft gevolgd en of het kind zich bij de coach op zijn of haar gemak voelt.
De gemeente Roden biedt verschillende vormen van hulp aan, waaronder het aanvragen van een persoonsgebonden budget (pgb), het vinden van hulp bij zorg en ondersteuning, en het omgaan met problemen bij het overgaan naar het volwassen bestaan. Een pgb is een bedrag waarmee ouders zelf zorg voor hun kind kunnen regelen, bijvoorbeeld als er wachtlijsten zijn of als de hulp van de gemeente niet geschikt blijkt.
Voor ouders die hulp nodig hebben bij het vinden van de juiste zorg, is het mogelijk om contact op te nemen met een cliëntondersteuner. Deze persoon helpt bij het organiseren van zorg en ondersteuning en is gratis beschikbaar. Ook kan het Juiste Loket helpen bij het aanvragen van zorg of het oplossen van problemen. Als het kind 18 jaar wordt, verandert de situatie, en moet het kind soms zelf een bijdrage betalen of een eigen zorgverzekering hebben.
Voor kinderen en jongeren met psychische, gedrags- of ontwikkelingsproblemen is de jeugdhulp een belangrijke bron van ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan eetstoornissen, ADHD, autisme, drank of drugs, eenzaamheid of spijbelen. De gemeente organiseert de jeugdhulp en bepaalt de ernst van de klachten. Ouders kunnen bij de gemeente terecht voor hulp bij de opvoeding en het gedrag van hun kind.
Een andere bron van hulp is de Praktijk Ondersteuner Jeugd en Gezin, die helpt bij psychische problemen, opvoedproblemen en systematische problemen. De praktijkondersteuner helpt bij het oplossen van vragen en kan doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverlening als dat nodig is.
De school speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van het kind. Bij problemen met leren, gedrag of ontwikkeling kan de school een ondersteunende rol spelen. De school kan ook samenwerken met andere partijen, zoals de huisarts, kinderopvang en zorginstanties. Het is belangrijk dat ouders en leerkrachten regelmatig met elkaar communiceren om de juiste ondersteuning te geven.
Bij het Opvoedsteunpunt kunnen ouders terecht voor informatie en advies over de opvoeding van hun kind. De adviseur van het Opvoedsteunpunt praat met ouders op het CJG of op een andere plek, zoals in het wijkcentrum of op school. Ook kunnen er cursussen worden gegeven over de puberteit en positief opvoeden.
Een samengesteld gezin kan lastige dynamieken bevatten, zoals de balans tussen de twee ouders en de invloed van de voorgaande relaties. In dergelijke gevallen is het belangrijk om te werken aan een goede communicatie en ondersteuning voor het kind. De juiste balans tussen draagkracht en draaglast wordt bepaald door de contextuele hulpverlening, waarbij ook relationele ethische thema’s worden besproken.
In Roden is er een expertisecentrum dat kinderen tot 18 jaar ondersteunt bij ontwikkelingsvragen, ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperkingen. Hier kunnen kinderen terecht voor onderzoek, behandeling, dagbehandeling en logeren. De expertisecentra werken samen met ouders en zorgen ervoor dat het kind veilig en in zijn of haar eigen tempo kan opgroeien.
Het is belangrijk dat ouders samenwerken met andere partijen, zoals de huisarts, school, kinderopvang en zorginstanties. Dit helpt bij het vinden van de juiste ondersteuning en zorgt voor een betere samenwerking tussen alle betrokkenen. De cliëntondersteuner kan hierbij helpen bij het oplossen van problemen en het aanvragen van hulp.
In Roden en de omgeving zijn er verschillende manieren waarop ouders en verzorgers hulp en ondersteuning kunnen krijgen bij de opvoeding van hun kinderen. De beschikbare hulpmiddelen variëren van professionele begeleiding en kindercoaching tot ondersteuning van de gemeente en andere jeugdhulpmiddelen. Het is belangrijk dat ouders weten waar ze terecht kunnen en hoe ze de juiste ondersteuning kunnen vinden voor hun kind. Door te werken aan een goede samenwerking met andere partijen en de juiste hulpmiddelen te kiezen, kunnen ouders het beste voor hun kind zorgen en het juiste pad volgen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet