logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hulp bij de opvoeding van een kind met autisme

Een kind met autisme heeft vaak veel aandacht en ondersteuning nodig. Dit geldt zowel voor het kind als voor de ouders en andere gezinsleden. Het opvoeden van een kind met autisme vraagt veel van ouders, maar er zijn veel manieren om hiermee om te gaan. In dit artikel worden de belangrijkste tips en aanbevelingen gegeven die gericht zijn op het helpen van ouders bij de opvoeding van een kind met autisme.

Opvoeden met autisme: wat is er nodig?

Het opvoeden van een kind met autisme vraagt veel van ouders. De behoeften van het kind zijn vaak anders dan die van andere kinderen. Dit kan leiden tot frustratie, overbelasting en zelfs psychische problemen bij ouders. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zodat je beter kunt omgaan met de uitdagingen van het opvoeden van een kind met autisme.

Volgens de bronnen is het belangrijk om op te vallen dat ouders van kinderen met autisme vaker last hebben van angst en depressie dan ouders van kinderen zonder autisme. Dit komt doordat ouders vaak te maken krijgen met onbegrip, vooroordelen en een eindeloze zoektocht naar de juiste hulp. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat ouders en kind vormen van een twee-eenheid. Als jij gestrest bent, is je kind dat ook.

Structuur en voorspelbaarheid: belangrijke hunte

Een van de belangrijkste dingen die ouders kunnen doen is ervoor zorgen dat het leven van hun kind structuur en voorspelbaarheid heeft. Veel kinderen met autisme vinden het moeilijk omgaan met veranderingen. Ze hebben vaak een sterk behoefte aan routine en weten precies wat ze kunnen verwachten. Dit helpt om stress en frustratie te verminderen.

Volgens de bronnen is het belangrijk om een duidelijk schema aan te houden. Dit kan bijvoorbeeld een dagelijkse routine zijn, zoals opstaan, ontbijten, school, thuiskomen, avondeten en slapen. Dit helpt het kind om zich veilig en stabiel te voelen. Daarnaast is het belangrijk om vooraf te laten weten wat er gaat gebeuren, zodat het kind zich erop kan voorbereiden.

Communicatie: duidelijk en concreet

Kinderen met autisme vinden het vaak moeilijk om met woorden te communiceren. Ze nemen woorden vaak letterlijk en begrijpen sarcasme, woordspelingen en grapjes niet. Daarom is het belangrijk om duidelijk en concreet te communiceren. Gebruik liever geen vage woorden als “misschien”, “straks” of “later”, maar zeg bijvoorbeeld “vanmiddag om vier uur”. Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Vermijd beeldspraak als dit tot verwarring leidt bij je kind.

Ouders en hun relatie

Een kind met autisme kan een grote invloed hebben op de relatie tussen ouders. Veel ouders geven aan dat ze weinig tijd en energie overhouden voor hun relatie, omdat ze zoveel tijd kwijt zijn aan hun kind. Dit kan leiden tot spanningen en conflicten in de relatie. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de relatie goed wordt gevoed. Dit kan door tijd aside te zetten voor de partner, samen te eten of te doen wat je beiden leuk vindt.

Broertjes en zusjes: aandacht voor andere kinderen

Soms merken andere kinderen in het gezin dat ze minder aandacht krijgen dan hun broertje of zusje met autisme. Dit kan leiden tot gevoelens van oneerlijkheid, verantwoordelijkheid of schaamte. Het is daarom belangrijk om ook aandacht te geven aan de broertjes en zusjes van het kind met autisme. Ze kunnen hulp nodig hebben om te begrijpen wat autisme is en hoe ze met hun broertje of zusje om kunnen gaan.

Ondersteuning en hulpvormen

Er zijn veel hulpvormen beschikbaar voor ouders en kinderen met autisme. Dit kan variëren van begeleiding tot trainingen en therapieën. Volgens de bronnen zijn er verschillende manieren om te helpen bij het opvoeden van een kind met autisme.

Ambulante begeleiding

Er is ambulante begeleiding beschikbaar voor kinderen en jongeren met een autisme. Deze begeleiding duurt maximaal een jaar. Het doel is om het kind te helpen met het oplossen van problemen en het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Trainingen en therapieën

Er zijn verschillende trainingen en therapieën beschikbaar voor ouders en kinderen met autisme. Dit kan bijvoorbeeld een training zijn waarin jij als ouder leert om anders met je kind te communiceren. Ook kan er een therapie zijn voor het kind zelf, bijvoorbeeld om sociale vaardigheden te leren.

Dagbehandeling

Voor kinderen die intensieve behandeling nodig hebben, is er dagbehandeling beschikbaar. Dit is een groep voor jonge kinderen die intensieve behandeling nodig hebben. De groep is voor kinderen waarbij een sterk vermoeden is van een autisme of met de diagnose. Op de groep wordt met verschillende methodes de ontwikkeling van je kind gestimuleerd.

Oudertraining

Er is ook een oudertraining beschikbaar voor ouders van kinderen met autisme. Deze training bestaat uit zes bijeenkomsten onder begeleiding van een gespecialiseerd team. Tijdens de training zijn er groepsgesprekken, presentaties, thuisopdrachten en videomateriaal. De cursus is er voor ouders van kinderen tot 7 jaar met een autisme.

Samenwerking met andere betrokkenen

Het is belangrijk om met anderen te praten die betrokken zijn bij het kind, zoals een leerkracht, sportcoach, vriend(in), familielid, buurman of iemand anders. Omdat kinderen met autisme vaak erg gehecht zijn aan routine, kunnen ze zich minder makkelijk aanpassen. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen waar het kind in het dagelijks leven mee te maken heeft, van de situatie afweten en hoe ze het best kunnen omgaan met het kind met autisme.

Stress en psychische gezondheid

Een kind met autisme kan leiden tot veel stress en overbelasting bij ouders. Het is daarom belangrijk om op te vallen dat ouders goed voor zichzelf moeten zorgen. Dit kan bijvoorbeeld door tijd aside te zetten voor jezelf, met anderen te praten of professionele hulp in te schakelen.

Samenvatting

Het opvoeden van een kind met autisme vraagt veel van ouders. Het is belangrijk om structuur en voorspelbaarheid te bieden, duidelijk en concreet te communiceren, aandacht te geven aan de relatie tussen ouders en de broertjes en zusjes van het kind met autisme. Er zijn veel hulpvormen beschikbaar, waaronder ambulante begeleiding, trainingen en therapieën, dagbehandeling en oudertraining. Het is belangrijk om met anderen te praten die betrokken zijn bij het kind, en om goed voor jezelf te zorgen om stress en overbelasting te verminderen.

Bronnen

  1. Autisme.nl - Doelgroepen: gezinnen, ouders, partners, brusjes, kinderen van
  2. Nederlands Vereniging voor Autisme - Hoe kan ik mijn kind helpen
  3. Autisme.nl - Levensfases: jonge kinderen, gezin
  4. Nederlands Vereniging voor Autisme - Begeleiding van een kind met autisme
  5. Vanuitautismebekeken.nl - Hulp bij opvoeding autisme
  6. Groeii.nl - Omgaan met een kind met autisme
  7. Youke.nl - Hulpvormen - Omgaan met autisme
  8. Autismejongekind.nl - Begeleiding gezin bij autisme

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven