Invaliderende opvoeding: Wat betekent het en hoe beïnvloedt het de ontwikkeling van kinderen?
juli 7, 2025
In de gemeente Winterswijk is er verschillende vormen van ondersteuning beschikbaar voor ouders en kinderen. Deze hulp is gericht op het opvoeden, het opgroeien van kinderen en het bieden van advies bij problemen binnen het gezin. De beschikbare diensten variëren van informele hulp tot professionele begeleiding, afhankelijk van de behoeften van de ouders en kinderen. In dit artikel worden de belangrijkste bronnen van hulp bij opvoeden in Winterswijk behandeld, inclusief praktische informatie over hoe u contact kunt opnemen met de betrokken instanties.
Een van de belangrijkste organisaties die hulp biedt bij opvoeden in de gemeente Winterswijk is het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek. Dit team is er voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders of verzorgers. Iedereen die woont in de gemeenten Aalten, Oost Gelre of Winterswijk kan bij het Ondersteuningsteam terecht. De hulp is vrijwillig en er is geen verwijzing nodig van de huisarts.
Het Ondersteuningsteam biedt ondersteuning in verschillende vormen, waaronder informatie, advies en lichte opvoedingsondersteuning. Indien nodig wordt er samen met de betrokken instanties een plan van aanpak opgesteld. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot professionele begeleiding, bijvoorbeeld door een jeugdconsulent van de gemeente. De contactpersoon van het Ondersteuningsteam blijft betrokken tot de vraag voldoende beantwoord is. Is er later een nieuwe vraag, dan wordt proberen om dezelfde contactpersoon in te zetten.
Om contact op te nemen met het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek, kun je terecht op hun website: www.ondersteuningsteamoa.nl. Daarnaast kun je hen bereiken via telefoonnummer (088) - 811 81 18 of per e-mail via [email protected].
Het Preventie Platform Jeugd biedt trainingen, cursussen en bijeenkomsten aan voor kinderen, ouders, opvoeders en professionals in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. De cursus OuderTeam is hierbij een belangrijk onderdeel. Deze cursus helpt ouders bij het voorbereiden op het ouderschap, met name bij het omgaan met de nieuwe situatie na de geboorte van het kind. De cursus helpt bij het verdelen van taken en het samenstellen van de opvoeding.
De cursus OuderTeam is gericht op het aanbieden van handvatten en ervaringen die nodig zijn om met het ouder worden om te gaan. De cursus is beschikbaar in meerdere gemeenten en wordt georganiseerd door verschillende (zorg)organisaties. Meer informatie over de cursus is te vinden op de website van het Preventie Platform Jeugd: www.preventieplatformjeugd.nl.
Estinea biedt ondersteuning bij opvoeden en opgroeien, met name voor ouders en kinderen met een (verstandelijke) beperking. Het bedrijf werkt in de regio Achterhoek en Twente en zet zich in voor het levensgeluk van mensen met een beperking. De opvoeding van kinderen in hun eigen omgeving wordt als belangrijk beschouwd, omdat dat een bijdrrage levert aan ieders geluk.
Estinea helpt mensen om hun eigen keuzes te maken en het beste uit zichzelf te halen. Daarbij werkt het met hart en ziel, elke dag weer. De organisatie biedt ook advies over de ontwikkeling van kinderen met een beperking. Meer informatie is te vinden op de website van Estinea: www.estinea.nl.
Indien nodig kan er ook gebruik worden gemaakt van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Dit is beschikbaar via Adviespunt Zorgbelang, dat de onafhankelijke ondersteuning voor Oost Gelre verzorgt. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op de website van Adviespunt Zorgbelang.
De gemeente Winterswijk biedt in samenwerking met verschillende organisaties ondersteuning aan bij opvoeden en opgroeien. Daarbij is het belangrijk om te weten dat er een verscheidenheid aan hulpmiddelen beschikbaar is, afhankelijk van de behoeften van de ouders en kinderen.
De inhoud van de website van de gemeente Winterswijk is gericht op het aanbieden van informatie over de dienstverlening in de regio. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van tools zoals SIManalytics om de dienstverlening te verbeteren. De website biedt ook informatie over noodweer en andere onweersverschijnselen, zoals de overstromingen die in de afgelopen jaren zijn voorgekomen.
De Nationale Hulpgids biedt een marktplaats aan voor thuiszorg, kinderopvang, huishoudelijke hulp, begeleiding en meer. Hierdoor is het mogelijk om snel en eenvoudig contact op te nemen met betrouwbare hulp. De Nationale Hulpgids is gericht op het verbinden van hulpvragers en aanbieders, zodat er een snelle oplossing kan worden gevonden.
De Nationale Hulpgids werkt via een online platform, waarbij je een hulpvraag kunt plaatsen en daarna reacties kunt krijgen van mogelijke aanbieders. De ervaringen van gebruikers tonen aan dat de site effectief is en veel werk bespaart. Meer informatie over de Nationale Hulpgids is te vinden op: www.nationalehulpgids.nl.
Hulp.nl biedt ook ondersteuning bij het vinden van betrouwbare hulp in de buurt. Hierbij wordt er rekening gehouden met de wensen van de gebruiker en de beschikbaarheid van de aanbieders. De community op Hulp.nl zorgt er actief voor dat er alleen betrouwbare oproepen en profielen worden getoond.
Alle geplaatste oproepen en profielen worden dagelijks gecontroleerd. Zo zorgen wij voor een veilige omgeving. Doordat je direct in contact kan komen, kun je zelf aanvoelen of jij die persoon betrouwbaar vindt. Meer informatie is te vinden op de website van Hulp.nl: www.hulp.nl.
Het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek biedt ook ondersteuning bij het vinden van hulp in de buurt. De organisatie werkt met verschillende medewerkers, waaronder generalisten en deskundigen op het gebied van gedrag. Deze medewerkers staan bekend als André, Anja, Ellen, Elles, Helma, Ini, Jeroen, Joëlle, John, Joost, Judith N, Judith R, Lynn, Marcella, Margje, Miranda, Paula, Suze, Tamara C, Tamara P.
De contactpersoon van het Ondersteuningsteam blijft betrokken tot de vraag voldoende beantwoord is. Is er later een nieuwe vraag, dan wordt proberen om dezelfde contactpersoon in te zetten. De organisatie biedt ook hulp bij het meenemen van iemand bij een afspraak, zoals een familielid of vriend. Indien er niemand is, kan er gebruikgemaakt worden van een onafhankelijke cliëntondersteuner.
In de gemeente Winterswijk zijn er verschillende vormen van hulp beschikbaar voor ouders en kinderen. Deze hulp is gericht op het opvoeden, het opgroeien van kinderen en het bieden van advies bij problemen binnen het gezin. De beschikbare diensten variëren van informele hulp tot professionele begeleiding, afhankelijk van de behoeften van de ouders en kinderen. De belangrijkste bronnen van hulp bij opvoeden in Winterswijk zijn het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek, het Preventie Platform Jeugd, Estinea, de Nationale Hulpgids, Hulp.nl en Adviespunt Zorgbelang.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet