Internationaal Bureau voor Zedelijke Opvoeding: Een Rol voor Onderwijs en Ouders
juli 7, 2025
In Westervoort is er een breed aanbod aan ondersteuning en begeleiding voor ouders en kinderen, met als doel het opvoeden en opgroeien van jongeren te faciliteren. De gemeente biedt verschillende vormen van jeugdhulp, waaronder ambulante jeugdhulp, pleegzorg, jeugdzorgplus, en jeugd-GGZ. Daarnaast zijn er ook professionele kindercoaches en maatschappelijk werk beschikbaar om ouders te helpen bij problemen met hun kinderen. In dit artikel worden de beschikbare hulpverleners, ondersteuningsmaatregelen en beleidsregels in Westervoort uitgebreid besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.
Een van de belangrijkste ondersteuningsdiensten in Westervoort is de jeugd- en opvoedhulp van Youké. Deze organisatie helpt kinderen, jongeren en hun gezinnen bij vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien. Bijvoorbeeld als een kind niet mee kan komen op school, bij ernstige gedragsproblemen of bij problemen binnen het gezin. Ook tijdens een crisissituatie of bij een moeilijke scheiding helpt Youké. De ondersteuning is passend en dichtbij, en de naam Youké zegt het al: “Jij bent oké”, met een eigen talent, kleur en netwerk.
De jeugd- en opvoedhulp biedt ook ondersteuning bij het omgaan met autisme, het omgaan met een traumatische ervaring, en het voorkomen van een moeilijke scheiding. Bovendien helpt Youké bij het opvoeden thuis en het omgaan met een crisis. De hulp wordt meestal in de dagelijkse omgeving geboden: thuis, op school, bij een kindcentrum of in de wijk. Op sommige locaties van Youké bieden ze ook dagbehandeling. Als een kind of jongere (tijdelijk) niet thuis kan wonen, bieden ze crisisopvang, pleegzorg en gezinshuizen.
Een andere vorm van ondersteuning is het werk van een kindercoach. Een kindercoach helpt kinderen en ouders om het kind in zijn of haar kracht te zetten. De coach luistert naar de hulpvraag van het kind en die van de ouders. De hulpvraag van het kind kan anders zijn dan die van de ouders. De coach draagt handvatten en tips aan om “het probleem” op te lossen. In enkele sessies wordt op een oplossingsgerichte manier gekeken hoe het kind weer in zijn of haar kracht kan worden gezet. De ouders hebben vaak ook een actieve rol te spelen om het kind te helpen.
De kosten voor een kindercoach uit Westervoort kunnen worden aangevraagd via de inkomensbelasting. Onder de post psychosociale hulpverlening of begeleiding kunnen de kosten voor de kindercoaching worden gezet en zo wordt deze gekort op het verzamelinkomen. Heeft het kind recht op een persoonsgebonden budget? Dan is de kans groot dat een vergoeding wordt verstrekt voor de gemaakte kosten.
Het maatschappelijk werk is er voor alle inwoners, jong en oud, van de gemeenten Duiven en Westervoort. Onze hulp is gratis. Voor vragen over school of werk, opvoeden en opgroeien, eenzaamheid, financiële problemen, huiselijk geweld, relatie of echtscheiding, spanning en stress, verdriet dat niet overgaat, verlies van werk, het opstellen van een nieuw leven, of andere life events kan het maatschappelijk werk helpen. De werkwijze is dat de maatschappelijk werker je in één of meer gesprekken helpt om je vraag of probleem duidelijk te krijgen en aan te pakken. Deze gesprekken zijn met jou alleen, met jou en je partner of samen met je gezin. Of iemand anders die jij graag erbij wil hebben.
De gemeente Westervoort biedt verschillende vormen van jeugdhulp aan. Dit omvat ambulante jeugdhulp, pleegzorg, jeugdzorgplus, verblijf in een jeugdinstelling, jeugd-GGZ, jeugdzorg voor jongeren met een beperking, en zorg voor ernstig zieke kinderen. De nadere regels van de jeugdhulp in Westervoort zijn geregeld in de Verordening jeugdhulp gemeente Westervoort 2023. Hierin wordt geregeld welke voorzieningen beschikbaar zijn en op welke manier.
De nadere regels bepalen ook dat de gemeente beoordeelt of het toekennen van een vervoersvoorziening noodzakelijk is in verband met de beperkingen in de zelfredzaamheid. Dit kan het geval zijn als de jeugdige niet zelfstandig kan reizen naar en vanaf de locatie waar jeugdhulp geboden wordt, of als de jeugdige met leerlingenvervoer op de locatie waar de jeugdhulp wordt geboden komt. De gemeente houdt rekening met de leeftijd van de jeugdige, de veiligheid en de unieke eigenschappen van de jeugdige en de gebruikelijke hulp die ouders aan hun kinderen bieden.
Echtscheidingen vallen onder de taken van de gemeente Westervoort. De gemeente biedt hulp bij het opstellen van ouderschapsplannen, financiële ondersteuning, en het omgaan met de woonplaats van de kinderen. Een mediator, zoals Wim Bramel, helpt bij het vinden van oplossingen die passen bij de situatie, zowel financieel als persoonlijk. De kinderen staan centraal, en het is essentieel dat hun belangen voorop staan. Bij het opstellen van een ouderschapsplan zorgen we ervoor dat zaken zoals woonafspraken, omgangsregelingen en financiële zorg duidelijk worden vastgelegd. Zo leggen we de basis voor een evenwichtige en rustige toekomst voor jullie kinderen.
De gemeente Westervoort biedt ook ondersteuning aan ouders in de vorm van begeleiding en trainingen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het opkomen voor jezelf, het stevig in de schoenen staan, het omgaan met scheiding van je ouders, het ontdekken en aangeven van grenzen, het kunnen vertellen wat je denkt, voelt en vindt, de overgang van de basisschool naar de middelbare school, puberteit en ouderschap, en het hanteren van stress in het dagelijks leven.
De gemeente Westervoort biedt ook ondersteuning aan kinderen en jongeren in de vorm van jeugdzorgplus, pleegzorg, en jeugd-GGZ. Dit zijn vormen van jeugdhulp die gericht zijn op jongeren met ernstige (gedrags-)problemen, een beperking, of een intensieve zorgvraag. De jeugd-GGZ is geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren, terwijl jeugdzorg voor jongeren met een beperking hulp biedt aan kinderen en jongeren met bijvoorbeeld een (licht) verstandelijke beperking, lichamelijke beperking (ook niet-aangeboren hersenletsel) of een somatische aandoening (chronische ziekte of een psychiatrische aandoening).
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet