Invloed van opvoeding op kinderen met autisme
juli 7, 2025
In de regio Weert zijn er verschillende manieren om hulp te krijgen bij het opvoeden van kinderen. Deze hulp kan variëren van praktische tips tot intensieve ondersteuning in het gezin. De beschikbare opties omvatten zowel professionele hulp als ondersteuning van vrijwilligers. Deelname aan themabijeenkomsten, workshops en gesprekken met deskundigen is hierbij een belangrijk onderdeel. De bronnen geven een overzicht van de verschillende ondersteuningsvormen die beschikbaar zijn voor ouders en kinderen in de regio Weert.
Een van de bekende vormen van hulp bij het opvoeden is de ondersteuning van vrijwilligers. Hierbij spelen organisaties als Home-Start en Moeders informeren moeders (MIM) een belangrijke rol. Home-Start biedt bijvoorbeeld ondersteuning aan gezinnen met opgroeiende kinderen, vanaf de zwangerschap tot en met 17 jaar. Hierbij wordt de ouder vraaggericht ondersteund bij de opvoeding, het zelfvertrouwen in het ouderschap wordt versterkt, en er wordt bij het wensen van ouders geholpen bij het uitbreiden van het sociale netwerk. MIM biedt ondersteuning en voorlichting aan moeders die hun eerste kind hebben gekregen, met speciale aandacht voor ouders met een migratieachtergrond, ouders met een klein sociaal netwerk en tienermoeders.
In de regio Weert is ook sprake van Humanitas Home-Start en Humanitas Home-Start+, die gericht zijn op het bieden van praktische tips en luisterend oor aan ouders. Deze programma’s zijn bedoeld om de opvoeding te ondersteunen en te versterken. De hulp is gericht op gezinnen met kinderen van zeven tot veertien jaar.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Weert biedt verschillende vormen van ondersteuning aan ouders en jeugdigen (van zwangerschap tot en met 23 jaar). Hierbij kunnen ouders terecht voor informatie, advies, themabijeenkomsten, workshops en persoonlijke ondersteuning. Het CJG helpt bij vragen over opvoeden en ontwikkeling van het kind, zoals slaap- en eetproblemen of moeilijk gedrag. Ook kan het CJG hulp bieden aan het gezin als er meer problemen zijn, zoals echtscheiding, drank of drugs.
Deze hulp is gratis en vereist geen verwijsbrief. De deskundige medewerkers luisteren naar het verhaal van de ouders, denken mee met hen, geven praktische tips en zoeken samen met hen naar de oplossing die het beste bij hun situatie past. Het CJG is er voor alle ouders en jeugdigen uit de gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert. Daarnaast is er ook sprake van een vertrouwenspersoon voor cliënten in de Jeugdwet, die helpt bij eventuele ontevredenheid over de hulp.
Bij het opvoeden van kinderen kunnen professionele deskundigen helpen, zoals psychologen, pedagogen en andere ondersteunende diensten. In de regio Weert is er sprake van praktijken zoals Over de Grens, die zich richten op kinderen en jeugdigen die op de een of andere manier een bijzondere ontwikkeling doormaken. Deze praktijk maakt deel uit van "Kind Centraal Weert", een samenwerking tussen verschillende zorgverleners in de regio. De psychologische praktijk kan worden ingeschakeld wanneer er problemen zijn rondom de psychische ontwikkeling van het kind, of er vragen rijzen over de opvoeding of benadering van het kind.
Daarnaast zijn er ook praktijken zoals Praktijk Pio, die opvoedingsondersteuning bieden. Deze ondersteuning kan helpen wanneer er (tijdelijke) problemen zijn in de opvoeding. Deze problemen kunnen zorgen voor veel stress in het gezin. Praktijk Pio biedt kortdurende hulp of eenmalig advies toegepast op de situatie van de ouder.
Bij opvoedproblemen zijn er verschillende hulporganisaties en programma’s die kunnen helpen. Bijvoorbeeld, de opvoedingsondersteuning die valt onder jeugdhulp, kan worden aangevraagd bij de gemeente. Als de hulp van de gemeente niet voldoet aan de behoeften van het gezin, kan er een persoonsgebonden budget (PGB) worden aangevraagd. Dit geldt ook voor kinderen met een Wlz-zorgindicatie, waarbij de hulp vanuit de Wlz wordt verstrekt. Ouders kunnen ook beroep doen op de Jeugdwet voor noodzakelijke hulp die niet door de Wlz wordt vergoed, zoals ondersteuning bij het opvoeden en opgroeien.
In de regio Weert zijn er ook programma’s zoals "Thuis bij Keent", waar ouders en opvoeders kunnen terecht om ervaringen te delen, vragen te stellen en in gesprek te gaan met andere ouders. Deze ontmoetingsplek is beschikbaar voor ouders en opvoeders in de gemeente Weert. Ook kunnen kinderen tot vier jaar meegekomen worden, met speelgoed en een speelotheek.
Voor ouders van kinderen met een beperking is er ook ondersteuning beschikbaar. Dit kan worden aangevraagd bij het zorg- en adviesteam van de school van het kind, of bij het Steunpunt voor ouders van een zorgkind. Daarnaast zijn er ook hulporganisaties zoals Advieslijn Balans, die advies kunnen geven bij kinderen met leerproblemen, ADHD of autisme.
Bij emotionele en gedragsproblemen zijn er ook professionele ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar. Deze kunnen worden aangevraagd via het sociaal wijkteam of het jeugdteam. Hier werken deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld verstandelijk beperkingen, psychische en opvoedproblemen. Daarnaast is er ook sprake van ondersteuning via de Nationale Hulpgids, die helpt bij het vinden van betrouwbare hulp in de buurt.
Voor jonge kinderen tot en met 7 jaar is er sprake van integrale vroeghulp, die bedoeld is voor kinderen die zich anders ontwikkelen dan leeftijdsgenoten. Deze hulp kan worden aangevraagd via de gemeente of via het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daarnaast is er ook sprake van projecten als "Samen Spelen" of "Spelen met taal", die gericht zijn op het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen.
In de regio Weert is er een sterke samenwerking tussen ouders, ondersteunende diensten en hulpverleners. Deze samenwerking is gericht op het opbouwen van een duurzame band waarin vertrouwen en begrip centraal staan. De hulpverleners werken vraaggericht en bieden ondersteuning op maat. Dit geldt ook voor projecten zoals "Opvoedhulp voor kinderen met Wlz-zorg", waarbij de hulp vanuit de Wlz wordt verstrekt, maar ouders ook kunnen beroep doen op de Jeugdwet voor noodzakelijke hulp.
In de regio Weert zijn er veel manieren om hulp te krijgen bij het opvoeden van kinderen. Deze hulp varieert van praktische tips tot intensieve ondersteuning in het gezin. De beschikbare opties omvatten zowel professionele hulp als ondersteuning van vrijwilligers. Deelname aan themabijeenkomsten, workshops en gesprekken met deskundigen is hierbij een belangrijk onderdeel. Deelname aan projecten als "Thuis bij Keent" biedt ook ruimte voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen. De samenwerking tussen ouders en ondersteunende diensten is hierbij van belang om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren en te ondersteunen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet