Invloed van de eigen jeugd op de opvoeding van kinderen
juli 7, 2025
Het opvoeden van een puber met ADHD kan een uitdaging zijn, vooral in de jaren van de puberteit. ADHD, of Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, wordt gekenmerkt door problemen met aandacht, impulsiviteit en overmatige bewegingsdrift. In de puberteit verandert het gedrag van kinderen met ADHD, maar de uitdagingen blijven bestaan. Het opvoeden van een puber met ADHD vereist specifieke strategieën, geduld en een goed overzicht van de mogelijke behandelingen en ondersteuning. In dit artikel worden de belangrijkste tips, strategieën en aanbevelingen gegeven die ouders kunnen helpen bij het omgaan met een puber met ADHD.
Een van de belangrijkste tips voor ouders van een puber met ADHD is om te leren kiezen welke strijd je wel en niet aangaat. Niet alles hoeft een punt van aandacht te worden. Dit geldt niet alleen voor pubers met ADHD, maar ook voor normale pubers. Ouders moeten zich afvragen of het de moeite waard is om ergens een punt van te maken. Soms is het beter om iets te negeren of zelf te doen. Als je alleen een punt maakt van dingen die je echt belangrijk vindt, neemt je kind dit bovendien een stuk serieuzer.
Pubers met ADHD zijn over het algemeen al erg ongeorganiseerd en vergeetachtig, maar wanneer ze in de puberteit komen, wordt dit nog erger. Het is belangrijk om te beseffen dat het geen zin heeft om hier boos over te worden, want het kind doet het echt niet expres. Het is beter om samen met je kind op zoek te gaan naar oplossingen.
Het is belangrijk om kalm te blijven, zelfs wanneer je kind gedrag vertoont dat je frustratie veroorzaakt. Een kalm gedrag helpt om de situatie te stabiliseren en helpt je kind om beter om te gaan met de problemen. Het is belangrijk om je eigen emoties onder controle te houden, zodat je kind zich veilig en gesteund voelt.
Het is belangrijk om duidelijke grenzen en regels op te stellen. Dit helpt je kind om zich veilig en gestructureerd te voelen. Als je kind weet wat er van hem verwacht wordt, is het makkelijker om zich aan te passen aan de verwachtingen. Het is belangrijk om regels consistent en duidelijk te houden.
Een veelvoorkomende fout is dat ouders zich richten op het negatieve gedrag van hun kind. In plaats daarvan is het beter om aandacht te geven aan het positieve gedrag. Beloningen werken het beste als je ze meteen geeft na het goede gedrag. Dit helpt je kind om te leren dat er beloningen zijn voor het doen van het juiste gedrag.
Laat je kind zelf keuzes maken, dit bevordert zijn zelfvertrouwen en geeft je kind meer kans zich volwassen te laten voelen. Bijvoorbeeld, als je kind wil dat hij de stad in gaat, laat hem dan zelf kiezen of hij op de fiets gaat of met de bus. Help hem bij zo’n beslissing door de voor- en nadelen te bespreken.
Het is belangrijk om tijd te besteden aan je kind. Quality-time helpt om de band tussen ouder en kind te versterken. Dit kan bijvoorbeeld het samen eten vanavond zijn, of het samen spelen van een spel. Dit helpt je kind om zich beter te voelen en beter om te gaan met de problemen die hij heeft.
Gedragstherapie is een veelgebruikte behandeling voor kinderen met ADHD. Het helpt je kind om te leren om te gaan met de klachten die ADHD geeft. Je kind kan bijvoorbeeld leren:
In sommige gevallen werkt de behandeling met medicatie beter dan alleen gedragstherapie. Het is belangrijk om met de arts te bespreken of medicatie nodig is. Bij ernstige problemen kunnen de voordelen van medicatie groter zijn dan de nadelen. Het is echter belangrijk om dit zorgvuldig te bespreken met de arts.
Psycho-educatie is een vorm van onderwijs voor ouders en kinderen over de aard van ADHD, de gevolgen en de aanpak. Ouders krijgen vaak een speciaal ouderprogramma aangeboden, waarin ze leren om te gaan met de handicap van hun kind. Dit helpt ouders om beter te begrijpen wat hun kind doormaakt en hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.
Het is belangrijk om samen te werken met de school. Als je kind ADHD heeft, is het belangrijk om afspraken te maken met de school over hoe je daar samen mee omgaat. Dit kan helpen om je kind te ondersteunen op school en te voorkomen dat het gedrag van je kind de lesbrieven beïnvloedt.
Tijdens de puberteit verandert het gedrag van kinderen met ADHD. De hyperactiviteit neemt meestal af, maar de onrust blijft vaak bestaan. De impulsiviteit wordt minder, maar het probleem met het concentreren blijft bestaan. Het is belangrijk om dit te beseffen en te weten dat de uitdagingen niet verdwijnen, maar wel veranderen.
Pubers met ADHD hebben vaak last van verleidingen zoals drugs, alcohol, sigaretten en seks. Deze problemen kunnen bijdraan aan het gedrag van je kind. Het is belangrijk om je kind te laten weten wat de gevolgen zijn van deze keuzes en om te leren om te kiezen voor gezonde keuzes.
Het opvoeden van een puber met ADHD vereist ook aandacht voor motivatie en toekomstplannen. Het is belangrijk om je kind te laten weten dat het moeilijk is om te werken voor een toekomst die nog ver weg is. Het is belangrijk om je kind te helpen met het plannen van zijn toekomst en om hem te laten weten dat het mogelijk is om te slagen, ook als het moeilijk is.
Het opvoeden van een puber met ADHD vereist veel geduld, strategieën en ondersteuning. De belangrijkste tips zijn om te leren kiezen welke strijd je wel en niet aangaat, om duidelijke grenzen op te stellen en om te focussen op het positieve gedrag van je kind. Daarnaast is het belangrijk om te werken aan een goede samenwerking met de school en om te weten wat de mogelijke behandelingen zijn. ADHD verandert niet, maar het gedrag verandert wel in de puberteit. Het is belangrijk om dit te beseffen en om te weten dat de uitdagingen niet verdwijnen, maar wel veranderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet