logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hulp bij opvoeden in Maashorst: Preventie, ondersteuning en samenwerking

In de gemeente Maashorst wordt opvoeden en opgroeien gezien als een essentieel onderdeel van de maatschappelijke ontwikkeling. De gemeente zet zich sterk in het bevorderen van een sterke pedagogische basis, zodat kinderen en jeugdigen gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. Dit gebeurt door middel van preventieve inzet, samenwerking tussen verschillende partijen en het aanbieden van ondersteuning aan ouders, opvoeders en kinderen. In dit artikel wordt nader ingegaan op de hulp bij opvoeden in Maashorst, met name op de rol van preventiewerkers, de bijdrage van lokale organisaties, en de beschikbare ondersteuningsmaatregelen.

Hulp bij opvoeden: een bredere aanpak

In de gemeente Maashorst is de focus op opvoeden gericht op het bevorderen van beschermende factoren. Dit zijn factoren die de kans op een succesvolle opvoeding en opgroeivragen vergroten. Voorbeelden zijn voldoende steun van ouders, positieve relaties met leeftijdsgenoten, kennis over opvoeding en ontwikkeling, zelfwaardering en positieve vrijetijdsbesteding. Deze factoren zorgen ervoor dat kinderen zich veilig en gelukkig voelen en zich kunnen ontwikkelen in een omgeving die hen ondersteunt.

De gemeente Maashorst ziet de opvoeding van kinderen en jeugdigen als een gezamenlijke inspanning van de hele gemeenschap. Dit wordt ook wel uitgedrukt in de zin “It takes a village to raise a child.” In de praktijk betekent dit dat ouders, opvoeders, leraars, pedagogische medewerkers, maar ook buurtschapsactiviteiten en lokale organisaties bijdragen aan een sterke basis voor kinderen.

Preventiewerkers en hun rol bij opvoeden

Een belangrijke rol bij de hulp bij opvoeden in Maashorst spelen de preventiewerkers. Deze werkers zijn actief in de gemeente en helpen bij vragen en uitdagingen die optreden bij de opvoeding van kinderen. Ze staan bekend als ‘preventiewerkers jeugd’ en werken samen met ouders, opvoeders, en andere betrokkenen om problemen vroeg te signaleren en op te lossen.

In de gemeente Maashorst zijn er al verschillende preventiewerkers geschoold in de JIM-aanpak (Jouw Ingebrachte Mentor). Deze aanpak is gericht op het bevorderen van een sterke, informele ondersteuning bij de opvoeding van jongeren. Een JIM is een persoon die de jongere vertrouwen heeft en die de ouders als ondersteunend ervaren. Dit kan bijvoorbeeld een oom, tante of buurman zijn. De JIM dient als steunfiguur voor de jongere en als adviseur voor ouders en professionals. Het doel is een lange termijnrelatie op te bouwen, zodat professionals wisselen, maar de JIM blijft.

De gemeente Maashorst zet zich in op de preventieve inzet van een JIM voor alle kinderen en jeugdigen. Dit gebeurt niet alleen in de gespecialiseerde jeugdhulp, maar ook op een bredere schaal. De preventiewerkers helpen bij het opsporen van risicogroepen, zoals jeugdigen uit kwetsbare gezinnen, jeugdigen met gedrags- of ontwikkelingsproblemen, en jeugdigen in armoede.

Ondersteuning via lokale organisaties

Naast de preventiewerkers spelen ook lokale organisaties een belangrijke rol in de hulp bij opvoeden. De gemeente Maashorst werkt samen met diverse organisaties, waaronder het jongerenwerk van Compass, GGD Hart voor Brabant, Missie Maashorst (sport), Kunst en CO, het verenigingsleven, de bibliotheek, en andere partijen. Deze organisaties organiseren activiteiten en bieden ondersteuning aan jeugdigen.

Een voorbeeld van zulke samenwerking is het programma Join Us van het jongerenwerk van Compass. Dit programma is gericht op het verminderen van eenzaamheid bij jeugdigen door laagdrempelige ondersteuning en sociale activiteiten. Op basis van een lokale enquête blijkt dat 45% van de ouders en opvoeders denkt dat het stimuleren van contact tussen jeugdigen het meest helpend is bij het aanpakken van eenzaamheid. De gemeente Maashorst zet zich in op het aanbieden van sociale activiteiten en het bevorderen van contact tussen jeugdigen.

Hulp bij opvoeden via de Jeugdwet

De Jeugdwet is een belangrijk kader voor de hulp bij opvoeden in Maashorst. Deze wet stelt voorzieningen beschikbaar voor kinderen en jeugdigen die hulp nodig hebben bij hun ontwikkeling, gedrag, leren of ouder-kind interactie. De wet zorgt voor een bredere aanpak, waarbij zowel preventie als vroegsignalering centraal staat.

De gemeente Maashorst ziet de Jeugdwet als een breed en open kader, dat in vergelijking met andere wetten een bredere toepasbaarheid heeft. De aanscherping van de Jeugdwet zal leiden tot een bredere inzet van preventie en vroegsignalering. Dit betekent dat problemen bij jeugdigen eerder worden gesignaleerd, er laagdrempelige ondersteuning beschikbaar is, en er ruimte is voor laagdrempelige activiteiten of interventies zoals groepstrainingen, sport, spelactiviteiten en laagdrempelige ondersteuning.

Hulp bij opvoeden via de Centrale Toegang Sociaal Domein

Bij de Centrale Toegang Sociaal Domein (CTSD) in Maashorst kun je terecht als je hulp nodig hebt bij opvoeden en opgroeien. De CTSD bestaat uit medewerkers met veel praktijkervaring in Jeugdhulp. Samen met jou kijken ze wat of wie je nodig hebt om verder te komen. Je kunt telefonisch contact opnemen met de Centrale Toegang Sociaal Domein via 0413 - 28 19 11. Je komt dan in een keuzemenu terecht, waarbij je op 1 kunt drukken voor Centrale Toegang.

De CTSD helpt bij het vinden van de juiste hulp, zoals jeugdpsycholoog, jeugdtherapeut, of een begeleider in het onderwijs. De focus ligt op het aanbieden van ondersteuning op maat, zodat ouders en kinderen op de juiste manier geholpen kunnen worden.

Ondersteuning via Buurtgezinnen

Een andere vorm van ondersteuning bij opvoeden is het initiatief van Buurtgezinnen. Dit is een maatschappelijk initiatief waarbij gezinnen die steun kunnen gebruiken worden gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Dit initiatief staat onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’ en is actief in veel gemeenten in Nederland.

In Maashorst is de coördinator van Buurtgezinnen Sandra Lambers. Ze helpt gezinnen die hulp nodig hebben bij de opvoeding van hun kinderen. Je kunt contact opnemen met Sandra via e-mail of telefoon. De hulp is alledaags en gelijkwaardig, en is bedoeld om kinderen en ouders te ondersteunen bij moeilijke tijden.

Ondersteuning bij opvoeden via het Jongerenloket

Het Jongerenloket is een initiatief dat gericht is op jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Het biedt advies en ondersteuning bij het zoeken naar school of werk. Elke donderdag is het Jongerenloket aanwezig bij de IBN in Uden. Je kunt ook mailen naar [email protected]. De arbeidsconsulenten kunnen jouw vragen beantwoorden over (het zoeken naar) school of werk.

Samenwerking en preventie: de toekomst van opvoeden in Maashorst

De gemeente Maashorst wil in 2028 de bestaanszekerheid van jeugdigen vergroten door de toename van het gebruik van de basisvoorzieningen. Daarnaast wil de gemeente in 2025 onderzoeken of er een programma over financiële redzaamheid in het onderwijs kan worden geïmplementeerd.

De lokale coalitie Kansrijke Start is een initiatief dat gericht is op (aanstaande) kwetsbare ouders en opvoeders. Het doel van het programma Kansrijke Start is om deze ouders te helpen, zodat hun jeugdigen zo gezond mogelijk hun leven kunnen starten. Kansrijke Start richt zich op samenwerking tussen professionals uit de geboortezorg en het medisch en sociaal domein.

De gemeente Maashorst zet zich in op het bevorderen van een gezonde start voor jeugdigen. Dit gebeurt door de inzet van een reeks aan preventieve interventies en het versterken van de samenwerking op medisch- en sociaal domein bij de eerste 1000 dagen.

Conclusie

In de gemeente Maashorst wordt opvoeden en opgroeien gezien als een essentieel onderdeel van de maatschappelijke ontwikkeling. De gemeente zet zich sterk in het bevorderen van een sterke pedagogische basis, zodat kinderen en jeugdigen gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. Dit gebeurt door middel van preventieve inzet, samenwerking tussen verschillende partijen en het aanbieden van ondersteuning aan ouders, opvoeders en kinderen. De gemeente Maashorst zet zich in op de preventieve inzet van een JIM voor alle kinderen en jeugdigen, en werkt samen met lokale organisaties om sociale activiteiten en ondersteuning aan te bieden. De Centrale Toegang Sociaal Domein helpt bij het vinden van de juiste hulp, terwijl het initiatief van Buurtgezinnen en het Jongerenloket extra ondersteuning bieden aan ouders en kinderen.

Bronnen

  1. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR731224/1
  2. https://www.zorgcooperatie-reek.nl/nieuws/buurtgezinnen-opvoeden-doen-we-samen-in-maashorst/
  3. https://www.koraal.nl/extra-informatie/locaties/maashorst/ons-aanbod
  4. https://www.zeelandnet.nl/prikbord/huishoudelijke-hulp/a/9114926
  5. https://www.gemeentemaashorst.nl/inwoners/hulp-en-ondersteuning/
  6. https://www.arenalokaal.nl/nieuws/maashorst/51016/preventiewerkers-maashorst-beter-zichtbaar-voor-inwoners
  7. https://www.nationalehulpgids.nl/
  8. https://www.gemeentemaashorst.nl/inwoners/hulp-en-ondersteuning/jeugdhulp/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven