Invloed van verschil in opvoeding en persoonlijkheid op het gedrag van kinderen
juli 7, 2025
In Leiden zijn er meerdere instellingen en programma’s die ouders helpen bij het opvoeden van hun kinderen. Deze hulp kan variëren van kortdurende ondersteuning tot intensievere begeleiding en richt zich op verschillende aspecten van de opvoeding, zoals gedragsproblemen, communicatie, en het aanleren van basisregels. De beschikbare hulp is gericht op zowel ouders als kinderen, en biedt ondersteuning in verschillende vormen, waaronder cursussen, bijeenkomsten, individueel advies, en professionele begeleiding. Dit artikel geeft een overzicht van de beschikbare hulp bij opvoeden in Leiden, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.
Deze vorm van hulp is bedoeld voor ouders die tijdelijk hulp nodig hebben bij het omgaan met specifieke situaties, zoals het niet willen eten, het uit bed komen van hun kind, of het omgaan met driftbuien. De opvoedingsondersteuning is meestal kortdurend en richt zich op het oplossen van concrete problemen. Volgens de bron [1] kan dit worden gedaan via een gesprek met een praktijk voor laagdrempelige hulp, zoals Praktijk Jong en Ouder.
Indien de problemen die ouders tegenkomen dieper zitten, kan er sprake zijn van een langere en intensievere vorm van begeleiding. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij problemen met zelfvertrouwen, emotionele onrust, of moeilijke situaties in het gezin. De bron [1] noemt dit “ouder- of gezinsbegeleiding”, en deze vorm van hulp is gericht op het oplossen van complexere opvoedingsproblemen.
Een opvoedparty is een levendige bijeenkomst waarin ouders samenwerken met professionals en elkaar over onderwerpen rondom opvoeding bespreken. Deze bijeenkomsten geven ouders de kans om ervaringen uit te wisselen en praktische tips te krijgen. De bron [1] geeft aan dat deze vorm van ondersteuning beschikbaar is bij diverse praktijken en organisaties.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is een belangrijk punt van aansluiting voor ouders die hulp zoeken bij het opvoeden van hun kinderen. De CJG biedt een breed scala aan ondersteuning, waaronder:
Deze vorm van hulp is bedoeld voor ouders die vragen hebben over opvoeding die meer aandacht nodig heeft. Volgens de bron [7] kan er een afspraak gemaakt worden met een pedagogisch adviseur voor kortdurende begeleiding. Hierbij wordt samen bekeken wat er nodig is om het thuis weer goed te laten lopen.
De CJG werkt samen met logopedisten om ouders te helpen bij vragen over de taal- en spraakontwikkeling van hun kind. De bron [7] geeft aan dat ouders hiermee terecht kunnen voor een afspraak met de logopedist.
De jeugdgezondheidszorg biedt ondersteuning voor kinderen tot 23 jaar, met name op het gebied van gezondheid, opvoeding, en ontwikkeling. De bron [7] stelt dat ouders hier terecht kunnen voor vragen over de gezondheid van hun kind.
Indien de hulp van het CJG niet voldoende is, kan er gesproken worden met het jeugdteam van Leidse Regio. Deze teams werken samen met huisartsen, scholen, en andere specialisten. De bron [8] geeft aan dat ouders hier terecht kunnen voor specialistische hulp bij opgroei- en opvoedingsproblemen.
De CJG en andere organisaties bieden regelmatig cursussen en bijeenkomsten aan voor ouders. Deze cursussen helpen ouders bij het leren omgaan met verschillende aspecten van de opvoeding. De bron [7] geeft aan dat cursussen gericht zijn op praktische oplossingen en ervaringen uitwisselen.
Een van de cursussen die beschikbaar is, is “Weerbaar Opvoeden”, die gericht is op het voorbereiden van kinderen op de maatschappelijke diversiteit waarin zij opgroeien. De bron [15] geeft aan dat deze cursus gratis beschikbaar is en helpt ouders om bewuster om te gaan met verschillen tussen personen.
De CJG biedt ook opvoedtips aan, waarin ouders praktische tips krijgen over het omgaan met verschillende situaties in het gezin. De bron [5] geeft aan dat deze tips beschikbaar zijn via hun website.
De Peuter Expert biedt hulp bij de opvoeding van peuters en kleuters. De bron [6] geeft aan dat ouders in de omgeving van Leiden terecht kunnen voor alle opvoedvragen in de praktijk, en dat er ook hulp via de Peuter Expert kan worden gegeven als je verder weg woont.
Voor ouders die te maken hebben met psychische problemen, zoals stress of onzekerheid, is er ook ondersteuning beschikbaar. De bron [14] geeft aan dat er e-health en combinaties van gesprekken en internetbehandelingen beschikbaar zijn voor psychische problemen.
De bron [8] geeft aan dat Veilig Thuis advies en informatie geeft voor gevallen van mishandeling, pesten, of andere problemen in het gezin. Hier is ook contact mogelijk via een 24-uurs telefoonnummer.
De gemeente Leiden biedt via verschillende diensten ondersteuning aan bij opvoedingsproblemen. De bron [4] geeft aan dat er sprake is van een aantal ondersteuningsdiensten, waaronder:
Deze hulp wordt vaak aangeboden via de jeugdteams en andere hulpverleners.
Voor ouders die hulp nodig hebben bij het uitvoeren van huishoudelijke taken, zijn er verschillende opties beschikbaar. De bron [13] geeft aan dat er op zoek kan worden gegaan naar een betrouwbare huishoudelijke hulp, bijvoorbeeld voor schoonmaken, afwassen, en andere taken.
De Nationale Hulpgids is een online platform waar ouders terecht kunnen voor hulp bij opvoeden. De bron [3] geeft aan dat dit platform helpt bij het vinden van betrouwbare hulp in de buurt, waaronder kinderopvang, huishoudelijke hulp, en begeleiding.
In Leiden zijn er meerdere opties voor ouders die hulp zoeken bij het opvoeden van hun kinderen. Deze hulpvariatieert van kortdurende ondersteuning tot intensieve begeleiding, en richt zich op verschillende aspecten van de opvoeding. De CJG biedt een breed aanbod aan ondersteuning, waaronder pedagogisch advies, preventieve logopedie, en jeugdteams. Daarnaast zijn er cursussen, bijeenkomsten, en andere programma’s beschikbaar om ouders te helpen bij het omgaan met verschillende situaties. Bovendien zijn er opties voor psychische ondersteuning en hulp bij het oplossen van problemen in het gezin.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet