De opvoeding van vandaag: wat is er veranderd en wat blijft er gelijk?
juli 7, 2025
In de gemeente Leeuwarden is er een uitgebreid aanbod van hulp bij opvoeden, gericht op gezinnen, ouders en kinderen. Deze hulp biedt ondersteuning bij het opvoeden, helpt bij het oplossen van problemen en biedt professionele begeleiding in geval van moeilijke situaties. De beschikbare diensten variëren van informele tips en inloopspreekuren tot specialistische hulp bij gedragsproblemen, scheidingen en andere complexe situaties. In dit artikel wordt ingegaan op de verschillende vormen van hulp bij opvoeden in Leeuwarden, inclusief de beschikbare bronnen, ondersteunende programma’s en professionele hulpverleners. De informatie is gebaseerd op de beschikbare gegevens uit de bronnen.
Een van de belangrijkste bronnen van ondersteuning bij opvoeden in de gemeente Leeuwarden is Opvoedpunt Leeuwarden. Dit initiatief biedt een plek waar ouders, verzorgers en professionals hun vragen kunnen stellen, zowel klein als groot. Het is gericht op het samenwerken met organisaties en ouders om tot oplossingen te komen. Opvoedpunt Leeuwarden biedt ondersteuning bij verschillende opvoedvragen, zoals slaapproblemen bij baby’s, vragen over zindelijkheid, het omgaan met een puber die veel speelt of het omgaan met een scheiding.
De dienst biedt ook tips en video’s die ouders thuis kunnen toepassen. Daarnaast zijn er inloopspreekuren beschikbaar in verschillende locaties in Leeuwarden en Stiens. Deze inloopspreekuren zijn kosteloos en gericht op directe hulp en advies.
Bij Jeugdhulp Friesland is er specialistische hulp beschikbaar voor kinderen van 0 tot 23 jaar en hun gezin. De hulp wordt vaak thuis gegeven, maar kan ook tijdelijk in een pleeggezin, gezinshuis of in een van hun huizen plaatsvinden als de problemen groot zijn. De dienst biedt ondersteuning bij verschillende situaties, zoals ernstige gedragsproblemen, verslavingen, scheidingen en andere complexe opvoedproblemen.
De hulp is verdeeld in zes zorgprogramma’s, die gericht zijn op het opvoeden, opgroeien en het ondersteunend functioneren van gezinnen. De focus ligt op de veiligheid en ontwikkeling van het kind in het gezin, waarbij professionele begeleiding en ondersteuning worden geboden.
Aanvullende ondersteuning bij opvoeden is te vinden bij Amaryllis Leeuwarden. Hier kunnen ouders terecht voor opvoedondersteuning. Als er meer specialistische hulp nodig is, kunnen zij de ouders doorverwijzen naar de Jeugdconsulent van het Jeugdexpertteam van de gemeente Leeuwarden. Aanvullende hulp kan worden aangevraagd via de buurt- of dorpskamer van het wijkcentrum.
Home-Start Leeuwarden biedt ondersteuning via vrijwilligers, die een dagdeel per week bij een gezin thuis komen. Deze vrijwilligers hebben ervaring met het opvoeden van kinderen en bieden vormgeving, tips, begeleiding en vriendschappelijk contact. De vrijwilligers werken op basis van gelijkwaardigheid, vertrouwen en vriendschappelijk contact. Voordat ze aan de slag gaan, krijgen ze een training, zodat ze gezinnen goed kunnen voorbereiden. Professionele begeleiding en ondersteuning is beschikbaar via de Home-Start-coördinator.
De GGD Fryslân biedt ondersteuning bij het opvoeden van kinderen, met een focus op gezondheid, ontwikkeling en opvoeding. De dienst is gericht op kinderen vanaf de geboorte tot 18 jaar en biedt gratis informatie, advies en begeleiding. Het ondersteunt ouders bij het oplossen van problemen zoals druk zijn, veel huilen, het niet kunnen spelen met andere kinderen of het spelen van spelletjes.
De GGD Fryslân biedt ook een kinddossier aan, waarin de gegevens van het kind worden bewaard. Hierbij wordt rekening gehouden met de wettelijke regels voor het beschermen van persoonsgegevens. De dienst is gratis en beschikbaar via telefoon, e-mail of via een bezoek aan het kantoor.
Soms heeft een gezin problemen bij het opvoeden. In dergelijke gevallen kan je terecht bij de jeugdhulp thuis. De dienst helpt bij het oplossen van problemen zoals gedragsproblemen, zorgen over het gedrag van een kind of het omgaan met een scheiding. De hulp wordt aangeboden in samenwerking met andere instanties, waaronder de gemeente Leeuwarden.
Voor jonge kinderen zijn er specifieke hulpverleners beschikbaar. Bijvoorbeeld bij een baby die geen contact maakt, een peuter met driftbuien, een kleuter die niet luistert of geen vriendjes heeft. In dergelijke gevallen is er ondersteuning nodig van professionele hulpverleners. De dienst biedt advies en begeleiding om de situatie te verbeteren en de ontwikkeling van het kind te ondersteunen.
Kinderen kunnen last hebben van een scheiding. Het is belangrijk dat ze zowel vader als moeder kunnen blijven zien en dat ouders positief met elkaar communiceren. In sommige gevallen lukt dit niet altijd. In dergelijke situaties kan de jeugdhulp helpen bij het oplossen van conflicten, het opstellen van afspraken en het ondersteunend functioneren van het gezin.
Soms zijn de problemen in een gezin zo groot dat een kind tijdelijk niet thuis kan wonen. In dergelijke gevallen kan de jeugdhulp een pleeggezin, gezinshuis of een van hun huizen aanbieden. De veiligheid van het kind staat hierbij centraal.
Soms is er plotseling een crisis in een gezin, waarbij meteen hulp nodig is. De jeugdhulp biedt spoedhulp aan voor kinderen en jongeren. In dergelijke gevallen is het belangrijk om direct contact op te nemen met de juiste instantie.
In de gemeente Leeuwarden zijn er ook pedagogen en jeugdconsulenten beschikbaar die helpen bij het oplossen van problemen rondom opvoeding, ontwikkeling en gezondheid. Deze professionals werken samen met ouders en andere betrokkenen om de situatie te verbeteren.
De gemeente Leeuwarden biedt verschillende vormen van hulp aan, waaronder ondersteuning bij het opvoeden, het aanvragen van een persoonsgebonden budget (PGB) en het ontvangen van hulp bij het krijgen van ondersteuning via de Wmo of Jeugdhulp. Ook kan er sprake zijn van extra geld voor schoolreisjes, schoolspullen en contributie.
Er zijn ook hulplijnen beschikbaar voor spoedgevallen, zoals de spoedhulp van Dental365 Zeeland voor tandheelkundige problemen. Ook is er een spoedhulp voor jeugd en gezin beschikbaar via Spoed4Jeugd.
In de gemeente Leeuwarden zijn er veel verschillende vormen van hulp bij opvoeden beschikbaar. Deze diensten variëren van informele tips en inloopspreekuren tot specialistische hulp bij complexe situaties. De beschikbare hulp is gericht op het oplossen van problemen rondom opvoeding, ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Ouders, verzorgers en professionals kunnen terecht bij verschillende instanties, waaronder Opvoedpunt Leeuwarden, Jeugdhulp Friesland, Amaryllis Leeuwarden, Home-Start Leeuwarden en de GGD Fryslân. De hulp is gratis, gericht op het ondersteunend functioneren van gezinnen en biedt professionele begeleiding en ondersteuning.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet