Intrusieve gedachten bij ouders: Wat betekent het en hoe ga je er mee om?
juli 7, 2025
In Eindhoven zijn er verschillende manieren waarop ouders hulp kunnen krijgen bij het opvoeden van hun kinderen. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de beschikbare opties en dat ze weten hoe ze deze kunnen inzetten. De bronnen die beschikbaar zijn, geven een overzicht van de verschillende vormen van ondersteuning, zowel op maat gemaakt als via vrijwilligers. Deze informatie helpt ouders om een overzicht te krijgen van de mogelijke hulpbronnen en de manieren waarop deze kunnen worden ingezet.
Een van de belangrijkste vormen van ondersteuning is de jeugdcoach. Deze vorm van begeleiding biedt opvoedingsondersteuning in de regio Eindhoven. Het is een systeemgerichte vorm van begeleiding die zowel gericht is op ouders als op kinderen. De jeugdcoach werkt laagdrempelig en op maat, zodat ouders altijd toegang hebben tot de hulp die ze nodig hebben. Tijdens het proces van opvoedingsondersteuning worden de leefgebieden van het gezin doorlopen, en wordt er gekeken naar wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan. Samen met het gezin wordt er gekeken naar de knelpunten en hoe deze kunnen worden opgelost. Een voorbeeld van zorg waar de jeugdcoach in gespecialiseerd is, is opvoedondersteuning bij jeugdcriminaliteit.
Humanitas biedt opvoedingsondersteuning aan voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Hierbij werkt de organisatie met vrijwilligers die een steuntje in de rug kunnen geven. De opvoedingsondersteuning van Humanitas is gratis en wordt afgestemd op de behoeften van elk gezin. Na een aanmelding wordt er een kennismakingsgesprek gevoerd met een coördinator van Team Opvoeden. Hierbij wordt besproken waar het gezin hulp bij nodig heeft. Daarna wordt er een vrijwilliger gezocht die past bij de situatie van het gezin. De vrijwilliger komt een keer per week bij het gezin langs voor een periode van minimaatdrie maanden. Daarna is de duur afhankelijk van de behoeften van het gezin.
Een andere vorm van opvoedingsondersteuning is het programma Positief Opvoeden, gebaseerd op het Positief Pedagogisch Programma (Triple P). Dit programma helpt ouders om effectief met hun kinderen om te gaan. Het leert ouders haalbare doelen te stellen en de juiste strategieën te kiezen voor het oplossen van problemen. Ouders evalueren en passen hun aanpak aan, een proces dat binnen Triple P als ‘zelfregulatie’ bekend staat. Dit programma helpt ouders om de band met hun kind te versterken en de ontwikkeling van het kind te bevorderen.
Stevig Ouderschap biedt extra ondersteuning aan aanstaande ouders en ouders die net een kind hebben gekregen. Dit programma is gericht op ouders van kinderen van 0 tot 18 maanden. Het helpt ouders om met hun kind om te gaan en hen te begeleiden bij de opvoeding. De ondersteuning wordt afgestemd op de behoeften van elk gezin.
Moeders Informeren Moedders (MIM) is een programma dat een beginnende moeder koppelt aan een ervaren moeder. Dit programma is gericht op moeders die in Best of in Son en Breugel wonen. Het helpt ouders om met hun kind om te gaan en hen te begeleiden bij de opvoeding. De ondersteuning wordt afgestemd op de behoeften van elk gezin.
De GGD Brabant-Zuidoost biedt hulp bij opvoeden en opgroeien. Hierbij werken jeugdartsen, verpleegkundig specialisten en jeugdverpleegkundigen. Zij bieden een luisterend oor als ouders vragen, twijfels of zorgen hebben over hun opgroeiende kind. Ze geven nieuwe inzichten, hulp, advies en informatie om ouders te helpen bij het opvoeden. De GGD biedt ook ondersteuning via inloopspreekuren, chat met een jeugdverpleegkundige of telefonische hulp.
WIJeindhoven biedt hulp bij opvoeden en opgroeien. Hierbij worden ouders begeleid bij de opvoeding van hun kind. De hulp wordt afgestemd op de behoeften van elk gezin. Ook bij (vermoeden van) kindermishandeling of grote gedragsproblemen helpt WIJeindhoven om de juiste partij te vinden.
Omnia Jeugdzorg biedt opvoedondersteuning aan voor ouders en kinderen. Hierbij werkt de organisatie met de evidence-based methodiek, Triple P. Deze methode helpt ouders om effectief met hun kind om te gaan en de band tussen hen te versterken. De trainingen zijn gratis en worden afgestemd op de behoeften van elk gezin.
Switch Jeugdzorg biedt ondersteuning aan ouders in de opvoeding. Hierbij werkt de organisatie nauw samen met ouders. De ondersteuning wordt afgestemd op de behoeften van elk gezin. De organisatie biedt ook trainingen en cursussen aan rondom specifieke thema’s.
Amarijn biedt verschillende vormen van ondersteuning aan huis. Denk aan ondersteuning bij het aankleden, wondzorg, begeleiding of iemand die meedenkt om weer overzicht en rust in het leven terug te krijgen. De ondersteuning wordt afgestemd op de behoeften van elk gezin.
De Nationale Hulpgids is een marktplaats voor thuiszorg, kinderopvang, huishoudelijke hulp, begeleiding en meer. Hierbij kunnen ouders terecht voor hulp bij opvoeden. De hulp wordt afgestemd op de behoeften van elk gezin.
Lumenswerkt biedt opvoedondersteuning aan voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De opvoedondersteuning wordt op vraag van de ouders ingezet en is gratis. De opvoedondersteuner werkt samen met ouders om een plan op maat te maken. Hierbij wordt gekeken naar de talenten en mogelijkheden binnen het gezin.
In Eindhoven zijn er verschillende manieren waarop ouders hulp kunnen krijgen bij het opvoeden van hun kinderen. De beschikbare opties variëren van opvoedingsondersteuning via jeugdcoach, Humanitas, Omnia Jeugdzorg, WIJeindhoven, en andere instanties. De keuze voor de juiste vorm van ondersteuning hangt af van de behoeften van elk gezin. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de beschikbare opties en dat ze weten hoe ze deze kunnen inzetten. De beschikbare bronnen geven een overzicht van de verschillende vormen van ondersteuning, zodat ouders een overzicht kunnen krijgen van de mogelijke hulpbronnen en de manieren waarop deze kunnen worden ingezet.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet