Docent lichamelijke opvoeding: Taken, eisen en arbeidsvoorwaarden in het onderwijs
juli 7, 2025
In Deventer is er een bredere aanpak van jeugdhulp, gericht op het bevorderen van een gezonde opvoeding en opgroeien van kinderen. De gemeente is verantwoordelijk voor de verspreiding van jeugdhulp, en biedt zowel tijdelijke als langdurige ondersteuning aan. Dit artikel beschrijft de beschikbare vormen van hulp bij opvoeden, de rol van verschillende organisaties en hoe ouders hier gebruik van kunnen maken.
De gemeente Deventer biedt verschillende vormen van hulp aan voor ouders die last hebben van opvoedproblemen of zich onzeker voelen bij de opvoeding van hun kind. Dit kan variëren van informele gesprekken tot professionele opvoedondersteuning. De jeugdwet stelt regels vast voor de beschikbaarheid van hulp en zorgt voor een duidelijke structuur.
De gemeente ondersteunt ouders met voorzieningen in de wijk, waaronder buurt- en sportvoorzieningen, welzijnswerkers, pedagogisch medewerkers en jeugdverpleegkundigen van het consultatiebureau. Daarnaast is er de mogelijkheid om terecht te komen bij Team Toegang Jeugd Deventer. Hier kan een toegangsmedewerker helpen bij het vinden van de juiste hulp en het opstellen van een plan dat bij het gezin past.
Team Toegang Jeugd Deventer is een centraal punt voor ouders die hulp zoeken bij opvoedproblemen. De toegangsmedewerker helpt bij het bepalen van de benodigde zorg en geeft ouders de kans om zelf te beslissen of ze de hulp willen. De hulp is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, wat betekent dat de gemeente de ouders helpt bij het vinden van de meest passende ondersteuning.
De toegangsmedewerker bepaalt op basis van gesprekken en observaties welke vorm van hulp het beste past bij de situatie. Soms zijn slechts één of twee gesprekken voldoende. Er wordt eerst gekeken wat de ouder zelf kan doen, en of er hulp is van familie of vrienden. Het is belangrijk om samen te werken aan een oplossing die past bij het gezin.
Home-Start is een programma dat ouders ondersteunt met een vrijwilliger. Deze vrijwilliger helpt bij het opbouwen van contacten en het vergroten van het zelfvertrouwen van ouders. Het programma richt zich op gezinnen met kinderen tot en met 14 jaar en aanstaande moeders. De vrijwilliger komt wekelijks een keer langs en biedt praktische hulp, vriendschap en luisterend oor.
De ondersteuning is gericht op het opbouwen van een steunnetwerk rondom de ouder. De vrijwilliger helpt bij het oplossen van problemen in het gezin en stimuleert het gebruik van voorzieningen in de wijk. De vrijwilliger neemt geen zaken over van de ouder, maar laat het initiatief bij hen. Het contact is gebaseerd op gelijkwaardigheid en vertrouwen.
Naast Team Toegang Jeugd Deventer en Home-Start zijn er ook andere organisaties die ondersteuning bieden bij opvoeden. Bijvoorbeeld Brick Hulpverlening, die ambulante begeleiding biedt bij opgroeien en opvoeden. Deze organisatie werkt in de directe leefomgeving van de cliënt, thuis, op school of waar nodig is.
Daarnaast zijn er ook opvoedcoaches en systemische werkers die hulp kunnen bieden bij opvoedproblemen. Deze professionals werken samen met ouders en kinderen en geven advies over het oplossen van problemen in het gezin. De hulp is gericht op het bevorderen van een gezonde opvoeding en het vergroten van het zelfvertrouwen van ouders.
Voor ouders die te maken hebben met psychische problemen, is er ook hulp beschikbaar. De Nationale Hulpgids biedt een marktplaats voor thuiszorg, kinderopvang, huishoudelijke hulp en begeleiding. Hier kunnen ouders terecht met hun vraag en vinden ze passende hulp.
De Rijksoverheid biedt ook hulp aan bij psychische problemen. Hierbij kan sprake zijn van e-health, combinaties van gesprekken en internetbehandelingen, of opname in een psychiatrische instelling. De behandelingen zijn gericht op het oplossen van problemen zoals ADHD, angststoornissen of trauma’s.
Een huisarts, jeugdarts of medisch specialist kan een kind of jongere doorverwijzen voor jeugdhulp. De gemeente werkt intensief samen met huisartsen door de inzet van jeugdconsulenten. Zij behoren tot het Team Toegang Jeugd Deventer en geven indien nodig de huisarts advies voor doorverwijzing naar een voorziening of jeugdhulpaanbieder.
Voor ouders die last hebben van huishoudelijke taken, zijn er ook alternatieven. Bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp die beschikbaar is via het Prikbord van Zeeland. Hier kunnen ouders terecht met hun vraag en vinden ze passende hulp. De huishoudelijke hulp kan variëren van schoonmaak tot het helpen met het verzorgen van kinderen.
Er zijn ook andere programma’s die ondersteuning bieden bij opvoeden. Bijvoorbeeld Kansrijke Start, dat werkt aan een kansrijke start voor elk kind. Dit programma brengt professionals, projecten en initiatieven samen op het gebied van de medische en sociale zorg en ondersteuning van (kwetsbare) zwangeren en de eerste 1000 dagen van jonge kinderen.
Daarnaast is er ook de Nationale Hulpgids, die een marktplaats biedt voor thuiszorg, kinderopvang, huishoudelijke hulp en begeleiding. Hier kunnen ouders terecht met hun vraag en vinden ze passende hulp.
In Deventer is er een breed aanbod van hulp bij opvoeden, gericht op het bevorderen van een gezonde opvoeding en opgroeien van kinderen. De gemeente biedt zowel tijdelijke als langdurige ondersteuning aan, en werkt samen met verschillende organisaties en professionals. Ouders kunnen terecht bij Team Toegang Jeugd Deventer, Home-Start, Brick Hulpverlening, en andere organisaties om hulp te vinden bij opvoedproblemen. Daarnaast is er ook hulp beschikbaar bij psychische problemen en bij huishoudelijke taken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet