Internaat voor moeilijk opvoedbare jeugd: Beleid, ondersteuning en uitdagingen
juli 7, 2025
In Zoetermeer is er een uitgebreid aanbod aan ondersteuning voor ouders die met kinderen te maken hebben. Dit omvat zowel hulp bij opvoedingsproblemen als bij problemen met het opgroeien van kinderen. De gemeente biedt meerdere vormen van hulp aan, waaronder professionele begeleiding, cursussen, en praktische ondersteuning. Deze hulp is bedoeld om ouders te helpen bij het omgaan met de uitdagingen van het opvoeden, zowel op het gebied van gedrag als van ontwikkeling. Ook zijn er verschillende organisaties en instellingen die gericht zijn op het helpen van gezinnen met kinderen met beperkingen, en het bieden van hulp bij problemen met het opvoeden van jongeren.
Het opvoeden van kinderen kan lastig zijn, vooral wanneer er sprake is van gedragsproblemen, ontwikkelingsvertragingen of andere uitdagingen. In Zoetermeer zijn er meerdere manieren waarop ouders hulp kunnen krijgen bij deze problemen. Een van de belangrijkste is het bezoeken van de jeugdgezondheidszorg. Hier kunnen ouders terecht met vragen over de ontwikkeling van hun kind, en kunnen ze eventueel worden doorverwezen naar verdere hulp. Daarnaast zijn er ook programma’s zoals Positief Opvoeden (Triple P), waarbij ouders adviesgesprekken kunnen volgen en cursussen kunnen volgen die gericht zijn op het omgaan met kinderen van alle leeftijden.
Daarnaast zijn er programma’s zoals Home-Start en Home-Start+, waarbij een ervaren vrijwilliger het huis bezoekt om het zelfvertrouwen van ouders te vergroten. Deze programma’s zijn gericht op ouders met kinderen van 6 jaar of jonger (Home-Start) en ouders met kinderen van 7 tot 14 jaar (Home-Start+). Ook is er Integrale Vroeghulp, waarbij een team van professionals ouders helpt bij problemen met de ontwikkeling of het gedrag van hun kind. Bovendien is er KopOpOuders, een online cursus over opvoeden die bedoeld is voor ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen.
Ouders van kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen eveneens ondersteuning krijgen. Voor sommige vormen van steun is een indicatie nodig, wat kan worden verkregen via de jeugdgezondheidszorg, de stichting MEE, of de huisarts. In Zoetermeer is er ook ondersteuning via de Meerpunt, een centrum dat helpt bij opvoedingsvragen, opgroeien en ouderschap. De Meerpunt biedt een gratis ouderschapscursus aan voor ouders met kinderen tot 4 jaar, die gericht is op het omgaan met de uitdagingen van het opvoeden. Daarnaast is er ook hulp beschikbaar via de Jeugd- en Gezinshulp van de gemeente, die helpt bij het vinden van de juiste vormen van ondersteuning.
Voor ouders van jongeren is er ook ondersteuning beschikbaar, met name bij problemen met gedrag, sociaal-emotionele ontwikkeling, of angsten. In Zoetermeer werkt de iHub familiezorg met gezinnen die complexe problemen hebben, waaronder psychische klachten, gedragsproblemen of hechtingsproblemen. Hierbij wordt er gekeken naar het hele gezin en de problemen die bij ouders of in de directe omgeving spelen. De Jeugd- en Gezinshulp van de gemeente biedt ook ondersteuning bij het omgaan met jongeren, met name bij problemen zoals angst, depressie, of moeilijkheden bij het omgaan met emoties.
Wanneer de vrij toegankelijke jeugdhulp niet voldoende is, kan de toegang naar specialistische jeugdhulp worden overwogen. In Zoetermeer zijn er verschillende organisaties die samenwerken aan de toegang tot specialistische jeugdhulp, waaronder de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), het schoolmaatschappelijk werk (SMW), de praktijkondersteuner huisartsen (POH)-Jeugd, en het Team Jeugd- en Gezinshulp (JGH). Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor de toeleiding naar specialistische jeugdhulp en het geven van indicaties. De gemeente koopt de specialistische jeugdhulp in samen met andere gemeenten in de regio Haaglanden, en op de website van Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden (sbjh.nl) is te zien welke jeugdhulpaanbieders een contract hebben met de gemeente.
Bij spoedproblemen, zoals een urgente situatie waarin een kind of gezin hulp nodig heeft, is er de Crisisdienst Jeugd. Tijdens kantoortijden kan dit worden geregeld via de Bureaudienst van Team Jeugd- en Gezinshulp Zoetermeer, en buiten kantooruren is er de Crisis Interventie Team van de regio Haaglanden, dat via het telefoonnummer 070-37 95 160 bereikbaar is. De gemeente betaalt de hulp vanaf de datum van de verwijzing of vanaf de indicatiedatum in de beschikking van de gemeente, tenzij een herindicatie wordt ingediend.
Naast de gemeentelijke jeugdhulp zijn er ook andere organisaties die hulp bieden aan ouders en kinderen. De Meerpunt biedt ondersteuning bij opvoedingsvragen, en heeft een gratis ouderschapscursus aangeboden. De iHub familiezorg helpt bij het omgaan met complexe problemen, en de Jeugdformaat biedt hulp en informatie voor pleegouders. Daarnaast is er ook hulp beschikbaar via de Jeugdbescherming, die ingrijpt wanneer kinderen in een onveilige situatie zijn.
Bij het opvoeden van kinderen is het belangrijk dat ouders en pleegouders goed met elkaar kunnen samenwerken. De Pleegouderraad (POR) van Jeugdformaat helpt bij het behartigen van de belangen van pleegouders, en biedt ondersteuning bij het oplossen van conflicten. Bovendien is er de Ouders Inc., een cursus die gericht is op het omgaan met de uitdagingen van het opvoeden, en die ook geschikt is voor ouders met een kind van 0 tot 4 jaar.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet