logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Gezondheid en opvoeding van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar

De ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar verloopt razendsnel en is van groot belang voor hun gezondheid, opvoeding en welzijn. De GGD Groningen biedt ouders en verzorgers ondersteuning op het gebied van gezondheidszorg, opvoeding en ontwikkeling van kinderen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de gezondheid en opvoeding van kinderen in deze leeftijdscategorie behandeld, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.

Gezondheidsonderzoek voor kinderen

Een belangrijk onderdeel van de jeugdgezondheidszorg is het gezondheidsonderzoek. Dit onderzoek wordt opgezet door de GGD Groningen en bestaat uit twee delen: het invullen van een oudervragenlijst en een lichamelijk onderzoek bij het kind. Dit onderzoek is van toepassing op kinderen van 5 jaar en kinderen in groep 7.

Voor 5-jarigen

Voor kinderen die ongeveer 5 jaar oud zijn, vindt het gezondheidsonderzoek plaats op het consultatiebureau. Hierbij wordt eerst een digitale oudervragenlijst ingevuld, gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar het gewicht, de lengte, het zicht en het gehoor van het kind, evenals de manier van bewegen. De ouders worden uitgenodigd om bij dit onderzoek aanwezig te zijn.

De oudervragenlijst wordt ingevuld via de website JijenJeGezondheid. Dit is een belangrijk onderdeel van het gezondheidsonderzoek, omdat het helpt om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Na het invullen van de vragenlijst en het lichamelijk onderzoek wordt er contact opgenomen met de ouders om de resultaten te bespreken.

Voor kinderen in groep 7

Kinderen die in groep 7 zitten, krijgen een uitnodiging voor een gezondheidsonderzoek op de basisschool. Tijdens dit onderzoek wordt het kind gewogen en gemeten, zonder dat de ouders aanwezig hoeven te zijn. De ouders ontvangen een brief met instructies en inloggegevens voor de digitale oudervragenlijst. Deze vragenlijst wordt ingevuld via het GGD Serviceportaal. Na het invullen van de vragenlijst en het onderzoek op school wordt er eventueel contact opgenomen met de ouders.

De GGD Groningen stelt de ouders op de hoogte van de resultaten van het onderzoek. Daarnaast wordt er ook contact gelegd met de leerkracht, zodat de groei en ontwikkeling van het kind goed in de gaten gehouden wordt.

Vaccinaties

Vaccinaties spelen een belangrijke rol in de gezondheidszorg voor kinderen. De GGD Groningen biedt vaccinaties aan voor kinderen van 9 en 12 jaar. De vaccinaties die worden aangeboden zijn DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen, rode hond). Deze vaccinaties helpen om besmettelijke ziektes te voorkomen.

Alle (bijna) 13-jarige meisjes worden tweemaal uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie is bedoeld om meisjes te beschermen tegen baarmoederhalskanker en jongens tegen teedbalkanker. De vaccinaties worden aangeboden op het consultatiebureau bij de ouders in de buurt.

Logopedie

Logopedie is een onderdeel van de jeugdgezondheidszorg dat gericht is op het opsporen en behandelen van spraak-, taal- of stemproblemen bij kinderen. In de onderbouw van de basisschool wordt door de logopedist van de GGD Groningen een onderzoek uitgevoerd naar eventuele problemen met het spreken, luisteren of begrijpen van het kind.

De logopedist werkt in een groot deel van de provincie Groningen, waaronder gemeenten als Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerkwartier. De ouders geven schriftelijke toestemming voor het onderzoek, dat bestaat uit een gesprek met het kind, een paar taalspelletjes, het benoemen van plaatjes en het nazeggen van woorden of zinnen.

Na afloop van het onderzoek wordt er contact opgenomen met de ouders om de resultaten te bespreken. Het onderzoek kan worden aangevraagd via de leerkracht of de interne begeleider van de school. Ook kan het via de doktersassistente of de verpleegkundige van het consultatiebureau worden aangevraagd.

Ouders en opvoeding

De opvoeding van kinderen is van groot belang voor hun gezondheid, ontwikkeling en welzijn. De GGD Groningen helpt ouders bij het opvoeden van hun kind. Er zijn veel vragen die ouders kunnen stellen over de opvoeding van hun kind, zoals hoe ze met media en beeldschermen om moeten gaan, hoe ze hun kind helpen bij het leren lezen en schrijven, en hoe ze met weerstand omgaan.

De informatie die beschikbaar is over de opvoeding van kinderen tot en met 12 jaar, laat zien dat 80% van de ouders een paar keer per jaar of vaker met of krijgt advies over de opvoeding van ten minste één persoon uit hun sociale netwerk. Daarnaast zijn er veel ouders die vragen hebben over de opvoeding van hun kind, waaronder vragen over het slapen, eten, huilen en borstvoeding.

Ondersteuning bij opvoedproblemen

De GGD Groningen biedt ondersteuning aan ouders met kinderen die moeite hebben met opvoedproblemen. De opvoedproblemen kunnen variëren van licht tot zwaar. Bij 10% van de ouders worden lichte opvoedproblemen waargenomen, bij 4% matige opvoedproblemen en bij 1% zware opvoedproblemen. In 9% van de gevallen is er geen goede match tussen de behoefte van de ouders en de gesignaleerde noodzaak tot steun door de professionals.

De GGD Groningen helpt ouders bij het opvoeden van hun kind, zowel in het geval van lichte als zware opvoedproblemen. Daarnaast wordt er ook ondersteuning geboden aan ouders met ernstigere problematiek. De GGD Groningen biedt informatie en advies aan via telefonische advisering, afsprakenbureau en contact met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Ondersteuning bij meisjesbesnijdenis

De GGD Groningen biedt ook ondersteuning aan ouders die het niet eens zijn met de besnijdenis van hun dochter. Er is een ‘verklaring tegen meisjesbesnijdenis’ beschikbaar, die kan worden aangevraagd bij een jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Deze verklaring is in verschillende talen beschikbaar, waaronder Nederlands, Engels, Arabisch, Frans, Amhaars, Somalisch en Tigrinya.

Daarnaast is er een spreekuur voor vrouwen die besneden zijn. Deze vrouwen kunnen met hun vragen of klachten naar de Sense-arts. Een afspraak kan worden gemaakt via telefoon of e-mail.

Ondersteuning bij spraak- en taalproblemen

De GGD Groningen helpt ouders bij het opsporen en behandelen van spraak- en taalproblemen bij kinderen. In de onderbouw van de basisschool wordt door de logopedist van de GGD Groningen een onderzoek uitgevoerd naar eventuele problemen met het spreken, luisteren of begrijpen van het kind. De ouders geven schriftelijke toestemming voor het onderzoek, dat bestaat uit een gesprek met het kind, een paar taalspelletjes, het benoemen van plaatjes en het nazeggen van woorden of zinnen.

Na afloop van het onderzoek wordt er contact opgenomen met de ouders om de resultaten te bespreken. Het onderzoek kan worden aangevraagd via de leerkracht of de interne begeleider van de school. Ook kan het via de doktersassistente of de verpleegkundige van het consultatiebureau worden aangevraagd.

Conclusie

De gezondheid en opvoeding van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar is van groot belang voor hun ontwikkeling en welzijn. De GGD Groningen biedt ouders en verzorgers ondersteuning op het gebied van gezondheidszorg, opvoeding en ontwikkeling van kinderen. De gezondheidsonderzoeken, vaccinaties, logopedie en opvoedondersteuning zijn belangrijke onderdelen van de jeugdgezondheidszorg. Daarnaast worden er ook ondersteuningsmaatregelen getroffen voor ouders met kinderen die moeite hebben met opvoedproblemen, meisjesbesnijdenis en spraak- en taalproblemen.

Bronnen

  1. GGD Groningen - basisschoolkind 4 tot 12 jaar
  2. Google Zoeken
  3. GGD Groningen - logopedie op basisschool
  4. GGD Groningen - kind en opvoeding
  5. JGZ-richtlijn opvoedondersteuning
  6. GGD Groningen - GGD-jeugdgezondheidszorg op de basisschool
  7. GGD Groningen - GGD-gezondheidszorg op school
  8. GGD Groningen - consultatiebureau
  9. GGD Groningen - gezondheidsonderzoek in groep 7
  10. Google Accounts
  11. GGD Groningen - gezondheidsonderzoek 5-jarigen
  12. GGD Groningen - meisjesbesnijdenis
  13. Google Meet

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven