logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hoogsensitief opvoeden: Tips, aanpak en ondersteuning voor ouders

Hoogsensitieve kinderen, ook wel HSP (Highly Sensitive Persons), hebben een unieke prikkelverwerking die hen ertoe brengt om intensiever te reageren op omgeving, emoties en informatie dan andere kinderen. Hoofsensitiviteit is geen ziekte, maar een overerfelijke eigenschap die zich kan manifesteren in veelzijdige kwaliteiten, zoals gevoeligheid, inlevingsvermogen en een rijke fantasie. Het opvoeden van een hoogsensitief kind vereist echter wel aandacht, begrip en een passende aanpak. In dit artikel worden praktische tips, aanpakmethoden en ondersteunende maatregelen besproken, gebaseerd op informatie uit de bronnen.

Hoogsensitief opvoeden: Wat betekent dat?

Hoogsensitiviteit is een overerfelijke karaktereigenschap waarbij een persoon intensiever reageert op prikkels, emoties en omgeving dan het gemiddelde. Dit geldt zowel voor volwassenen als kinderen. Hoogsensitieve kinderen zijn vaak gevoeliger voor lawaai, geuren, gevoelens en veranderingen. Ze kunnen zich sneller overweldigd voelen, maar hebben ook veel meer inlevingsvermogen, creativiteit en zorgzaamheid. Volgens onderzoek is het belangrijk om bij hoogsensitieve kinderen de juiste balans te vinden tussen bescherming en uitdaging.

Hoogsensitiviteit bij kinderen herkennen

De bronnen geven aan dat je als ouder kunt herkennen of je kind hoogsensitief is aan de hand van bepaalde kenmerken. Bijvoorbeeld:

  • Het kind merkt veel op en reageert intensief op prikkels.
  • Het raakt snel overweldigd door lawaai of onverwachte gebeurtenissen.
  • Het heeft last van intense emoties, zoals woede, verdriet of angst.
  • Het heeft een rijke fantasie, een ijzersterk geheugen en een groot inlevingsvermogen.
  • Het denkt lang na over situaties en heeft vaak piekergedachten.
  • Het heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en is perfectionistisch ingesteld.

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een andere manier van denken en reageren dan hun leeftijdsgenoten. Ze zijn vaak dieper en complexer in hun denken en ervaringen. Het is belangrijk om dit begrip te hebben en te weten dat het geen tekortkoming is, maar een unieke eigenschap die begeleid en gesteund moet worden.

Opvoeden als HSP: Wat moet je als ouder weten?

Als je zelf ook hoogsensitief bent, dan is het opvoeden van je kind een bijzondere reis. Het vraagt veel van je, zowel emotioneel als fysiek. Maar het is ook een kans om jezelf en je kind te leren begrijpen en te groeien. De bronnen geven verschillende tips om te zorgen dat jij en je kind in balans blijven.

1. Ouders die goed voor zichzelf zorgen

Een hoogsensitief kind opvoeden begint met jezelf als ouder. Wat heb jij nodig om in balans te blijven? Vaak wordt er gewerkt aan het idee dat je altijd dienstbaar moet zijn of dat je het voor iedereen moet hebben. Maar als ouder moet je ook voor jezelf zorgen. Dit betekent dat je je eigen behoeftes en grenzen moet leren herkennen en respecteren. Je mag vaker “nee” zeggen, je mag je eigen tijd nemen en je mag jezelf niet overwerken. Door goed voor jezelf te zorgen, ben jij in staat om beter voor je kind te zorgen.

2. Ouders die hulp durven te vragen

Als je merkt dat je batterij leegloopt, is het belangrijk om op tijd hulp te vragen. Een hoogsensitief kind opvoeden kan een grote uitdaging zijn, vooral als je zelf ook HSP bent. Er is altijd wel iemand in de buurt die op je kinderen wil passen, zodat jij even tot jezelf kunt komen. Je kunt ook profiteren van groepen voor HSP-ouders, waar je kunt delen en ondersteuning kunt krijgen. Zoek op internet of neem contact op met lokale organisaties die HSP-ondersteuning bieden.

3. Ouders die op 1 lijn zitten

Kinderen hebben veiligheid nodig. Een voorwaarde voor veiligheid is dat je heldere verwachtingen stelt en dat jij en je partner op één lijn zitten. Door eerst te kijken naar de verwachtingen en behoeftes van jullie als ouders, kun je een duidelijk beeld krijgen van hoe jullie met elkaar omgaan. Schrijf deze verwachtingen op en vergelijk ze met elkaar. Zorg voor een eenduidig script en communiceer dit met de kinderen. Dit helpt om stress en verwarring te vermijden.

4. Voorspelbaarheid en structuur

Een hoogsensitief kind heeft vaak veel aan voorspelbaarheid en structuur. Zodra jij en je partner helder hebt wat de verwachtingen zijn, kun je je kinderen daarin meenemen. Maak gebruik van een planbord om de dagelijkse activiteiten zichtbaar te maken. Dit helpt je kind om zich veiliger en beter te voelen. Plan de activiteiten rondom de drie pijlers: ontbijt, lunch en avondeten. Geef dit in duidelijke kleuren aan en hang het op ooghoogte van de kinderen.

5. Eigenaarschap en verantwoordelijkheid

Laat je kinderen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen dag. Dit helpt om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen. Geef je kinden de kans om zelf te kiezen, te beslissen en te leren van hun fouten. Laat ze bijvoorbeeld zelf een keuze maken uit een aantal opties, zodat ze leren om te kiezen en te leven met de gevolgen daarvan.

Ondersteuning voor HSP-ouders en kinderen

Er zijn verschillende manieren om je kind te begeleiden en ondersteuning te bieden. De bronnen geven aan dat er sprake is van een aantal aanpakken en methoden die nuttig kunnen zijn bij het opvoeden van een hoogsensitief kind.

1. Sociale competentie en gedragsproblemen

Volgens onderzoek leidt een goede opvoedstijl, met veel aandacht voor de behoeften van het kind en het stellen van duidelijke grenzen, tot betere sociale competentie en minder gedragsproblemen bij hoogsensitieve kinderen. Het is belangrijk om te luisteren naar je kind en samen te werken aan een oplossing, in plaats van te veel te eisen.

2. Emotieregulatie en communicatie

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak last van intense emoties. Het is belangrijk om hier serieus mee om te gaan. Reageer op de vragen die je kind stelt, zodat het de wereld beter kan leren begrijpen. Praat veel met je kind over emoties die het ervaart. Blijf rustig en begripvol, zodat het zich veilig voelt om te praten.

3. Creatieve en emotionele ondersteuning

Er zijn verschillende boeken en cursussen die je als ouder kunnen helpen bij het opvoeden van een hoogsensitief kind. Bijvoorbeeld:

  • “Het hooggevoelige kind met een sterke wil” door Janneke van Olphen
  • “Het hoogsensitieve kind. Help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt” door Elaine N. Aron
  • “De hoogsensitieve ouder” door Elaine N. Aron

Daarnaast zijn er ook kinderboeken die je kind kunnen helpen om zich beter te begrijpen, zoals:

  • “Draakje vurig” door Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen
  • “Ridder Zeldenmoed” door Theo Olthuis en Pauline Oud

4. Groepen en samenwerking

Er zijn verschillende groepen en samenwerkingen voor HSP-ouders en kinderen. Deze groepen bieden ruimte voor uitwisseling, ondersteuning en vertrouwen. Bijvoorbeeld:

  • Online groepen en gespreksgroepen voor HSP-ouders
  • Kindergroepen voor hoogsensitieve kinderen
  • Ondersteuningsprojecten en cursussen voor ouders

De bronnen geven aan dat er in veel steden en regio’s groepen zijn voor HSP-ouders en kinderen. Deze groepen bieden een veilige ruimte voor uitwisseling, ondersteuning en vertrouwen. Ze helpen ouders om beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden van een hoogsensitief kind.

Conclusie

Het opvoeden van een hoogsensitief kind vereist begrip, geduld en een passende aanpak. Hoogsensitiviteit is geen tekortkoming, maar een unieke eigenschap die begeleid en gesteund moet worden. Als ouder moet je je eigen behoeftes en grenzen leren herkennen en respecteren, zodat je beter kunt omgaan met de uitdagingen van het opvoeden van een hoogsensitief kind. Door goed voor jezelf te zorgen, hulp te vragen en samen te werken met andere ouders, kun je je kind helpen om zich veilig en gelukkig te voelen. Er zijn veel bronnen en groepen beschikbaar om je te ondersteunend, zodat je als ouder en je kind in balans kunnen blijven.

Bronnen

  1. Een hoogsensitief kind opvoeden als HSP
  2. Hochsensitivität im Alltag
  3. Gevoelig Kind
  4. Hoogsensitief baby en peuter opvoeden
  5. Opvoedvragen Hoogsensitief HSP
  6. Psychogoed: Hooggevoelig kind met een sterke wil

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven