Internet en kinderen: De impact van digitale media op opvoeding en gezondheid
juli 7, 2025
In de huidige maatschappelijke context is het belangrijk dat kinderen op een veilige en ondersteunende manier opgroeien. Horizon Jeugd, Onderwijs en Opvoeding biedt een uitgebalanceerd aanbod aan ondersteuning, begeleiding en behandeling voor jongeren en hun ouders. Deze methode richt zich op het opbouwen van een sterke basis voor ontwikkeling, veiligheid en mentale stabiliteit. In dit artikel wordt uitgelegd hoe Horizon werkt, welke diensten ze biedt en welke rol ouders hierin spelen.
Horizon Jeugd, Onderwijs en Opvoeding is een gecertificeerde methode die gericht is op kinderen en jongeren met problemen in hun opvoeding, ontwikkeling of mentale gezondheid. Het werkt op meerdere locaties in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland. De methode richt zich op het oplossen van problemen zoals seksueel misbruik, huiselijk geweld, gedragsstoornissen en emotionele uitdagingen. Door een samenwerking tussen professionals, ouders en scholen wordt er een passend aanbod gebouwd dat aansluit bij de behoeften van elk kind. De aanpak is gebaseerd op de principes van de TF-CBT (Trauma-Focused Cognitive Behavioral Therapy), die ook in het buitenland wordt toegepast.
Als ouder is het belangrijk om te weten dat je niet alleen staat met je zorgen. Horizon biedt ondersteuning en begeleiding voor ouders die zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind, vooral als er sprake is van psychische uitdagingen, zoals autismespectrumstoornis of angsten. In dergelijke gevallen is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Deze hulp is niet alleen waardevol voor het kind, maar ook voor de ouder. Horizon begeleiding helpt ouders en kinderen om samen een positieve toekomst te bouwen.
Horizon werkt met een systeem dat gericht is op groei en ontwikkeling van de jongere én het gezin. Samen wordt er gewerkt aan perspectief, waarbij elke stap met veel zorg en aandacht wordt gezet. Begeleiding vindt plaats in de thuissituatie, op school of op een van de locaties van Horizon in de regio. Samenwerking met andere betrokken organisaties staat centraal. Hierbij wordt ook gekeken naar de patronen binnen het gezin, zodat beschermende en belemmerende factoren kunnen worden geïdentificeerd.
Horizon biedt een gestructureerde groepsbehandeling aan voor kinderen die seksueel zijn misbruikt of ruzie en geweld in het gezin hebben meegemaakt. Deze behandeling bestaat uit vijftien sessies, waarin thema’s worden behandeld zoals schuld, schaamte, boosheid, angst, veiligheid en het opkomen voor jezelf. De therapie is gericht op het herstellen van het vertrouwen en het sociaal functioneren van het kind. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de veiligheid van het kind en de interactie tussen ouders en kind.
De behandeling vindt plaats in groepsverband, maar is ook goed bruikbaar binnen een individuele therapie. Er zijn verschillende werkboeken en handleidingen beschikbaar, waaronder HORIZON 1A, 1B, 2A, 2B, 3A, 3B, 4A en 4B. Deze zijn te bestellen via SWP en bevatten informatie over het omgaan met trauma, het herstellen van vertrouwen en het opbouwen van een positieve toekomst.
Een belangrijk onderdeel van de Horizon-methode is de parallelle ouderbegeleidingsgroep. Deze groep begint vroeger dan de kindergroep, zodat er gewerkt kan worden aan de veiligheid en het leren onderscheiden van de gevolgen van het geweld. Daarnaast eindigen de sessies altijd met een klein half uur gezamenlijke therapie voor ouders en kinderen, gericht op het verbeteren van de interactie en het creëren van een gezamenlijke gevoelstaal.
De ouderbegeleidingsgroepen worden begeleid door maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrische verpleegkundigen, GZ-psychologen en psychotherapeuten. De behandeling is gebaseerd op de principes van de TF-CBT, die ook in het buitenland wordt toegepast. Buitenlands onderzoek toont significante verbeteringen aan bij kinderen wat betreft posttraumatische stressstoornis, depressie en externaliserende gedragsproblemen.
Passend onderwijs heeft als doel om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden. Dit gaat verder dan het regelen van extra ondersteuning. Een goede samenwerking tussen de schoolbesturen, scholen, professionals, ouders en externe partijen moet voor ieder kind leiden tot de best passende combinatie van onderwijs, ondersteuning, opvoeding en waar nodig zorg. Bij voorkeur zo dicht mogelijk bij huis.
Om ervoor te zorgen dat alle kinderen een passende plek krijgen, hebben scholen regionale samenwerkingsverbanden gevormd. In de gemeente Zoetermeer werken de schoolbesturen samen in het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Primair Onderwijs Zoetermeer. Voor meer en uitgebreide informatie over passend onderwijs en het samenwerkingsverband verwijzen wij u naar de websites www.swv.passendonderwijs.nl/PO2817/ en http://passendonderwijszoetermeer.nl.
Horizon werkt nauw samen met andere partijen, waaronder scholen, zorginstellingen en gemeenten. Deze samenwerking is van groot belang om ervoor te zorgen dat elk kind de juiste ondersteuning krijgt. Door samen te werken kunnen er passende oplossingen worden gevonden voor de verschillende problemen die kinderen en hun gezinnen kunnen tegenkomen.
Horizon biedt ook ondersteuning aan ouders die last hebben van opvoedproblemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij kinderen met gedragsproblemen, emotionele uitdagingen of een verminderde ontwikkeling. De methode richt zich op het versterken van de opvoedingsvaardigheden van de ouders en het verminderen van overbelasting. Daarnaast wordt er psycho-educatie geboden, bijvoorbeeld gericht op hechting en trauma.
Horizon Jeugd, Onderwijs en Opvoeding biedt een uitgebalanceerd aanbod aan ondersteuning, begeleiding en behandeling voor jongeren en hun ouders. De methode is gericht op het oplossen van problemen zoals seksueel misbruik, huiselijk geweld, gedragsstoornissen en emotionele uitdagingen. Door samenwerking met professionals, ouders en scholen wordt er een passend aanbod gebouwd dat aansluit bij de behoeften van elk kind. De aanpak is gebaseerd op de principes van de TF-CBT, die ook in het buitenland wordt toegepast. Door deze methode wordt er gewerkt aan een positieve toekomst voor elk kind, waarbij zowel het kind als de ouders ondersteuning krijgen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet