logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden van een puppy: een overzicht van gezondheid, gedrag en socialisatie

Het opvoeden van een puppy is een cruciale fase in de levensloop van een hond. Tijdens deze periode leren pups niet alleen basisvaardigheden zoals zindelijkheid, maar ook hoe ze zich moeten gedragen in de wereld. Het opvoeden van een puppy vereist geduld, consistentie en het gebruik van betrouwbare methoden. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het opvoeden van een puppy behandeld, met aandacht voor gezondheid, gedrag en socialisatie. De informatie is gebaseerd op de bronnen die in de bronnenlijst zijn opgenoemd.

Inleiding

Het opvoeden van een puppy is niet alleen belangrijk voor het ontwikkelen van een goed gedrag, maar ook voor de gezondheid van de hond. In de bronnen wordt aangegeven dat de eerste maanden van een puppy van groot belang zijn voor de gezondheid en het gedrag van de volwassen hond. Daarnaast is socialisatie een cruciaal onderdeel van het opvoeden. In dit artikel worden de belangrijkste principes van het opvoeden van een puppy behandeld, inclusief tips voor het aanleren van zindelijkheid, het voorkomen van ongewenst gedrag en het aanleren van sociale vaardigheden.

Opvoeding van een puppy

Een goede opvoeding van een puppy begint met het aanleren van basisvaardigheden zoals zindelijkheid, gehoorzaamheid en het aanleren van sociale vaardigheden. In de bronnen wordt aangegeven dat het opvoeden van een puppy niet altijd even makkelijk is, maar dat het door geduld en consistentie goed geregeld kan worden. Een van de belangrijkste dingen die een pup moet leren is zindelijkheid. Pups moeten in het begin nog heel regelmatig naar buiten, zeker om de twee uur. Ga in elk geval met hem naar buiten net na het slapen, het eten of drinken en na het spelen of andere situaties waarin hij opgewonden raakt.

Zindelijkheidstraining

Een van de eerste dingen die u de pup moet leren is zindelijkheid. Pups moeten in het begin nog heel regelmatig naar buiten, zeker om de twee uur. Ga in elk geval met hem naar buiten net na het slapen, het eten of drinken en na het spelen of andere situaties waarin hij opgewonden raakt. Let ook goed op het gedrag: heel vaak snuffelen puppy’s op de grond en draaien ze rondjes voordat ze iets gaan doen. Pak hem dan op en neem hem mee naar buiten. Kies hiervoor een paar vaste plekken en wissel die af, want sommige honden leren anders dat ze maar op één plek wat kunnen doen. Let ook op de ondergrond waar u hem laat plassen en poepen, want vaak ontwikkelen honden een voorkeur voor het type ondergrond dat ze als pup hebben aangeleerd.

Belonen van gewenst gedrag

Belonen werkt beter dan straffen. Het is bewezen dat pups veel sneller leren via het belonen van gewenst gedrag dan dat ze leren van het straffen van ongewenst gedrag. Belonen kan met hondensnoepjes maar kan natuurlijk ook met uw stem of met een knuffelsessie! Wanneer u bezig bent met zindelijkheidstraining zult u merken dat het belonen van buiten plassen wonderen doet. Het is belangrijk om te zorgen dat de pup zelf door krijgt dat het negatieve gedrag niet leidt tot de gewenste uitkomst en het gedrag dat jij graag ziet juist wél.

Consistentie

Consequentie is essentieel bij het opvoeden van een puppy. Wees consequent! Consequent betekent niet hardhandig maar het betekent dat u altijd dezelfde regels toepast. Indien uw pup niet op de bank mag dan mag hij niet op de bank, ook niet bij wijze van uitzondering. Onze honden snappen namelijk niet dat iets bij uitzondering wel een keertje mag en de keer daarna weer niet. Door altijd duidelijk te zijn zal uw pup veel sneller gewenst gedrag aanleren en u ook meer respecteren als baas.

Socialisatie van een puppy

Socialisatie is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een puppy. Het betekent dat een pup de kenmerken en eigenschappen van andere levende wezens waarmee hij wellicht een sociale band opbouwt moet gaan leren kennen. Zo moet hij bijvoorbeeld leren dat als een andere hond zijn tanden laat zien dit een waarschuwing kan zijn maar dat dat bij mensen juist betekent dat het vriendelijk is. Hiervoor is fysiek contact noodzakelijk. Daarnaast moet de pup wennen aan allerlei dagelijkse dingen die hij in en buiten het huis kan tegenkomen. Stofzuigers, muziekinstallaties, vrachtwagens brommers enz. Hier kunnen ook andere levende wezens bij horen. Als uw hond geen sociale binding heeft met paarden hoeft hij er niet naartoe maar hij moet ze wel met rust gaan laten. Tenslotte hoort bij het hele proces dat puppy’s in best wel stressvolle situaties terecht moeten komen om daarmee te leren omgaan. U speelt hierin een belangrijke rol.

Speel met andere honden

Wilde spelletjes met andere honden kunnen ook erg belastend zijn en je pup kan omver gelopen worden. Laat je puppy daarom met honden van ongeveer dezelfde maat spelen en met oudere rustigere honden en doe dit altijd in een veilige omgeving. Let erop tijdens het opvoeden dat je puppy voldoende rust krijgt! Als ze erg druk en baldadig worden is dit vaak een teken dat ze overprikkeld zijn en slaap nodig hebben.

Omgaan met kinderen

Wanneer u kinderen hebt (nu of in de toekomst) is het belangrijk om hiermee rekening te houden bij de aanschaf van een hond. Het ene ras is geschikter voor gezinnen met kinderen dan het andere. Een hond moet goed gesocialiseerd zijn met kinderen. Wanneer u een pup koopt, is het belangrijk dat deze went aan kinderen. Helaas worden kinderen vaker dan gemiddeld gebeten door honden. Laat jonge kinderen daarom nooit alleen met een hond. Leer kinderen de hond met rust te laten wanneer het dier in de mand ligt of staat te eten. Ook is het verstandig kinderen te leren steeds aan hun ouders te vragen of ze naar een hond toe mogen gaan.

Gezondheid en verzorging

De gezondheid van een puppy is van groot belang. In de bronnen wordt aangegeven dat de eerste maanden van een puppy bepalen voor een groot deel de gezondheid en het gedrag van de volwassen hond. Een puppy verzorgen en opvoeden is dus niet iets wat je even tussendoor doet. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat de puppy voldoende rust krijgt en dat hij niet oververhit raakt.

Vlooien en teken

Als je puppy eenmaal vlooien heeft is het vaak erg lastig om er weer vanaf te komen. Het is daarom beter om dit voor te zijn en je pup met een pipet of halsband tegen vlooien (en teken) te beschermen. Zo voorkom je dat er een vlooienplaag kan ontstaan. Het is bij dit soort producten wel heel belangrijk om vooraf goed te checken vanaf welke leeftijd en welk gewicht een middel geschikt is. Hou er ook rekening mee dat je puppy groeit en een middel na een maand misschien niet meer geschikt is voor het gewicht dat je hond op dat moment heeft. Knip een halsband ook niet heel kort af, want dan kun je deze niet meer groter maken.

Verzorging van de puppy

De verzorging van je puppy is belangrijk. Je moet je pup leren om te leren omgaan met verschillende dingen zoals het borstelen van de vacht, het controleren van de oren, het poetsen van de tanden en het knippen van de nagels. Bij je puppy opvoeden hoort dus ook een stukje verzorging aanleren. Als je je je pup namelijk al jong aan dit soort dingen laat wennen heb je er later veel profijt van. Bouw de duur van de handelingen langzaam op en beloon je puppy als deze rustig blijft.

Onderwijs en training

Een goede opvoeding van een puppy vereist ook onderwijs en training. In de bronnen wordt aangegeven dat het opvoeden van een jonge hond een van de leukste dingen maar niet altijd gemakkelijk is. Een puppytraining kan handig zijn voor de socialisatie en training van je pup. Daarnaast kan de instructeur je ook extra tips geven als je tegen bepaalde problemen aanloopt bij het opvoeden van je puppy. Informeer eens bij je dierenspeciaalzaak naar een goede puppytraining in de buurt.

Puppycursus

Een puppycursus is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een puppy. Het helpt je bij de opvoeding van je hond. Je leert in groepsverband het gedrag van je hond te corrigeren waar nodig. Voor een puppycursus kun je terecht bij een bij de Raad van Beheer aangesloten kynologenclub. Bij de kynologenclubs kun ook terecht voor vervolgopleidingen zoals Gehoorzame Hond. Wist je dat je bij de kynologenclub ook terecht kunt om actief met je hond te sporten? Soms kun je wel wat hulp bij de opvoeding gebruiken. Ook hiervoor kun je terecht bij een kynologenclub. De instructeur kent jou en je hond en kan jouw situatie het beste beoordelen. Hij kan je bijvoorbeeld tips geven hoe je je hond zelfstandiger kunt maken, zodat hij beter alleen kan zijn en beter functioneert in zijn omgeving. Maar hij kan je ook doorverwijzen naar andere deskundigen als dat nodig is.

Conclusie

Het opvoeden van een puppy is een belangrijk proces dat zowel voor de gezondheid als het gedrag van de hond van groot belang is. De eerste maanden van een puppy bepalen voor een groot deel de gezondheid en het gedrag van de volwassen hond. Het opvoeden van een puppy vereist geduld, consistentie en het gebruik van betrouwbare methoden. Socialisatie is een cruciaal onderdeel van het opvoeden. Het is belangrijk om te zorgen dat de puppy voldoende rust krijgt en dat hij niet oververhit raakt. De verzorging van de puppy is belangrijk. Het opvoeden van een jonge hond is een van de leukste dingen maar niet altijd gemakkelijk. Een puppytraining kan handig zijn voor de socialisatie en training van je pup. Daarnaast kan de instructeur je ook extra tips geven als je tegen bepaalde problemen aanloopt bij het opvoeden van je puppy. Een puppycursus is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een puppy. Het helpt je bij de opvoeding van je hond. Je leert in groepsverband het gedrag van je hond te corrigeren waar nodig.

Bronnen

  1. Opvoeden van een puppy
  2. Hondenrassen
  3. De voortplanting van hond
  4. Vlooien voorkomen
  5. Een nieuwe hond kiezen
  6. Wat moet je doen om je puppy gezond te houden
  7. Wij helpen jou graag om van je pup een hond te maken
  8. Opvoeding & socialisatie
  9. Honden zijn meer dan alleen huisdieren
  10. Opvoeden van je hond
  11. Honden verzorgen en hanteren
  12. Tien tips voor het opvoeden van uw puppy
  13. Honden hebben een eigen lichaamstaal

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven