Hulp bij opvoedproblemen: Wat ouders kunnen doen en waar ze terechtkunnen
juli 6, 2025
Het opvoeden van een hond is een belangrijk proces dat zowel voor de hond als voor de eigenaar van groot belang is. Het gaat hierbij niet alleen om het leren van basiscommando’s, maar ook om het aanleren van sociaal gedrag, het opbouwen van een betrouwbare relatie en het voorkomen van ongewenst gedrag. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste aspecten van het opvoeden van een hond, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.
Een goede opvoeding is cruciaal voor het gedrag van een hond in de toekomst. Zoals in bron [4] wordt uitgelegd, is het opvoeden van een pup niet vroeg genoeg te beginnen. Een goede fokker legt de basis, en als de pup bij zijn nieuwe eigenaar komt, neemt deze de opvoeding over. Een goede opvoeding is belangrijk, want je hond moet zich in onze dichtbevolkte samenleving goed staande kunnen houden. Het is belangrijk dat de eigenaar direct consequent en duidelijk is. Dus ‘ja’ is ‘ja’ en ‘nee’ is ‘nee’. Aangeleerd gedrag is namelijk moeilijk af te leren.
Socialisatie speelt hierbij een grote rol. De basis voor een goede opvoeding is socialisatie, het aanleren van sociale vaardigheden. Je hond moet dit al op jonge leeftijd leren. Tot minimaal zeven weken moet een pups bij zijn moeder en nestgenoten blijven. In deze tijd leert je pup voornamelijk hoe hij zich als hond moet gedragen. Ook de fokker maakt al een start met de socialisatie. Vraag je fokker dan ook wat hij al gedaan heeft en overleg met je fokker over het vervolg. De pup kan daarna naar zijn nieuwe gezin en leert ook hoe hij zich moet gedragen tussen volwassenen, kinderen en andere huisdieren.
Een hond opvoeden vereist zowel opleiding als training. In bron [5] wordt uitgelegd dat met elke hond het verstandig is om op cursus te gaan. Voor pups is dat in de eerste plaats een puppycursus en daarna vervolgcursussen, zoals een cursus Elementaire Gehoorzaamheid. Voor volwassen honden zijn er beginnerscursussen en cursussen voor gevorderden. U leert op een cursus hoe u het beste met uw hond om kunt gaan. Elke hond is anders: ook al heeft u eerder honden gehad, wat bij de ene hond goed werkt, is bij de andere hond geen succes.
Op een cursus leert de hond oefeningen. Hij leert ook om op u te letten terwijl er andere mensen en honden in de buurt zijn. Bovendien komt er steeds nieuwe kennis bij over opvoeding en training, dus op een goede cursus leert u altijd bij. Voor een pup is een cursus ook een plek om kennis te maken met andere honden en onder begeleiding met hen te spelen. Dat is goed voor zijn socialisatie.
Het opvoeden van honden werkt het beste door positieve versterking. Als je weet wat je hond lekker vindt, kun je hem daarmee belonen zodra hij het gewenste gedrag vertoont. Je hoeft hem overigens niet altijd een snoepje te geven, je kunt hem ook aaien, een complimentje geven, een hondenspeeltje geven of een stok of bal laten apporteren. Dit is uitgelegd in bron [1].
Soms is het nodig om een hond opnieuw te leren gedragen. In bron [2] wordt uitgelegd dat heropvoeding intern van je hond of roedelopname een methode is waarbij de hond een aantal dagen of weken bij mij zal verblijven. In deze dagen observeer ik het gedrag en ga ik aan de slag om hier verandering in aan te brengen. Dit proces is iedere keer weer anders omdat geen hond hetzelfde is. De honden hebben allemaal hun eigen manier om te communiceren met ons baasjes. Ze zitten allemaal in hun eigen patroon en daarmee ga ik ze helpen.
In bron [6] staat uitgelegd dat een hond met een gebrek aan goede eerdere opvoeding, is mogelijk ook onvoldoende gesocialiseerd. Als dat het geval is, dan moet er bij de heropvoeding zeker rekening gehouden worden met de juiste socialisatie. Een hond kan ook op latere leeftijd ongewenst gedrag vertonen, doordat hij eerder in zijn leven slechte ervaringen heeft opgedaan. De hond kan dan kenmerken vertonen van een trauma.
Er zijn verschillende manieren om met een hond om te gaan. In bron [3] wordt uitgelegd dat Pack Leader – Bert van Straten een breed scala aan diensten biedt, van beginners tot geavanceerde gehoorzaamheidscursussen, workshops, thematrainingen en maatwerk gedragstherapie voor honden met gedragsproblemen. Bert helpt honden en hun baasjes een harmonieuze en gelukkige relatie op te bouwen. Dat doen hij graag en met passie.
In bron [9] staat uitgelegd dat er programma’s zijn voor interne training, zowel voor honden zonder als met gedragsproblemen. Interne training is een methode waarbij de hond gedurende een bepaalde periode intensief getraind wordt. Het doel is dat je hond aan het einde van het programma een goede basis heeft: gehoorzaamheid, samenwerking en balans.
Het kiezen van een goede hondenschool is belangrijk. In bron [5] staat uitgelegd dat je kritisch moet zijn bij het uitkiezen van een hondenschool. Kijk bijvoorbeeld of de gebruikte methoden je aanspreken en of men op een positieve manier traint, dus met belonen en zonder straffen. Het artikel ‘Hoe vind ik een goede hondenschool?’ geeft tips over waar je op moet letten.
Een hond heeft beweging en verzorging nodig. In bron [5] staat uitgelegd dat langharige rassen meer vachtverzorging nodig hebben dan kortharige. Veel honden kunt u zelf verzorgen, maar voor sommige vachten is het gemakkelijker om naar een hondentrimmer te gaan. Deze kan u ook laten zien hoe u de hond moet kammen en borstelen. Borstelen, tandenpoetsen en eventueel nagels knippen behoren tot de regelmatige klusjes. Wen puppy’s vanaf jonge leeftijd aan tandenpoetsen en borstelen en bouw dit langzaam op. Puppy’s en oude honden hebben vaak meer zorg en aandacht nodig dan volwassen honden.
Het opvoeden van een hond is een belangrijk proces dat zowel voor de hond als voor de eigenaar van groot belang is. Het gaat hierbij niet alleen om het leren van basiscommando’s, maar ook om het aanleren van sociaal gedrag, het opbouwen van een betrouwbare relatie en het voorkomen van ongewenst gedrag. Een goede opvoeding is cruciaal voor het gedrag van een hond in de toekomst. Socialisatie speelt hierbij een grote rol. Een hond opvoeden vereist zowel opleiding als training. Het opvoeden van honden werkt het beste door positieve versterking. Soms is het nodig om een hond opnieuw te leren gedragen. Er zijn verschillende manieren om met een hond om te gaan. Het kiezen van een goede hondenschool is belangrijk. Een hond heeft beweging en verzorging nodig.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet