Het opvoeden van je innerlijke kind: een weg naar emotionele balans en verbinding
juli 7, 2025
Honden zijn populair als huisdier, maar het opvoeden van een pup vereist geduld, consistentie en overleg. In veel gevallen is het bijten van een pup normaal gedrag, maar het is belangrijk om dit op een veilige en welzijnsgerichte manier af te leren. Dit artikel legt uit wat de oorzaken zijn van het bijten van een pup, hoe je dit kunt beïnvloeden en wat je kunt doen om je hond een goed en veilig gedrag te leren.
Het bijten van een pup is een natuurlijk en normaal gedrag. Een pup ontdekt de wereld met zijn tandjes en probeert te leren hoe hij met andere dieren en mensen omgaat. Bij het spelen met andere pups of met mensen kan het bijten voorkomen. Het is echter belangrijk om te leren dat het bijten van mensen niet acceptabel is. Dit moet op een rustige, geduldige manier worden aangeleerd.
Er zijn verschillende redenen waarom een pup bijt. De meest voorkomende redenen zijn:
Het leren van het bijten is een proces dat geduld en consistentie vereist. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het afleren van het bijten:
Als je merkt dat je pup begint te bijten, geef dan een speelgoedje om zijn aandacht af te leiden. Dit helpt om hem te leren dat hij alleen mag bijten op bepaalde dingen. Kies voor speelgoed dat geschikt is voor zijn leeftijd en waar hij goed mee kan spelen.
Een pup die veel speelt met verschillende speelgoederen, heeft minder kans om te vervelen. Dit helpt om het bijten te verminderen. Kies voor speelgoed met verschillende structuren en materialen, zodat de pup zich niet snel vervelt.
Een vermoeide pup is drukker en kan sneller bijten. Zorg dat je pup voldoende beweging krijgt en ook rust krijgt. Laat hem bijvoorbeeld een verplicht middagdutje nemen als hij oververmoeid raakt.
Als je pup toch bijt, gebruik dan de bijtrem. Schreeuw niet, maar gebruik een rustige en duidelijke stem. Gebruik altijd hetzelfde commando en stop met spelen, of loop rustig weg. Dit helpt om hem duidelijk te maken dat bijten niet mag.
Geef je pup aandacht op het juiste moment. Laat hem bijvoorbeeld een speeltje spelen als hij wil bijten. Beloon hem dan uitvoerig voor het spelen met het speelgoed. Dit helpt om hem te leren dat het spelen met speelgoed goed is.
Probeer negatief gedrag, zoals knagen aan meubels, juist minder aandacht te geven. Slimme puppy’s gebruiken dit anders om jouw (negatieve) aandacht te krijgen, waardoor het gedrag mogelijk juist verergert.
Het leren van het bijten vereist veel geduld. Gebruik geen straf of tikken, want dit kan de pup angstig maken. Gebruik altijd een rustige stem en geef hem veel aandacht en begeleiding.
Als je merkt dat je pup veel bijt of het bijten niet lukt om af te leren, is het goed om professionele hulp in te schakelen. Vaak werkt de dierenarts samen met een gedragsdeskundige, of kan de hondenschool helpen. Als je pup je tot bloedens toe bijt, of last heeft van veelvuldig bijten én grommen, wacht dan niet af en zoek professionele hulp. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het bijten op volwassen leeftijd doorgaat.
Met veel geduld, rust en duidelijkheid kan je een puppy het bijten afleren. Zorg dat je pup jou begrijpt en beloon zijn goede gedrag. Geef je pup daarnaast voldoende afleiding en voorkom stress. Het leren van het bijten is een proces dat geduld en consistentie vereist.
Het opvoeden van een hond vereist veel geduld en kennis van het hondenras. Welke eigenschappen horen bij de hond? Maak van die eigenschappen dankbaar gebruik. Het opvoeden zal daardoor een stuk eenvoudiger worden. Je dient tevens consequent te zijn in de aanpak van het opvoeden van een puppy of volwassen hond.
Je kunt gebruik maken van de kennis van instructeurs die veel met honden “werken” en trainen door een cursus te gaan volgen. Er wordt vooral gekeken naar hoe jij de zaken aanpakt, wat er beter en eventueel anders moet voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat alle huisgenoten wat betreft de hond dezelfde lijn trekken.
Er zijn enkele belangrijke punten die je bij het opvoeden van een hond moet letten:
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet