logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hoe je je puppy correct opvoedt: een overzicht van essentiële tips en aanpak

De opvoeding van een puppy is een belangrijk en uitdagend proces dat zowel voor de eigenaar als het dier van groot belang is. De eerste maanden van het leven van een puppy vormen de basis voor een gezonde, sociaal en goed opgeleide hond. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste aspecten van het opvoeden van een puppy, gebaseerd op de bronnen die beschikbaar zijn.

Opvoeding van een puppy: de essentie

Een puppy leren om te leren is een van de belangrijkste taken van de eigenaar. Volgens meerdere bronnen is het belangrijk om vanaf het begin duidelijk te zijn in het gedrag dat je wilt dat je pup leert. De puppy is continu in ontwikkeling en leert alles wat hij doet en meemaakt. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij wat de pup eigenlijk leert, en of dat wel wil. Hij zal allerlei gedrag uitproberen, en als dat gedrag voor hem een beloning oplevert, dan gaat hij het herhalen. Aandacht is hierbij heel belangrijk. Ook je gemopper kan voor hem een aandacht en dus een beloning betekenen. Let dus op waar je aandacht aan schenkt.

De opvoeding van een puppy begint al bij de fokker, maar het grootste deel van de verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar. De eerste stappen van socialisatie en opvoeding worden vaak al door de fokker gegeven, maar het is aan de eigenaar om dit verder te bouwen. Een goede socialisatie is essentieel om ongewenst gedrag in de toekomst te voorkomen. Dit houdt in dat de pup moet leren met allerlei situaties en dieren om te gaan, zodat hij later geen angst of agressie kan vertonen.

Socialisatie: het belang van het leren omgaan met de wereld

Socialisatie is een van de belangrijkste onderdelen van het opvoeden van een puppy. Het betekent dat de pup moet leren met andere levende wezens om te gaan, zodat hij later geen angst of agressie kan vertonen. Volgens meerdere bronnen is het belangrijk dat de pup aan allerlei situaties en dieren wordt blootgesteld. Denk aan mensen, dieren, geluiden, locaties, verkeer, dierenarts, verschillende soorten ondergrond en voorwerpen.

De socialisatie moet beginnen op jonge leeftijd, namelijk tot 12 weken. Op dat moment zijn pups nog zeer nieuwsgierig en kunnen ze makkelijk kennis maken met verschillende situaties. Het is belangrijk dat de pup niet alleen met andere honden, maar ook met andere dieren en mensen omgaat. Dit helpt hem om later veilig en sociaal om te gaan met de wereld.

Zindelijkheidstraining: een essentieel onderdeel van de opvoeding

Eén van de eerste dingen die je pup moet leren is zindelijkheid. Pups moeten in het begin nog heel regelmatig naar buiten, zeker om de twee uur. Ga in elk geval met hem naar buiten net na het slapen, het eten of drinken en na het spelen of andere situaties waarin hij opgewonden raakt. Let ook goed op het gedrag: heel vaak snuffelen puppy’s op de grond en draaien ze rondjes voordat ze iets gaan doen. Pak hem dan op en neem hem mee naar buiten. Kies hiervoor een paar vaste plekken en wissel die af, want sommige honden leren anders dat ze op één plek wat kunnen doen.

Buiten wacht je net zolang tot je pup wat gedaan heeft. Direct daarna beloon je hem uitbundig met je stem of bijvoorbeeld iets lekkers. Zo leert hij dat hij op die plek zijn behoefte moet doen. Je neemt ook poepzakje mee om de uitwerpselen op te ruimen.

Sociale opvoeding: het leren omgaan met kinderen en anderen

Het is belangrijk dat elke hond goed om leert gaan met kinderen. Op die manier wordt voorkomen dat hij van kinderen schrikt en misschien agressie gaat vertonen. Wen de pup ook aan het omgaan met kinderen als je zelf geen kinderen hebt, bijvoorbeeld op het schoolplein of met kinderen uit de buurt. Laat hen de pup rustig één voor één aaien of een brokje geven en let op dat kinderen hem niet insluiten. Wandel ook in de buurt van kinderspeelplaatsen zodat hij wendt aan rennen en gillen. Begin op een ruime afstand, zodat hij niet schrikt. Wandel ook in de buurt van kinderspeelplaatsen zodat hij wendt aan rennen en gillen. Leid hem dan een beetje af zodat hij leert dat hij zich hier niks van aan hoeft te trekken en er niet achteraan hoeft te rennen.

Spelen en oefenen: het leren van gedrag

Spelen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een puppy. Het helpt de pup om te leren wat hij mag en wat niet. Het is belangrijk dat je pup niet in je handen bijt, ook niet bij wijze van spel. Het kan grappig lijken bij een blije jonge pup, maar het is minder leuk wanneer je hond dit blijft doen wanneer hij volwassen is. Je pup kan naar hartenlust spelen met hondenspeeltjes, maar indien hij in je handen bijt, houdt het spelen op. Dit scheelt je ook weer schrammen van scherpe melktandjes!

Het is ook belangrijk dat je pup niet te veel belast wordt. Wilde spelletjes met andere honden kunnen ook erg belastend zijn en je pup kan omver gelopen worden. Laat je puppy daarom met honden van ongeveer dezelfde maat spelen en met oudere rustigere honden en doe dit altijd in een veilige omgeving. Let erop tijdens het opvoeden dat je puppy voldoende rust krijgt! Als ze erg druk en baldadig worden, is dit vaak een teken dat ze overprikkeld zijn en slaap nodig hebben.

Opvoeding en training: het leren van commando’s

Een puppytraining kan handig zijn voor de socialisatie en training van je pup. Daarnaast kan de instructeur je ook extra tips geven als je tegen bepaalde problemen aanloopt bij het opvoeden van je puppy. Informeer eens bij je dierenspeciaalzaak naar een goede puppytraining in de buurt.

Een puppy opvoeden is niet altijd even makkelijk, maar ook dit komt goed! Blijf duidelijk en consequent en je zult zien dat dankzij jouw opvoeding je pup opgegroeid is tot een hele leuke, sociale en welgemanierde jonge hond.

Opvoeding in het huishouden: het leren van regels

Bij het opvoeden van een pup is het belangrijk om duidelijke regels op te stellen. Denk aan wat je pup mag en mag niet. Bijvoorbeeld: mag hij op de bank zitten of niet? Wil je dat je hond ook boven komt, of liever niet? Wat zijn de wandeltijden en wanneer is het etenstijd? Maak hierover afspraken met alle gezinsleden of huisgenoten, zodat de regels duidelijk zijn voor je puppy.

Het is ook belangrijk dat je pup zich kan terugtrekken in een vertrouwde plek. Dit kan een mand zijn, of een hondenbench. Zorg dat je een passende riem koopt om je hond mee uit te laten en haal de nodige puppy speeltjes in huis, waarmee je pup kan spelen.

Zorg voor de juiste voeding

Het is belangrijk om de juiste voeding te geven aan je puppy. Geef je puppy eerst het voer dat hij ook in het nest kreeg. Plots veranderen van voer levert vaak stress en mogelijk diarree op. Als je pup gewend is aan zijn nieuwe omgeving, kun je overstappen op ander voer. Het beste voer voor jouw kleine vriend? Dat is ons Puppy voer (kleine en middelgrote rassen) en Puppy Large voer (grote rassen). Perfect afgestemd op de energiebehoefte van jouw springlevende pup. Daarnaast ondersteunen de brokken de weerstand en zijn ze licht verteerbaar.

Belonen en negeren: het leren van gewenst gedrag

Belonen werkt beter dan straffen. Het is bewezen dat pups veel sneller leren via het belonen van gewenst gedrag dan dat ze leren van het straffen van ongewenst gedrag. Belonen kan met hondensnoepjes maar kan natuurlijk ook met je stem of met een knuffelsessie! Wanneer je bezig bent met zindelijkheidstraining zul je merken dat het belonen van buiten plassen wonderen doet.

Ongewenst gedrag kun je het beste negeren. Wordt nooit kwaad, want een puppy begrijpt niet waarom je boos bent. Een voorbeeld: je puppy is inmiddels gewend in zijn nieuwe huis en springt van blijdschap steeds tegen de visite aan. Iedereen vindt het leuk en aangezien je hondje nog klein en schattig is, is dit gedrag ook helemaal niet erg. Iedereen die op visite komt knuffelt en begroet je puppy dan ook uitgebreid. Maar wanneer je dier ouder en groter wordt, is dit gedrag soms vervelend en mogelijk zelfs ongewenst. Het drukke springen vervolgens afleren, na alle beloning die het springen voor je hond ondertussen heeft opgeleverd, is vele malen moeilijker dan het gewenste gedrag aanleren wanneer je pup nog klein is.

Samenvatting

Het opvoeden van een puppy is een uitdagend maar belangrijk proces. Het begint met het leren van zindelijkheid, socialisatie, spelen en oefenen, en het leren omgaan met kinderen en anderen. Het is belangrijk om duidelijke regels op te stellen, te zorgen voor de juiste voeding, en te werken aan het leren van gewenst gedrag door te belonen. Een goede socialisatie en opvoeding van een pup is belangrijk om ongewenst gedrag in de toekomst te voorkomen. Met de juiste aanpak en geduld kan een puppy opgroeien tot een gezonde, sociale en welgemanierde hond.

Bronnen

  1. Opvoeding van een puppy
  2. Puppy opvoeden: tips en adviezen
  3. Socialisatie van uw pup
  4. 10 tips voor een goede start
  5. Handige tips voor het opvoeden van een puppy
  6. Puppy opvoeden: wat moet je weten?
  7. Tien tips voor het opvoeden van uw puppy
  8. Puppy opvoeden: een overzicht van essentiële tips en aanpak

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven