logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Christelijke opvoeding: dagelijks geloof overbrengen aan kinderen

De christelijke opvoeding is een proces waarin ouders en opvoeders bewust en doelgericht hun geloofsovertuigingen en waarden overdragen aan hun kinderen. Het gaat hierbij niet alleen om het leren van gebeden of het lezen van bijbelverhalen, maar om het leven van het geloof in het dagelijks bestaan. In de bronnen die zijn geleverd, worden verschillende aspecten van deze opvoeding belicht, waaronder het belang van het voorbeeld van de ouder, het gebruik van rituelen, het opbouwen van een geloofssamenhangendheid binnen het gezin, en het belang van interactie met andere christelijke figuren. In dit artikel worden deze aspecten uitgebreid besproken, zodat ouders en opvoeders een overzicht krijgen van de manieren waarop ze hun kinderen dagelijks kunnen beïnvloeden met christelijke overtuigingen.

Het belang van het voorbeeld

Een van de belangrijkste aspecten van christelijke opvoeding is het voorbeeld dat ouders geven. Kinderen leren door te observeren, en dat geldt zeker voor hun geloof. Volgens de bronnen is het belangrijk dat ouders hun relatie met God duidelijk maken in hun dagelijks leven. Dit gebeurt door bijbel te lezen, gebeden uit te spreken, worship-muziek aan te zetten, en het geloof in hun gedrag en waarden te laten zien. Zo leren kinderen dat geloven niet alleen een privéaangelegenheid is, maar ook een manier is om met anderen om te gaan en een bepaalde houding aan te nemen in het leven.

In bron [1] wordt benadruid dat kinderen leren door te observeren. Kies er bewust voor om bijbel te lezen waar jouw kinderen bij zijn, een gebed uit te spreken, worship-muziek aan te zetten. Vertel de getuigenissen van wat je hoort, wat God in levens van mensen doet en vertel ze hoe God tot jou spreekt en hoe jij richting bepaald voor je leven. Dit helpt kinderen om het geloof te begrijpen als iets dat niet alleen in de kerk of tijdens gebeden plaatsvindt, maar ook in het dagelijks leven.

Rituelen en dagelijks geloof

Een andere manier om christelijke overtuigingen dagelijks over te brengen, is door rituelen in te voeren. Rituelen bieden een vast moment om het geloof vorm te geven. Volgens bron [8] is het belangrijk om samen met je kinderen het geloof te beleven. Dit kan bijvoorbeeld door elke avond een gebed op te zeggen, of door het ontbijt te beginnen met een dankgebed. Door dit dagelijks te doen, wordt het geloof een onderdeel van het dagelijks leven.

In bron [7] wordt benadruid dat het niet alleen om gebeden gaat, maar ook om het leren omgaan met waarden als eerlijkheid, respect en verantwoordelijkheid. Door deze waarden in de praktijk te brengen, wordt het geloof voor kinderen zichtbaar en begrijpelijk. Bijvoorbeeld, als een ouder een hulpbehoevende in de winkel ondersteunt, laat dat zien hoe geloof in de praktijk kan worden gebracht. Dit helpt kinderen om te begrijpen wat het betekent om christelijk te zijn in het dagelijks leven.

Samenwerking met de kerk en andere christelijke figuren

Christelijke opvoeding gebeurt niet alleen in het gezin, maar ook in de kerk. In bron [1] wordt benadruid dat het belangrijk is om andere mensen in te schakelen bij de geloofsopvoeding. Dit kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan catechisatie of andere christelijke activiteiten. Door samen te werken met de kerk, krijgen kinderen een breder perspectief op het geloof en leren ze om een eigen mening en visie te ontwikkelen.

In bron [3] wordt ook benadruid dat het belangrijk is om andere christelijke figuren in te schakelen, zoals dominees, geestelijke begeleiders, en andere ouders. Dit helpt kinderen om te begrijpen dat het geloof niet alleen in het gezin plaatsvindt, maar ook in een bredere gemeenschap. Door deel te nemen aan christelijke evenementen of campings, leren kinderen omgaan met verschillende manieren van geloofsontwikkeling.

Het belang van openheid en communicatie

Een andere belangrijke factor bij christelijke opvoeding is openheid en communicatie. In bron [3] wordt benadruid dat het belangrijk is om met je kinderen open te communiceren over geloof. Dit gebeurt niet alleen door te vertellen wat het geloof is, maar ook door te luisteren naar de gedachten en vragen van je kind. Door dit te doen, leren kinderen om hun eigen geloof te ontwikkelen en te begrijpen dat het geloof niet alleen over het volgen van regels gaat, maar ook over het vinden van een persoonlijke relatie met God.

In bron [5] wordt ook benadruid dat het belangrijk is om met andere mensen te praten over geloof. Dit kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan gesprekken met anderen die een ander geloofssysteem hebben. Door dit te doen, leren kinderen omgaan met verschillende visies en begrijpen ze dat het geloof niet alleen over het volgen van bepaalde regels gaat, maar ook over het zoeken naar betekenis en vragen stellen.

Het belang van het leren omgaan met twijfel

In bron [3] wordt ook benadruid dat twijfel een normaal deel is van het geloof. Het is belangrijk dat ouders dit aan hun kinderen laten zien. Door te laten zien dat ook jij als ouder twijfelt, maar dat dit geen reden is om het geloof te verlaten, leren kinderen dat twijfel geen afbreuk doet aan het geloof, maar juist een onderdeel is van het geloof.

In bron [4] wordt ook benadruid dat het belangrijk is om te laten zien dat geloof niet alleen over het volgen van regels gaat, maar ook over het zoeken naar een persoonlijke relatie met God. Door dit te laten zien, leren kinderen dat geloof niet alleen over het volgen van bepaalde regels gaat, maar ook over het zoeken naar een persoonlijke relatie met God.

Conclusie

De christelijke opvoeding is een proces waarin ouders en opvoeders bewust en doelgericht hun geloofsovertuigingen en waarden overdragen aan hun kinderen. Het gaat hierbij niet alleen om het leren van gebeden of het lezen van bijbelverhalen, maar om het leven van het geloof in het dagelijks bestaan. Door het voorbeeld te geven, rituelen in te voeren, samen te werken met de kerk en andere christelijke figuren, openheid en communicatie te bevorderen, en twijfel te laten zien, leren kinderen omgaan met het geloof op een manier die past bij hun levensomstandigheden. Door dit te doen, wordt het geloof voor kinderen zichtbaar en begrijpelijk, en leren ze om hun eigen geloof te ontwikkelen.

Bronnen

  1. Christelijk Opvoeden
  2. Deut. 6:6-9
  3. Refoweb: Andere overtuiging dan ouders
  4. Dogmavrij: Voordelen van een religieuze opvoeding
  5. De Grote Vragen: Anne-Jan ontdekken waar ik echt op bouw
  6. Refoweb: Forum Discussie
  7. Christelijk Opvoeden: Geloofsopvoeding
  8. Protestants Amsterdam: Bijkomende opvoeding
  9. EO: Hoe nodig je kinderen uit tot geloof
  10. Driestar Educatief: Bijbels opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven