logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Positief opvoeden zonder straffen: een betere manier om met je hond om te gaan

Het opvoeden van een hond is een proces dat veel geduld, begrip en consistentie vereist. In veel gevallen wordt er geprobeerd met straffen en correcties het gewenste gedrag van de hond te leren. Echter, volgens verschillende bronnen is het gebruik van straffen niet de meest effectieve of veilige manier om met je hond om te gaan. In plaats daarvan is het opvoeden zonder straffen een betere, menselijke en effectieve aanpak. Dit artikel geeft een overzicht van de principes van positief opvoeden, de nadelen van straffen en hoe je je hond op een vriendelijke, effectieve manier kunt leren.

Belonen in plaats van straffen

Een van de belangrijkste principes van positief opvoeden is het belonen van gewenst gedrag. Beloningen moeten direct worden gegeven, zodat de hond het gedrag kan koppelen aan de beloning. Dit gebeurt meestal binnen een seconde na het gedrag. Beloningen kunnen variëren van lekkers, aandacht tot speelgoed. Het is belangrijk om consequent te zijn in het belonen van het gewenste gedrag, zodat de hond leert wat hij mag doen.

Een veelvoorkomende fout is het onderscheiden tussen positief en negatief gedrag. In plaats van te straffen, is het beter om te focussen op wat de hond wel mag doen. Door het gewenste gedrag te belonen, wordt het gedrag versterkt en leren de honden dat dit gedrag positief is.

Negatief gedrag negeren

Negeren van ongewenst gedrag is een ander belangrijk principe in het opvoeden zonder straffen. Het idee is dat als de hond niet wordt beloond voor het ongewenste gedrag, het gedrag in de toekomst minder vaak voorkomt. Het is echter belangrijk om te weten dat het negeren van ongewenst gedrag niet altijd werkt. Als de hond plezier heeft aan het gedrag, is het negeren niet effectief. In zo’n geval is het belangrijk om het gedrag te voorkomen of te ombuigen naar iets dat wel beloond kan worden.

Sociale vaardigheden leren

Een goed opgevoede hond moet sociale vaardigheden hebben. Dit begint al bij het opvoeden van een pup. Tot minimaal zeven weken moet een pup bij zijn moeder en nestgenoten blijven, want in deze tijd leert de pup vooral hoe hij zich als hond moet gedragen. Het is daarom belangrijk dat de fokker al een start maakt met de socialisatie. Ook de nieuwe eigenaar moet de opvoeding overnemen en ervoor zorgen dat de pup sociale vaardigheden leert.

Bij het opvoeden van een hond is het belangrijk om goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren of te ombuigen. Geef de hond geen fysieke straf bij ongewenst gedrag. Het is belangrijk dat je consequent bent in het negeren of ombuigen; anders wordt de hond onzeker. Geef je een commando, zorg er dan voor dat de hond deze altijd opvolgt. Zo bevestig je je autoriteit als baas.

De 4 gouden regels

De 4 gouden regels zijn een handige aanpak om het opvoeden en trainen van je hond effectief te maken. Deze regels zijn:

  1. We voorkomen dat de hond de fout in gaat: Door het voorkomen van ongewenst gedrag, wordt de kans op fouten kleiner.
  2. We begrenzen op een vriendelijke manier: Begrenzen is belangrijk, maar moet op een vriendelijke manier gebeuren.
  3. We focussen ons op wat we wél willen zien: Door het gewenste gedrag te belonen, wordt het gedrag versterkt.
  4. We negeren ongewenst gedrag: Door het ongewenste gedrag te negeren, wordt het minder vaak herhaald.

Deze regels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je zult ervaren dat je nooit met één regel bezig bent, maar dat de gouden regels tijdens de opvoeding en training door elkaar heen lopen. En dat is ook precies de bedoeling!

Effectiviteit van positief opvoeden

Volgens onderzoek is positief opvoeden effectiever dan het gebruik van straffen. Het gebruik van straffen kan leiden tot stress bij de hond en kan agressief gedrag veroorzaken. Daarnaast kan het gebruik van straffen ook leiden tot angst-gerelateerde problemen bij de hond.

Bij positief opvoeden wordt de hond beloond voor het gewenste gedrag, waardoor het gedrag versterkt wordt. Dit leidt tot een betere relatie tussen de hond en de eigenaar. Het is belangrijk om consequent te zijn in het belonen van het gewenste gedrag, zodat de hond leert wat hij mag doen.

Het gebruik van correcties

Hoewel het opvoeden zonder straffen de meest effectieve manier is, kan het soms nodig zijn om met correcties te werken. Echter, het is belangrijk om te weten dat correcties niet moeten leiden tot stress of angst bij de hond. Het gebruik van fysieke straf kan leiden tot een negatieve invloed op de relatie tussen de hond en de eigenaar.

In plaats van te straffen, is het beter om te focussen op het leren van het gewenste gedrag. Door het gewenste gedrag te belonen, wordt het gedrag versterkt en leren de honden dat dit gedrag positief is.

Samenvatting

Het opvoeden van een hond zonder straffen is een betere, menselijke en effectieve manier om met je hond om te gaan. Door het belonen van het gewenste gedrag, het negeren van ongewenst ged gedrag en het leren van sociale vaardigheden, kun je je hond op een vriendelijke manier leren. De 4 gouden regels zijn een handige aanpak om het opvoeden en trainen van je hond effectief te maken. Het gebruik van straffen is niet de meest effectieve manier om met je hond om te gaan, omdat het kan leiden tot stress en angst bij de hond.

Conclusie

Het opvoeden van een hond zonder straffen is een betere, menselijke en effectieve manier om met je hond om te gaan. Door het belonen van het gewenste gedrag, het negeren van ongewenst gedrag en het leren van sociale vaardigheden, kun je je hond op een vriendelijke manier leren. De 4 gouden regels zijn een handige aanpak om het opvoeden en trainen van je hond effectief te maken. Het gebruik van straffen is niet de meest effectieve manier om met je hond om te gaan, omdat het kan leiden tot stress en angst bij de hond.

Bronnen

  1. https://www.deklompdierenartsen.nl/gezelschapsdieren/alles-over-uw-huisdier/hond/puppy/belonen-en-straffen
  2. https://www.houdenvanhonden.nl/kopen-verzorgen-en-opvoeden-van-je-hond/opvoeden-van-je-hond/
  3. https://schnauzervereniging.nl/opvoeden-zonder-straf/
  4. https://www.dogstars.nl/gouden-regels/
  5. https://www.moniquebladder.nl/blog/correcties-de-mythe-van-positief-trainen-van-je-hond
  6. https://www.dierenkliniekkenaupark.nl/corrigeren-of-straffen-bij-de-hond
  7. https://hondentaak.nl/blog/hond-straffen/
  8. https://www.puppyopvoeden.nl/artikelen/hoe-leer-ik-mijn-hond-op-een-positieve-manier-iets-niet-te-doen
  9. https://aniekwendt.nl/opvoeding-hond/stem-verheffen-hond/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven