logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hitler en het onderwijs: nationaalsocialistische opvoeding in de jaren 1930 en 1940

In de jaren 1930 en 1940 had de nazi-ideologie een diepe invloed op het onderwijs en de opvoeding van kinderen in Duitsland. De nationaalsocialistische partij streefde ernaar het onderwijs te gebruiken als middel om de jeugd te indoctrineren in de waarden van het Derde Rijk. Dit omvatte onder meer de versterking van het nationale gevoel, de uitbundige erkenning van het Duitse ras, en de verachting van andere volkeren. De bronnen tonen aan dat het onderwijs niet alleen een rol speelde in de ideologische vorming van de jeugd, maar ook dat er specifieke methoden en vakken werden ingezet om deze indoctrinatie te bevorderen. De nadruk lag op de lichamelijke en geestelijke opvoeding, de lesstof in geschiedenis, biologie en rekenen, en de toepassing van nationaalsocialistische principes in het dagelijks onderwijs.

Nationaalsocialistische opvoeding in het onderwijs

De nationaalsocialistische opvoeding op school werd uitgebreid beschreven in meerdere bronnen. Volgens een bron uit de jaren 1930 was het doel van het onderwijs om de jeugd op te leiden tot trouwe volgelingen van de nazi-ideologie. Hierbij speelde de lichamelijke opvoeding een centrale rol. In de bronnen wordt opgemerkt dat sporten werden gezien als een middel om het lichaam te trainen, het karakter te versterken en het stalen van moed aan te wakkeren. Daarnaast werd er veel aandacht besteed aan de biologische en raswetenschappelijke aspecten van het onderwijs. Het doel was om de jeugd te leren inzien dat het Duitse ras superieur was en dat het vermengen met andere rassen gevaarlijk was. Dit werd ook duidelijk in de geschiedenislessen, waarin de nadruk lag op de vroegste geschiedenis van het Duitse volk en de noodzaak om de reinheid van het ras te behouden.

In de lesstof voor geschiedenis werden ook de gevolgen van de wereldoorlog en het verdrag van Versailles besproken. Hierbij werd de ineenstorting van de liberalistisch-Marxistische wereldbeschouwing en de doorbraak van de nationaalsocialistische vrijheidsgedachte benadrukt. De nadruk lag op de noodzaak om het Duitse ras te beschermen en te reinigen, wat ook werd uitgelegd in de biologieles. De lesstof bevatte bijvoorbeeld sommen over hoeveel het de gemeenschap kostte om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te onderhouden. Het antwoord moest kinderen doen inzien dat het beter was om de samenleving te zuiveren van deze "inferieure" mensen, wat de nazi’s ook deden in de vorm van hun "euthanasie"-programma waarvan tienduizenden mensen het slachtoffer werden.

Onderwijs en de indoctrinatie van de jeugd

De nationaalsocialistische partij gebruikte het onderwijs om de jeugd te indoctrineren in de waarden van het Derde Rijk. Dit gebeurde zowel in de reguliere scholen als in de jeugdbewegingen. Volgens een bron uit de jaren 1930 werd het onderwijs al op de kleuterschool gebruikt om jongens en meisjes te leren dat ze Hitler moesten gehoorzamen. De kleintjes moesten de Hitler-groet oefenen en werden ingeprent dat de jongens waren voorbestemd soldaten te worden en de meisjes moeders. Op het basis- en voortgezet onderwijs was geen vak dat bespaard bleef voor nazibeïnvloeding. Bijvoorbeeld bij rekenen en wiskunde moesten sommen worden gemaakt over hoeveel het de gemeenschap kostte om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te onderhouden. Het antwoord moest kinderen doen inzien dat het beter was om de samenleving te zuiveren van deze "inferieure" mensen.

Bij de geschiedenislessen werd ook de nadruk gelegd op de rassenkunde. Het vermogen om zelfstandig rasverschillen op te merken moest versterkt worden. Ook werd er aandacht besteed aan de nadelen van de achteruitgang van het ras. De bronnen tonen aan dat het onderwijs op een manier werd gegeven die de nazi-ideologie bevoordeelde, waardoor de jeugd opgroeide in een onwetendheid ten opzichte van de wereld buiten Duitsland’s grenzen. Ze kenden alleen de ideeën van het nationaalsocialisme, met zijn buitensporige overschatting van het eigen ras en verachting en haat voor elk ander.

De rol van het onderwijs in de nazi-ideologie

De nationaalsocialistische ideologie had een diepe invloed op het onderwijs. De bronnen laten zien dat het onderwijs niet alleen een rol speelde in de ideologische vorming van de jeugd, maar ook dat er specifieke methoden en vakken werden ingezet om deze indoctrinatie te bevorderen. De nadruk lag op de lichamelijke en geestelijke opvoeding, de lesstof in geschiedenis, biologie en rekenen, en de toepassing van nationaalsocialistische principes in het dagelijks onderwijs. De nadruk lag op de noodzaak om het Duitse ras te beschermen en te reinigen, wat ook werd uitgelegd in de biologieles. De lesstof bevatte bijvoorbeeld sommen over hoeveel het de gemeenschap kostte om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te onderhouden. Het antwoord moest kinderen doen inzien dat het beter was om de samenleving te zuiveren van deze "inferieure" mensen.

De invloed van de nazi-ideologie op het onderwijs

De nationaalsocialistische ideologie had een diepe invloed op het onderwijs. De bronnen laten zien dat het onderwijs niet alleen een rol speelde in de ideologische vorming van de jeugd, maar ook dat er specifieke methoden en vakken werden ingezet om deze indoctrinatie te bevorderen. De nadruk lag op de lichamelijke en geestelijke opvoeding, de lesstof in geschiedenis, biologie en rekenen, en de toepassing van nationaalsocialistische principes in het dagelijks onderwijs. De nadruk lag op de noodzaak om het Duitse ras te beschermen en te reinigen, wat ook werd uitgelegd in de biologieles. De lesstof bevatte bijvoorbeeld sommen over hoeveel het de gemeenschap kostte om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te onderhouden. Het antwoord moest kinderen doen inzien dat het beter was om de samenleving te zuiveren van deze "inferieure" mensen.

De invloed van de nazi-ideologie op de opvoeding

De nationaalsocialistische ideologie had een diepe invloed op de opvoeding van de jeugd. De bronnen laten zien dat het onderwijs niet alleen een rol speelde in de ideologische vorming van de jeugd, maar ook dat er specifieke methoden en vakken werden ingezet om deze indoctrinatie te bevorderen. De nadruk lag op de lichamelijke en geestelijke opvoeding, de lesstof in geschiedenis, biologie en rekenen, en de toepassing van nationaalsocialistische principes in het dagelijks onderwijs. De nadruk lag op de noodzaak om het Duitse ras te beschermen en te reinigen, wat ook werd uitgelegd in de biologieles. De lesstof bevatte bijvoorbeeld sommen over hoeveel het de gemeenschap kostte om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te onderhouden. Het antwoord moest kinderen doen inzien dat het beter was om de samenleving te zuiveren van deze "inferieure" mensen.

De rol van de onderwijsinstellingen

De nationaalsocialistische partij gebruikte de onderwijsinstellingen als middel om de jeugd te indoctrineren in de waarden van het Derde Rijk. Dit gebeurde zowel in de reguliere scholen als in de jeugdbewegingen. Volgens een bron uit de jaren 1930 werd het onderwijs al op de kleuterschool gebruikt om jongens en meisjes te leren dat ze Hitler moesten gehoorzamen. De kleintjes moesten de Hitler-groet oefenen en werden ingeprent dat de jongens waren voorbestemd soldaten te worden en de meisjes moeders. Op het basis- en voortgezet onderwijs was geen vak dat bespaard bleef voor nazibeïnvloeding. Bijvoorbeeld bij rekenen en wiskunde moesten sommen worden gemaakt over hoeveel het de gemeenschap kostte om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te onderhouden. Het antwoord moest kinderen doen inzien dat het beter was om de samenleving te zuiveren van deze "inferieure" mensen.

De invloed van de nazi-ideologie op de jeugdbewegingen

De nationaalsocialistische ideologie had een diepe invloed op de jeugdbewegingen. De bronnen laten zien dat het onderwijs niet alleen een rol speelde in de ideologische vorming van de jeugd, maar ook dat er specifieke methoden en vakken werden ingezet om deze indoctrinatie te bevorderen. De nadruk lag op de lichamelijke en geestelijke opvoeding, de lesstof in geschiedenis, biologie en rekenen, en de toepassing van nationaalsocialistische principes in het dagelijks onderwijs. De nadruk lag op de noodzaak om het Duitse ras te beschermen en te reinigen, wat ook werd uitgelegd in de biologieles. De lesstof bevatte bijvoorbeeld sommen over hoeveel het de gemeenschap kostte om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te onderhouden. Het antwoord moest kinderen doen inzien dat het beter was om de samenleving te zuiveren van deze "inferieure" mensen.

Conclusie

De nationaalsocialistische partij gebruikte het onderwijs als middel om de jeugd te indoctrineren in de waarden van het Derde Rijk. Dit gebeurde zowel in de reguliere scholen als in de jeugdbewegingen. De nadruk lag op de lichamelijke en geestelijke opvoeding, de lesstof in geschiedenis, biologie en rekenen, en de toepassing van nationaalsocialistische principes in het dagelijks onderwijs. De nadruk lag op de noodzaak om het Duitse ras te beschermen en te reinigen, wat ook werd uitgelegd in de biologieles. De lesstof bevatte bijvoorbeeld sommen over hoeveel het de gemeenschap kostte om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te onderhouden. Het antwoord moest kinderen doen inzien dat het beter was om de samenleving te zuiveren van deze "inferieure" mensen. De nationaalsocialistische ideologie had een diepe invloed op het onderwijs en de opvoeding van de jeugd in Duitsland in de jaren 1930 en 1940.

Bronnen

  1. Onderwijs en nationaalsocialisme (1938)
  2. Onderwijs tijdens de Tweede Wereldoorlog
  3. Nazi-Duitsland: geschiedenis en ideologie
  4. Onderwijs en verzet
  5. De Reichsschule voor jongens
  6. Onderwijs en indoctrinatie in Hitlers Duitsland
  7. Hitler en de kindervriend

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven