logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Het opvoeden verleidt: Hulp en ondersteuning voor ouders

Het opvoeden van kinderen is een complexe en belangrijke taak die zowel emotioneel als praktisch veel vereisten met zich meebrengt. In veel gevallen is het nodig om hulp te zoeken bij professionele ondersteuning, zodat ouders zich beter kunnen richten op het opvoeden van hun kind. In dit artikel worden de belangrijkste hulpmiddelen, methoden en ondersteuningsmogelijkheden besproken die beschikbaar zijn voor ouders die hulp nodig hebben bij het opvoeden.

Hulp bij het opvoeden

In de praktijk is het opvoeden niet altijd makkelijk, en sommige ouders hebben hulp nodig bij het oplossen van problemen of bij het leren omgaan met hun kind. Er zijn verschillende manieren waarop ouders hulp kunnen krijgen, zoals professionele ondersteuning, ondersteuning van de omgeving, of via vrijwilligers.

Professionele hulp bij opvoeding

Voor (verwijzing naar) professionele hulp kunt u terecht bij een jeugd- of wijkteam van uw gemeente. Veel gemeenten hebben een Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook kunnen ouders terecht bij welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk in hun gemeente, of bij een deskundige op het gebied van opgroeien en opvoeden, zoals een pedagoog. Deze professionals kunnen helpen bij het oplossen van problemen of het leren omgaan met het opvoeden van hun kind.

Steun uit de omgeving

Het kan fijn zijn om iemand om hulp te vragen bij het opvoeden. Familie, vrienden, buren en andere ouders kunnen steun, advies en inspiratie geven. Daarnaast zijn er organisaties die ouders helpen bij het opvoeden, zoals het Opvoedbureau, het Steunpunt Opvoeding en de Opvoedwinkel.

Hulp van vrijwilligers bij de opvoeding

Vrijwilligers kunnen ook advies geven. Twee voorbeelden zijn Home-Start en Moeders informeren moeders (MIM). Home-Start biedt ondersteuning voor gezinnen met opgroeiende kinderen, vanaf de zwangerschap tot en met 17 jaar. De ouder wordt vraaggericht ondersteund bij de opvoeding, het zelfvertrouwen in het ouderschap wordt versterkt en er wordt als ouders dat willen hulp geboden bij het uitbreiden van het sociale netwerk. MIM is gericht op ondersteuning en voorlichting voor moeders die hun eerste kind hebben gekregen. Er is speciale aandacht voor ouders met een migratieachtergrond, ouders met een klein sociaal netwerk en tienermoeders.

Ondersteuning bij opvoedproblemen

Voor advies bij opvoedproblemen kunt u terecht bij professionele hulp. Ook zijn er organisaties die ouders helpen bij het opvoeden van kinderen met een beperking, zoals het zorg- en adviesteam van de school van uw kind, of Steun voor ouders van een zorgkind (Nederlands Jeugd Instituut). Daarnaast zijn er advieslijnen zoals Advieslijn Balans voor kind met leerproblemen, ADHD of autisme.

Integrale vroeghulp

Integrale vroeghulp is er voor kinderen tussen 0 en 7 jaar. Deze hulp is bedoeld voor kinderen die zich anders (lijken te) ontwikkelen dan leeftijdsgenoten. Opvoedondersteuning valt meestal onder jeugdhulp. U kunt hiervoor terecht bij uw gemeente. Heeft u andere opvoedondersteuning nodig dan uw gemeente standaard aanbiedt? Dan kunt u een persoonsgebonden budget (pgb) voor jeugdhulp aanvragen. U moet dan onderbouwen waarom de hulp die de gemeente aanbiedt, niet voldoet in uw situatie.

Ondersteuning bij de opvoeding van kinderen met een beperking

Voor advies bij de opvoeding van kinderen met een beperking kunt u terecht bij het zorg- en adviesteam van de school van uw kind, of bij Steun voor ouders van een zorgkind (Nederlands Jeugd Instituut). Daarnaast zijn er organisaties die ouders helpen bij het opvoeden van kinderen met een beperking, zoals het Opvoedbureau, het Steunpunt Opvoeding en de Opvoedwinkel.

Hulp bij zwaardere opvoedproblemen

Voor zwaardere opvoedproblemen is er ondersteuning via jeugd- en opvoedhulp. Overzicht van organisaties voor jeugd- en opvoedhulp van Jeugdzorg Nederland. Integrale vroeghulp is er voor kinderen tussen 0 en 7 jaar. Deze hulp is bedoeld voor kinderen die zich anders (lijken te) ontwikkelen dan leeftijdsgenoten. Opvoedondersteuning valt meestal onder jeugdhulp. U kunt hiervoor terecht bij uw gemeente.

Ondersteuning via gespreksmethoden

Voor het vormgeven van contactmomenten met ouders en jeugdigen zijn verschillende gespreksmethodieken beschikbaar. De SPARK is een gestructureerd vraaggesprek om ontwikkelings- en ouderschapsproblemen vroeg te signaleren. SamenStarten helpt bij de ondersteuning bij moeilijke gezinsomstandigheden en psychosociale problemen. GIZ is een gespreksmethodiek om samen te bepalen hoe het gaat en of er speciale ondersteuningsbehoeften zijn. En 360°CHILDoc is een digitaal instrument dat gegevens over kind en omgeving in één beeld samenvat, waar je samen over kunt praten.

Ondersteuning in de wijk

Samenwerking tussen professionals in het sociaal domein is van belang om goede preventieve hulp aan jeugdigen en ouders te leveren. Wat is er nodig om de samenwerking tussen JGZ, lokale (wijk)teams en onderwijs te versterken? De sterkste schakels helpt je het gesprek aan te gaan en cruciale vragen te stellen aan je samenwerkingspartners. Hebben we duidelijke afspraken met elkaar, en wat is onze gezamenlijke visie? Kijken we goed naar wat iedereen kan bijdragen, en maken we optimaal gebruik van elkaars expertise? Ga aan de slag met behulp van de factsheet.

Ondersteuning via de JGZ

De JGZ (Jeugd- en Gezondheidszorg) biedt hulp aan kinderen en ouders. De JGZ-professionals kunnen ouders helpen bij het opvoeden van hun kind. Daarnaast zijn er methoden zoals de PreSPARK, die helpt bij het opstellen van een overzicht van de situatie van het kind en het gezin. De PreSPARK stelt je in staat om op gestructureerde wijze 13 onderwerpen kort aan de orde te stellen. Bespreek met de aanstaande ouders hoe ze de zwangerschap beleven, kijk samen met hen vooruit op het opvoeden en opgroeien en neem de woon- en leefsituatie van het gezin onder de loep.

Ondersteuning via de CenteringParenting

CenteringParenting (CPA) is een methode die helpt bij het opvoeden van kinderen. In vergelijking met individuele zorg kun je met CPA meer ruimte en tijd bieden om naast de fysieke gezondheid van het kind ook het psychosociaal welzbevinden van kind en gezin te bespreken. JGZ-professionals en organisaties die CPa uitvoeren zijn enthousiast over deze werkwijze. Je biedt ouders een duidelijk voordeel: zij kunnen hun ervaringen delen, krijgen voldoende informatie over gezond en veilig opgroeien en leren meer mensen kennen.

Ondersteuning via de JGZ-richtlijnen

De JGZ-richtlijnen bieden hulp bij het opvoeden van kinderen. De richtlijn Ondergewicht bevat bijvoorbeeld tips voor motiverende gespreksvoering en ouderinformatie over ondergewicht. De richtlijn Ondervoeding van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) bevat aanwijzingen voor doorverwijzing door de JGZ.

Ondersteuning via het opvoedondersteuningsbeleid

Opvoedondersteuning valt meestal onder jeugdhulp. U kunt hiervoor terecht bij uw gemeente. Heeft u andere opvoedondersteuning nodig dan uw gemeente standaard aanbiedt? Dan kunt u een persoonsgebonden budget (pgb) voor jeugdhulp aanvragen. U moet dan onderbouwen waarom de hulp die de gemeente aanbiedt, niet voldoet in uw situatie.

Ondersteuning via de JGZ-richtlijnen voor opvoedondersteuning

De JGZ-richtlijn voor opvoedondersteuning bevat aanbevelingen voor het signaleren van ondergewicht en ondervoeding. Signalen zijn bijvoorbeeld een ingevallen gezicht, apathie of passiviteit en een droge, schilferige huid. Ondergewicht bij ouders, broers en zussen is een risicofactor. De richtlijn bevat ook aanbevelingen voor het signaleren van ondervoeding, bijvoorbeeld naar een (kinder)diëtist, een pedagoog of gedragstherapeut.

Ondersteuning via de JGZ-richtlijnen voor opvoeding

De JGZ-richtlijnen voor opvoeding bevorderen de positieve opvoeding van kinderen. Ze geven aanbevelingen voor het opbouwen van een positieve relatie tussen ouder en kind. De richtlijn bevat ook aanbevelingen voor het gebruik van motiverende gespreksvoering en ouderinformatie over ondergewicht.

Ondersteuning via de JGZ-richtlijnen voor opvoedondersteuning

De JGZ-richtlijnen voor opvoedondersteuning bevorderen de positieve opvoeding van kinderen. Ze geven aanbevelingen voor het opbouwen van een positieve relatie tussen ouder en kind. De richtlijn bevat ook aanbevelingen voor het gebruik van motiverende gespreksvoering en ouderinformatie over ondergewicht.

Ondersteuning via de JGZ-richtlijnen voor opvoeding

De JGZ-richtlijnen voor opvoeding bevorderen de positieve opvoeding van kinderen. Ze geven aanbevelingen voor het opbouwen van een positieve relatie tussen ouder en kind. De richtlijn bevat ook aanbevelingen voor het gebruik van motiverende gespreksvoering en ouderinformatie over ondergewicht.

Bronnen

  1. Thema Ouderschap en opvoeding
  2. Buurtwijs werkt samen met WijkWijzer
  3. Hulp bij de opvoeding
  4. Versterken van de eigen kracht van ouders
  5. Ouderlijk gezag
  6. Kinderrechten

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven