logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Het kind is de baas: hoe ouders en opvoeders samenwerken aan de ontwikkeling van het kind

Het kind is de baas – een zin die in vele pedagogische contexten wordt gebruikt, maar ook vaak als uitdaging wordt gezien. In dit artikel wordt de rol van ouders en opvoeders belicht in het licht van de ontwikkeling van het kind. Uit de gegevens van meerdere bronnen blijkt dat de samenwerking tussen ouders en leraren cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen. Dit artikel bevat gegevens over de betrokkenheid van ouders, de rol van de leraar, en hoe de samenwerking tussen school en thuis kan worden opgebouwd.

Samenwerking tussen ouders en leraren: een essentieel onderdeel van de ontwikkeling

De ontwikkeling van een kind begint thuis. Daarom is het belangrijk dat leraren en ouders goed met elkaar communiceren en samenwerken aan de ondersteuning van het kind. In meerdere bronnen wordt benadrukt dat een goede samenwerking tussen ouders en leraren bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind. Zo wordt in de bron van de Onderwijskennis aangegeven dat het belangrijk is dat ouders en leraren elkaar goed begrijpen en afstemmen over de begeleiding die ze het kind bieden (Lusse, 2019). Daarnaast wordt aangegeven dat ouders zich als belangrijkste raadgever kunnen voordoen bij keuzes voor extra curriculaire activiteiten, stages, profielen en vervolgonderwijs (Klaassen et al., 2011).

De rol van de leraar is hierbij niet alleen om het kind te onderwijzen, maar ook om een brug te slaan tussen school en thuiskantoor. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door gesprekken aan te gaan met ouders over de ontwikkeling van het kind. Zo wordt in de bron van de Onderwijskennis opgemerkt dat het belangrijk is dat de leraar dit gesprek aan het begin van elk schooljaar voert, en niet pas als er een negatieve aanleiding is (Lusse et al., 2019). Dit zorgt ervoor dat ouders zich actief kunnen betrekken bij de ontwikkeling van hun kind, in plaats van pas te reageren op problemen.

Het kind als acteur: de rol van ouders en opvoeders

In het artikel “Het kind is eigenaar van zijn ontwikkeling en is daarvoor competent” wordt benadrukt dat het kind niet alleen een object is van opvoeding, maar ook een acteur die zijn eigen ontwikkeling bepaalt. Dit perspectief benadruidt dat ouders en opvoeders het kind moeten ondersteunen in het realiseren van zijn eigen ontwikkeling. De tekst benadruidt dat het kind zichzelf als actor moet gaan zien, wat betekent dat het kind moet leren om zichzelf te bepalen en te sturen op zijn eigen manier.

Deze visie wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Zo blijkt uit onderzoek dat kinderen die zichzelf als acteur zien, beter kunnen leren en beter kunnen omgaan met uitdagingen. Dit komt ook overeen met de visie van de psychologen Deci en Ryan, die benadrukken dat autonomie, competentie en verbondenheid essentieel zijn voor de ontwikkeling van het kind (Source [2]).

De rol van ouders: betrokkenheid en ondersteuning

De betrokkenheid van ouders speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind. In meerdere bronnen wordt benadrukt dat ouders een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van taal en geletterdheid. Zo wordt in de bron van de Onderwijskennis opgemerkt dat de basis voor de ontwikkeling van taal en geletterdheid thuis wordt gelegd (Sénéchal & LeFevre, 2014). Dit betekent dat ouders een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van hun kind, bijvoorbeeld door samen te lezen of te praten over school.

Daarnaast wordt benadrukt dat ouders ook een rol kunnen spelen bij het stimuleren van de ontwikkeling van hun kind op andere gebieden. Zo blijkt uit onderzoek dat ouders die actief betrokken zijn bij de school en het onderwijs van hun kind, een positieve invloed kunnen hebben op de schoolprestaties van het kind (Hoover-Dempsey & Sandler, 2005). Dit geldt zowel voor de betrokkenheid op schoolniveau, als voor de betrokkenheid op thuiskantoor.

De rol van de leraar: een brug tussen school en thuiskantoor

De leraar speelt een cruciale rol in de samenwerking met ouders. In meerdere bronnen wordt benadrukt dat de leraar moet werken vanuit een visie die uitnodigt tot samenwerking met alle ouders. Zo blijkt uit onderzoek dat ouders die zich uitgenodigd voelen door de leraar, eerder over de drempel stappen (Hoover-Dempsey & Sandler, 2005). Dit betekent dat de leraar moet zorgen voor een betrouwbare communicatie met ouders en een positieve houding ten opzichte van de betrokkenheid van ouders.

Daarnaast wordt aangegeven dat de leraar ook moet zorgen voor een goede afstemming met ouders over de begeleiding die ze het kind bieden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door gesprekken aan te gaan over de ontwikkeling van het kind of door samen te werken aan de begeleiding van het kind. Zo blijkt uit onderzoek dat kinderen die beter op school en thuis aansluiten, beter kunnen leren en zich beter kunnen ontwikkelen (Epstein et al., 2018).

Samenwerking tussen ouders en leraren: praktijkvoorbeelden

In meerdere bronnen worden praktijkvoorbeelden gegeven van hoe ouders en leraren samenwerken aan de ontwikkeling van het kind. Zo wordt in de bron van de Onderwijskennis aangegeven dat scholen in sommige gevallen gebruikmaken van het programma “Samen Leren”, waarbij vrijwilligers de gezinnen thuis bezoeken en de ouders helpen bij de begeleiding van hun kind (Keizer et al., 2022). Dit is een voorbeeld van hoe scholen en ouders samenwerken aan de ontwikkeling van het kind.

Daarnaast wordt in de bron van de Onderwijskennis aangegeven dat het belangrijk is dat ouders en leraren regelmatig met elkaar communiceren over de ontwikkeling van het kind. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via gesprekken, rapportages of andere vormen van communicatie. Zo blijkt uit onderzoek dat het belangrijk is dat ouders en leraren op een regelmatige basis met elkaar communiceren, om zo de ontwikkeling van het kind te kunnen ondersteunen (Lusse et al., 2019).

De invloed van culturele en sociale factoren

In de bron van de Weerbaar Opvoeden wordt aangegeven dat de invloed van culturele en sociale factoren op de opvoeding van het kind niet kan worden genegeerd. Zo is het belangrijk dat ouders en opvoeders rekening houden met de culturele achtergrond van het kind en de omstandigheden waarin het kind leeft. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door rekening te houden met de taal, de godsdienst of de maatschappelijke omstandigheden van het kind.

Daarnaast wordt aangegeven dat de opvoeding van het kind ook beïnvloed kan worden door de omstandigheden in het gezin of door maatschappelijke omstandigheden. In deze context is het belangrijk dat ouders en opvoeders hier rekening mee houden en de juiste ondersteuning bieden aan het kind.

Conclusie

De ontwikkeling van het kind is afhankelijk van een goede samenwerking tussen ouders en opvoeders. Uit meerdere bronnen blijkt dat de betrokkenheid van ouders, de rol van de leraar en de samenwerking tussen school en thuiskantoor cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het kind. Daarnaast is het belangrijk dat ouders en opvoeders rekening houden met de culturele en sociale factoren die de opvoeding beïnvloeden. Door deze factoren in kaart te brengen en samen te werken, kunnen ouders en opvoeders het kind het beste ondersteunen in zijn ontwikkeling.

Bronnen

  1. Onderwijskennis.nl - Samenwerking met ouders aan de ontwikkeling van het kind
  2. Wij-leren.nl - Het kind is eigenaar van zijn ontwikkeling
  3. KROOST
  4. NIVOZ
  5. Worldsupporter.org - Samenvatting basisboek opvoeding
  6. Stimulance.org - Weerbaar opvoeden
  7. NIVOZ - Pedagogische tact

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven