logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hechting en losmaken: Wat ouders moeten weten over emotionele veiligheid en het opbouwen van betrouwbare relaties

Hechting is een cruciale factor in de ontwikkeling van kinderen, zowel emotioneel als sociaal. In het vroege leven vormt de hechting tussen kind en ouder de basis voor een gezonde ontwikkeling. Een veilige hechting zorgt ervoor dat kinderen zich veilig, geliefd en begrepen voelen, waardoor ze beter kunnen leren, lachen en groeien. Bij onveilige hechting daarentegen ontstaan er problemen die zich kunnen manifesteren in relaties, zelfvertrouwen en emotionele stabiliteit. In dit artikel wordt ingegaan op de rol van hechting bij het opvoeden, het belang van veilige hechting, en hoe ouders kunnen bijdragen aan het opbouwen van een betrouwbare relatie met hun kind. De informatie is gebaseerd op gegevens uit de bronnen en beperkt tot de informatie die expliciet in de bronnen staat.

Wat is hechting?

Hechting is de band tussen ouder en kind die zich vormt in het eerste levensjaar. Deze band wordt ook wel gehechtheid of gehechtheidsrelatie genoemd. Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle kinderen op dezelfde manier hechten. De kwaliteit van de gehechtheidsrelatie kan variëren, en kinderen kunnen zich ook hechten aan andere nabije volwassenen, zoals grootouders of pedagogisch medewerkers van de kinderopvang. Een veilige hechting ontstaat wanneer het kind zich veilig voelt en er sprake is van een sterke, betrouwbare band met de ouder of verzorger. Een onveilige hechting daarentegen leidt ertoe dat het kind zich onzeker, angstig of onafhankelijk gedraagt, afhankelijk van de omstandigheden.

De drie fasen van hechting

De ontwikkeling van hechting verloopt via drie belangrijke fasen: de geboorte, de peutertijd en de pubertijd. In elke fase speelt hechting een cruciale rol in de emotionele, sociale en psychologische ontwikkeling van het kind.

1. Geboorte (vroege kindertijd)

In de eerste fase, de geboorte, ontstaat de eerste hechting, vaak met de primaire verzorger, meestal de moeder. De manier waarop een baby wordt verzorgd, of er consistentie en responsiviteit is in de verzorging, legt de basis voor veilige of onveilige hechting. Een veilige hechting zorgt ervoor dat het kind leert vertrouwen te hebben in anderen en zich veilig voelt in relaties. In deze fase is het belangrijk dat ouders attent zijn voor de signalen van hun kind en hier positief op reageren.

2. Peutertijd

Tijdens de peutertijd begint het kind onafhankelijker te worden, maar de band met de primaire verzorger blijft van groot belang. Kinderen in de peutertijd verkennen de wereld, maar keren steeds terug naar hun verzorger voor veiligheid en geruststelling. De kwaliteit van de hechting beïnvloedt hoe peuters omgaan met uitdagingen en nieuwe situaties. Een veilige hechting helpt hen om nieuwe dingen te verkennen en vertrouwen te hebben in zichzelf en anderen.

3. Pubertijd

Tijdens de pubertijd verschuift de hechting zich deels naar leeftijdsgenoten, maar de basis van deze relaties is nog steeds geworteld in de vroege hechtingservaringen met de ouders of verzorgers. De hechting met de ouders blijft belangrijk voor emotionele steun, maar er ontstaat meer onafhankelijkheid en de hechtingsrelaties worden complexer. De mate van veilige hechting in de vroege kindertijd kan invloed hebben op hoe pubers omgaan met relaties, vertrouwen en emotionele regulatie in deze fase.

Wat is een veilige hechting?

Een veilige hechting ontstaat wanneer het kind zich veilig voelt en er sprake is van een sterke, betrouwbare band met de ouder of verzorger. Kinderen die veilig gehecht zijn, zoeken direct contact met of de nabijheid van degenen met wie ze een gehechtheidsrelatie hebben. Ze laten zich snel door hen geruststellen en durven van alles te onderzoeken en ontdekken. Een veilige hechting legt dus de basis voor een optimale ontwikkeling van het kind. Voor een veilige hechting moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Hoe ontstaat een veilige hechting?

Een veilige hechting wordt bevorderd door:

  • Sensitieve houding van de opvoeder voor de signalen van het kind (kindvolgend handelen en inleven in het kind)
  • Respect voor de autonomie van het kind
  • Ondersteuning en structureren bij het leren van het kind

Naarmate het kind ouder wordt, is het moeilijker om veilige hechting te bewerkstellingen. Vaak wordt het tiende levensjaar als kritiek jaar genoemd. Het niet-veilig gehecht zijn leidt tot verschillende problemen in het latere leven van kinderen, zoals leerproblemen, een laag gevoel van eigenwaarde en moeite met het aangaan van relaties.

Wat is een onveilige hechting?

Als er problemen zijn met de hechting, wordt dat een onveilige hechting genoemd. Kinderen die onveilig gehecht zijn, zoeken niet direct contact met of de nabijheid van de ouder. Ze reageren bijvoorbeeld boos, angstig of gestrest op de ouder of ze vermijden de ouder. Kinderen van verslaafde ouders of ouders met psychische problemen, kinderen die veel scheidingen hebben meegemaakt, kinderen die vroeg een of beide ouders verloren, en kinderen uit kindertehuizen zijn relatief vaak onveilig gehecht. Daarom komen hechtingsproblemen relatief veel voor bij adoptie- en pleegkinderen; soms zelfs zodanig dat sprake is van een reactieve hechtingsstoornis.

Hechtingsproblemen en hun oorzaken

Hechtingsproblemen kunnen ontstaan door onvoldoende zorg in de eerste levensjaren. Kinderen die onvoldoende aandacht krijgen, kunnen lastig aanspreekbaar zijn en een laag gevoel van eigenwaarde ontwikkelen. Daarnaast kunnen stressvolle situaties, zoals schulden of andere problemen in het gezin, bijdrragen aan hechtingsproblemen. Het is belangrijk dat ouders hier aandacht aan besteden en, indien nodig, professionele hulp inroepen.

Veiligheid en emotionele stabiliteit

Een veilige hechting is essentieel voor de emotionele stabiliteit van het kind. Kinderen die zich veilig gehecht voelen, ontwikkelen meer zelfvertrouwen, veerkracht en sociale vaardigheden. Ze durven de wereld te verkennen, relaties aan te gaan en uitdagingen aan te gaan met een positief zelfbeeld. Bij onveilige hechting daarentegen ontstaan er problemen die zich kunnen manifesteren in relaties, zelfvertrouwen en emotionele stabiliteit.

Het belang van hechting bij opvoeden

Een sterke hechtingsrelatie is cruciaal voor de opvoeding van kinderen. De hechting bepaalt hoe kinderen zich voelen, hoe ze met anderen omgaan en hoe ze hun eigen waarden en normen ontwikkelen. Bij een veilige hechting voelt het kind zich veilig, geliefd en begrepen, wat helpt bij het opbouwen van een positief zelfbeeld en een sterke sociaal-emotionele ontwikkeling.

Wat ouders kunnen doen om hechting te bevorderen

Om hechting te bevorderen, is het belangrijk dat ouders:

  • Sensitief reageren op de signalen van het kind en daar positief op reageren.
  • Continuïteit waarborgen door zoveel mogelijk dezelfde volwassenen voor het kind te laten zorgen.
  • Mentaliseren, wat inhoudt dat ouders zich kunnen verplaatsen in het kind en de emoties en gedragingen van het kind kunnen begrijpen.

Preventie van hechtingsproblemen

Om hechtingsproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat ouders effectief opvoedgedrag leren. Bij baby’s kan het vooral aandacht schenken aan sensitief opvoedgedrag. Daarmee maakt men ouders alert op de signalen van hun kindje en hoe ze daarop kunnen reageren, bijvoorbeeld door de baby op te pakken, de baby te troosten en gerust te stellen, of met de baby te spelen. Preventieve interventies zijn vooral effectief als zij starten als het kind ouder is dan zes maanden en als ze gebruikmaken van videofeedback.

Opvoeding en hechting: hoe om te gaan met lastig gedrag

Bij kinderen met hechtingsproblemen kan lastig gedrag voorkomen, zoals agressiviteit of opstandigheid. Hiervoor hebben zij extra behandeling nodig. Bij ouders is het belangrijk om te weten dat het niet altijd nodig is om direct te reageren op elk gedrag. Het is belangrijk om positief gedrag te belonen en lastig gedrag zoveel mogelijk te negeren. Ook is het belangrijk dat ouders niet of nauwelijks straffen.

De rol van emotioneel loslaten en opnieuw hechten

In de ontwikkeling van kinderen speelt het loslaten en opnieuw hechten een cruciale rol. Bij iedere hechtingsfase hoort een fase van onthechting bij het kind en opnieuw hechten vanuit het kind met de ouder (volwassene). Daarom zijn het de drie belangrijkste fasen in de ontwikkeling. Later ontstane stoornissen en gedragingen komen voort uit deze drie gehechtheidsfasen.

Emotioneel loslaten

Emotioneel loslaten is een proces waarin ouders hun eigen emotionele belemmeringen kunnen doorbreken en hun kinderen emotioneel ondersteunen. Dit kan bijdrragen aan een gezonde ontwikkeling van het kind en helpt ouders om hun eigen herstelproces te starten. Door emotioneel los te laten, kunnen ouders beter omgaan met hun eigen emoties en worden ze bewuster van hun rol in de relatie met hun kind.

Conclusie

Hechting is een cruciale factor in de ontwikkeling van kinderen. Een veilige hechting zorgt ervoor dat kinderen zich veilig, geliefd en begrepen voelen, waardoor ze beter kunnen leren, lachen en groeien. Bij onveilige hechting daarentegen ontstaan er problemen die zich kunnen manifesteren in relaties, zelfvertrouwen en emotionele stabiliteit. Ouders spelen een belangrijke rol bij het opbouwen van een sterke hechtingsrelatie met hun kind. Door sensitief en responsief op te treden, kunnen ouders bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van hun kind. Het is belangrijk dat ouders hier aandacht aan besteden en, indien nodig, professionele hulp inroepen.

Bronnen

  1. De HechtingsAcademy
  2. Jeugdpsychiatrie: Hechtingsstoornis
  3. Loslaten: Onveilige hechting, parentificatie, codependentie
  4. Wikipedia: Hechting (psychologie)
  5. Psycholoog: Sociaal-emotionele klachten
  6. NCJ: Hechtingstheorie
  7. NJI: Wat werkt wel en niet bij hechtingsproblemen
  8. Zelfwaardering: Hechting
  9. NJI: Wat is hechting?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven