logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

HBO Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) Deeltijd: Een Praktijkgerichte Opleiding voor Actieve Docenten

De HBO-opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) in deeltijd biedt een uitgebreid programma dat gericht is op het opbouwen van kennis en vaardigheden om leerlingen te stimuleren tot een actieve en gezonde levensstijl. Deze opleiding combineert theorie en praktijk, zodat studenten zich kunnen ontwikkelen tot professionele leraar LO die in staat is om leerlingen op een effectieve en enthousiaste manier te begeleiden bij hun beweegontwikkeling. De deeltijdvariant biedt flexibiliteit en is geschikt voor mensen die al in het vakgebied werken en hun opleiding tegelijkertijd willen voltooien.

Inhoud en Opbouw van de Opleiding

De ALO-deeltijdopleiding is gericht op het ontwikkelen van kwaliteiten die nodig zijn om effectief les te geven in het gebied van lichamelijke opvoeding. De opleiding is opgebouwd in jaren, waarin studenten zowel theorie als praktijk ontwikkelen. In het eerste jaar leren studenten de basis van het leren bewegen, inclusief het opzetten van lessen, het begeleiden van leerlingen en het evalueren van hun prestaties. De lessen zijn een mix van theorie- en praktijkvakken, en de studenten lopen al vroeg stage om ervaring op te doen in de praktijk.

In het tweede jaar ontwikkelen studenten hun didactische vaardigheden en leren ze samenwerken in een team. Aan het einde van dit jaar kunnen ze al lesgeven aan groep 1 tot en met 8 in het basisonderwijs. Ook maken ze kennis met het lesgeven in het voortgezet onderwijs. In het derde jaar richten de studenten zich op drie thema’s: pedagogisch, vakdidactisch en vakinhoudelijk. Hierbij leren ze hoe ze leerlingen goed kunnen begeleiden, hun vak goed kunnen overbrengen en zichzelf als leerkracht verder kunnen ontwikkelen. In het vierde en laatste jaar richten de studenten zich op het afronden van hun opleiding en het maken van de stap naar de praktijk. Ze lopen stage en krijgen steeds meer zelfstandigheid als leerkracht LO.

Praktijkgerichte Opleiding

Een van de belangrijkste kenmerken van de ALO-deeltijdopleiding is de sterke focus op praktijk. Studenten leren niet alleen hoe je lesgeeft, maar ook hoe je leerlingen effectief begeleidt en hoe je een veilig pedagogisch klimaat kunt creëren. Daarnaast leren ze hoe ze beweegactiviteiten kunnen opzetten die leerlingen stimuleren om actief te blijven. De opleiding leert ook hoe je een goede leerlijn kunt opzetten en hoe je leerlingen kunt begeleiden bij hun beweegontwikkeling.

De opleiding bevat ook modules die gericht zijn op het ontwikkelen van professionele vaardigheden. Studenten leren hoe ze kunnen werken met een vakwerkplan en beoordelingskaders. Ze leren ook hoe ze een gezonde en actieve leefstijl kunnen stimuleren door het ontwerpen en uitvoeren van sport- of beweegprogramma’s binnen of buiten de school. Daarnaast leren ze hoe ze kunnen omgaan met verschillende leerlingen en hoe ze kunnen reageren op de behoeften van leerlingen met verschillende niveaus van beweegbehoefte.

Toelatingseisen en Aanvullende Eisen

Voor deelname aan de ALO-deeltijdopleiding is een havo-, vwo- of mbo-4-diploma vereist. Daarnaast is het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) een pluspunt. Studenten moeten ook een toelatingstest en een medische keuring doorlopen. De toelatingstest bevat onder andere voorbereidende opdrachten, een beoordeling van de motorische vaardigheden en een adviesgesprek. De medische keuring is verplicht en bindend.

Bij sommige hogescholen is er ook een aanvullende toelatingseis, namelijk het doorlopen van een Onderzoek Aanvullende Eisen (OAE). Dit onderzoek bestaat uit voorbereidende opdrachten, een beoordeling van de motorische vaardigheden en een adviesgesprek. De OAE is verplicht, maar niet bindend. De medische keuring is verplicht en bindend.

Werkplek en Stage

De ALO-deeltijdopleiding combineert studie met werk. Studenten lopen stage in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo of speciaal onderwijs. Tijdens de stage leren ze hoe ze leerlingen kunnen begeleiden en hoe ze effectieve lessen kunnen geven. De opleiding biedt ook de mogelijkheid om in de praktijk te werken als buurtsportcoach of combinatiefunctionaris.

De stage wordt gedaan onder begeleiding van een ervaren leraar LO. Studenten leren hoe ze hun kennis kunnen toepassen en verder kunnen ontwikkelen. Tijdens de stage leren ze ook hoe ze kunnen werken met leerlingen met verschillende behoeften en hoe ze kunnen reageren op de behoeften van leerlingen met verschillende niveaus van beweegbehoefte.

Beroepsmogelijkheden

Na het afronden van de ALO-deeltijdopleiding zijn er diverse beroepsmogelijkheden. Studenten kunnen aan de slag als docent lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo of hbo. Daarnaast kunnen ze werken als buurtsportcoach of combinatiefunctionaris. Een combinatiefunctionaris werkt meestal in samenwerking met sportverenigingen om het sportbeleid op school te verbeteren.

De opleiding leidt ook tot een 1e-graads onderwijsbevoegdheid, waarmee je overal aan de slag kunt. De opleiding leert ook hoe je jezelf en het vak kunt verbeteren, o.a. door onderzoek. Daarnaast leren studenten hoe ze hun vaardigheden kunnen verdiepen en hoe ze kunnen werken aan innovatie in het onderwijs.

Mogelijke Doorstroomrichtingen

Na het afronden van de ALO-deeltijdopleiding zijn er meerdere doorstroomrichtingen beschikbaar. Studenten kunnen doorstromen naar een masteropleiding, zoals de Master Sport- en Beweeginnovatie of de Master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek. Deze masters helpen studenten om hun kennis en vaardigheden verder te verdiepen en te specialiseren in een bepaald vakgebied.

Daarnaast zijn er ook cursussen en trainingen beschikbaar, zoals een cursus Buurtsportcoach of een training leefstijlcoach. Deze cursussen helpen studenten om hun kennis en vaardigheden verder te verdiepen en te specialiseren in een bepaald vakgebied.

Praktische Informatie

De ALO-deeltijdopleiding duurt wettelijk 4 jaar. Studenten leren hoe ze hun opleiding kunnen combineren met hun werk en privéleven. De opleiding is flexibel en past zich aan bij de behoeften van de studenten. De opleiding biedt ook praktische informatie over de toelatingseisen, aanvullende eisen, studiekosten, vergoedingen en fiscale spelregels.

De opleiding is beschikbaar aan meerdere hogescholen, waaronder Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Fontys Hogeschool, Hanze, Haagse Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Windesheim. De opleiding is ook beschikbaar aan Hogeschool NCOI, waar de ALO in deeltijd kan worden gevolgd.

Conclusie

De ALO-deeltijdopleiding biedt een uitgebreid programma dat gericht is op het opbouwen van kennis en vaardigheden om leerlingen te stimuleren tot een actieve en gezonde levensstijl. De opleiding combineert theorie en praktijk, zodat studenten zich kunnen ontwikkelen tot professionele leraar LO die in staat is om leerlingen op een effectieve en enthousiaste manier te begeleiden bij hun beweegontwikkeling. De opleiding biedt ook de mogelijkheid om verder te stromen naar een masteropleiding of een cursus, waardoor studenten hun kennis en vaardigheden verder kunnen verdiepen en specialiseren in een bepaald vakgebied.

Bronnen

  1. Fontys Hogeschool - Leraar Lichamelijke Opvoeding ALO
  2. Hogeschool van Nederland - HBO-opleidingen
  3. ALO-opleidingen bij verschillende hogescholen
  4. Deeltijdopleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding
  5. Fontys Hogeschool - ALO Duaal
  6. Hogeschool Windesheim - Leraar Lichamelijke Opvoeding
  7. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - Academie voor Lichamelijke Opvoeding
  8. Hanze Hogeschool - Leraar Lichamelijke Opvoeding deeltijd
  9. Hogeschool NCOI - ALO in deeltijd
  10. Hanze Hogeschool - Praktische informatie ALO deeltijd

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven