Hoogsensitiviteit en autisme: Verschillen in gedrag en opvoeding
juli 6, 2025
De deeltijdopleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is een unieke opleiding die gericht is op het ontwikkelen van professionals die kinderen en jongeren op een effectieve en gezonde manier kunnen leren bewegen. Deze opleiding combineert werk en studie, waardoor leerlingen in staat zijn om hun kennis en ervaring uit te breiden en te verdiepen. In dit artikel wordt ingegaan op de essentie van de ALO-deeltijdopleiding, de toelatingseisen, de opbouw van de opleiding, de praktijkervaring, en de mogelijke toekomstige banen.
Voor het behalen van de deeltijdopleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding bij de HAN zijn bepaalde toelatingseisen van toepassing. Naast een havo-, vwo- of mbo 4-diploma moet de kandidaat in een uitgebreide intake laten zien dat hij of zij over motorische vaardigheden beschikt van een hoog niveau. Daarnaast is een relevante baan van belang. Daarnaast is het verplicht om een medische sportkeuring af te leggen, en wordt er een onderzoek Aanvullende Eisen (OAE) uitgevoerd. Dit onderzoek bestaat uit voorbereidende opdrachten, een beoordeling van de motorische vaardigheden en een adviesgesprek. Het OAE is verplicht, maar niet bindend. De medische keuring is verplicht en bindend.
Daarnaast is er een specifieke toelating voor personen die ouder zijn dan 21 jaar, maar geen juiste diploma’s behaald hebben. In dat geval is het mogelijk om een toelatingsonderzoek 21+ te doen. De opleiding is gericht op het combineren van werk en studie, zodat leerlingen in staat zijn om hun kennis en ervaring uit te breiden en te verdiepen.
De ALO-deeltijdopleiding bij de HAN duurt in totaal vier jaar. Het programma is opgebouwd uit 7 modules plus een minor. De eerste 2 modules staan vast: dit zijn de modules van je propedeuse. Daarna kun je schuiven met de volgorde van de modules. Je kunt zelfs verschillende modules – of delen daarvan - tegelijk oppakken. De studiebelasting is 35 uur per week, waarvan 8 uur contacturen en 15 uur zelfstudie. Daarnaast wordt er 12 uur per week gewerkt op de werkplek.
Deze opleiding is gericht op het ontwikkelen van professionals die kinderen en jongeren op een effectieve en gezonde manier kunnen leren bewegen. Daarom is er ook aandacht voor zaken als projectmanagement en de psychologie van gedragsbeïnvloeding. De opleiding combineert zowel theorie als praktijk, waardoor leerlingen in staat zijn om kwalitatieve lessen lichamelijke opvoeding te verzorgen aan verschillende doelgroepen.
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor praktijkervaring. De leerlingen werken minimaal 12 en maximaal 16 lesuren bewegingsonderwijs per week. Daarnaast is er een dag per week waarin de leerlingen op de opleiding zijn, op woensdagmiddag biedt de HAN een opleidingsmiddag in de regio aan. Op de werkplek wordt de leerling begeleid door een deskundige collega. De opleiding is flexibel en kan worden aangepast aan de ervaring en bewijsmaterialen van de leerling.
De opleiding biedt ook de kans om stage te lopen. Gemiddeld is dit een dag per week. De leerlingen leren hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, hoe je mensen motiveert te bewegen, en hoe je een goede leerlijn opzet. Daarnaast is er aandacht voor didactische, psychologische, pedagogische en medische onderwerpen.
Na afronden van de ALO-deeltijdopleiding is de leerling bevoegd om inhoudelijke lessen lichamelijke opvoeding te verzorgen voor diverse doelgroepen. Dit omvat het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo en op het hbo. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om verder te studeren aan een universitaire master sportpsychologie of bewegingswetenschappen.
Na de opleiding zijn er verschillende mogelijke banen. De leerling kan bijvoorbeeld gymleraar worden, maar ook adviseur op het gebied van bewegen voor bijvoorbeeld gemeenten of een welzijnsinstelling. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om in te stromen op andere opleidingen, zoals de HBO Pedagogiek, HBO Sportkunde, of HBO Lerarenopleidingen.
De studiekosten voor de ALO-deeltijdopleiding bij de HAN zijn variabel. Het collegegeld ligt tussen € 1.506,- en € 2.601,-. Er zijn verschillende mogelijkheden om subsidie te verkrijgen ter ondersteuning van dit opleidingstraject. De HAN biedt ook praktische informatie aan over de mogelijke financiële ondersteuning en vergoedingen.
De opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding bij de HAN draagt bij aan de ontwikkeling van professionals die kinderen en jongeren op een effectieve en gezonde manier kunnen leren bewegen. Hierdoor kan worden bijgedragen aan een sportief, actief en gezond leven. De opleiding is gericht op het combineren van werk en studie, waardoor leerlingen in staat zijn om hun kennis en ervaring uit te breiden en te verdiepen.
De ALO-deeltijdopleiding bij de HAN biedt een unieke kans om een professionele leraar lichamelijke opvoeding te worden. De opleiding combineert werk en studie, waardoor leerlingen in staat zijn om hun kennis en ervaring uit te breiden en te verdiepen. De toelatingseisen zijn duidelijk geregeld, en de opleiding is gericht op het ontwikkelen van professionals die kinderen en jongeren op een effectieve en gezonde manier kunnen leren bewegen. De opleiding biedt ook de kans om verder te studeren en zich te richten op andere gebieden, zoals sportpsychologie of bewegingswetenschappen. De opleiding draagt bij aan de ontwikkeling van professionals die een bijdrage kunnen leveren aan een sportief, actief en gezond leven.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet