Creatief en duurzaam opvoeden met kinderen: DIY-projecten als onderdeel van de opvoeding
juli 7, 2025
In de wereld van de kinderopvang en opvoeding zijn er tal van boeken verschenen die ouders en onderwijskrachten helpen bij het begrijpen van de ontwikkeling van kleuters. Deze boeken bieden praktische tips, theorie en inzichten die je helpen bij het opvoeden van je kind. In dit artikel worden enkele van de beste boeken over opvoeding van kleuters besproken, gebaseerd op informatie uit verschillende bronnen.
De opvoeding van kleuters is een cruciale fase in het leven van een kind. In deze fase leren kinderen hun omgeving begrijpen, sociale vaardigheden opbouwen en hun eigen gedrag en emoties leren beheersen. Er zijn tal van boeken verschenen die ouders en onderwijskrachten helpen bij dit proces. Deze boeken bieden zowel theorie als praktische tips, en zijn geschikt voor zowel ouders als onderwijzers.
Een van de populairste boeken over opvoeding van kleuters is Hink-Stap-Sprong. Dit boek is geschreven door Jo Voets, Lieve Michielsen en Sarah Hertens. Het bestaat uit 13 kleine delen die verschillende situaties en problemen bespreken. De schrijvers, die experts zijn in orthopedagogiek en psychologie, behandelen alle leeftijdsgroepen en voorzien je van handige schema’s en tekeningen. Het 13-delige handboek zit in een koffer en is ook nog eens super betaalbaar (15 euro).
De ontwikkeling van je kind, geschreven door Marga Schiet en uitgegeven door ‘Ouders van Nu’, legt helder uit hoe je kind zich ontwikkelt van baby tot kleuter (0 tot 4 jaar): op psychisch, motorisch en sociaal vlak. Als ouder krijg je iedere maand opvoedingstips om je kind te helpen in de ontwikkeling en daar ook het beste speelgoed bij te zoeken. Daarnaast krijg je algemene tips over zingen en spelen met je kind.
Je peuter, geschreven door Hilde Marx, Magteld Westpalm van Hoorn en Hanneke Molenaar, is een boek dat je helpt om je peuter beter te leren kennen. Dit boek, met pedagogische en verpleegkundige insteek, behandelt de motorische, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar. Thema’s zijn: voeding, eetgedrag, beweging, gezin, taalontwikkeling, spelen, slapen en zindelijk worden, de sociale omgeving. Ook handig: een medisch ABC met gifwijzer, groeidiagram en meer.
Slapen, eten en luisteren, geschreven door Monique Nelis en Sanne Bierens, helpt je bij de opvoeding van je peuter (0 tot 4 jaar). Je krijgt tips over veilig slapen en goed luisteren, bedplassen, dromen, spoken onder het bed, knuffels en nachtmerries. En voedingsadvies: hoe zorg ik dat mijn kind genoeg gezonde voeding binnenkrijgt? Maar ook tips over eet- en tafelmanieren. Tot slot krijg je antwoord op vragen als: hoe stel ik grenzen? Hoe leer ik mijn peuter met anderen omgaan? Hoe beloon je en hoe straf je? En ben ik consequent genoeg?
En als we nu weer eens gewoon gingen opvoeden, geschreven door Gitty Feddema en Aletta Wagenaar, is een opvoedingsboek voor gewone gezinnen, met doorsnee problemen. De schrijfsters, die jarenlange ervaring hebben met het adviseren van ouders, geven antwoord op vragen als: hoe moet ik mijn kind opvoeden? Hoe stel ik grenzen? Je krijgt nuttige tips en voorbeelden uit de praktijk, die je helpen aan opvoedingsregels in iedere levensfase tot 12 jaar.
Goed opgevoed!, geschreven door Marieke Henselmans, is een nuchter en vlot boek dat je aan het denken zet, zonder dwingend te zijn. Handige checklists maken inzichtelijk wat jouw kind op een bepaalde leeftijd zou moeten kunnen: van peuter tot puber (0 tot 18 jaar). De schrijfster deelt eigen ervaringen en voorbeelden. Ze schrijft je niets voor, maar geeft richtlijnen. Dat maakt het boek luchtig. Onderwerpen die aan bod komen: rust, reinheid en regelmaat, veiligheid, vriendschap, seksualiteit en gezonde voeding. Achterin vind je een handig trefwoordenregister.
De ontspannen ouder, geschreven door Loes Waanders, helpt ouders om meer rust, zelfvertrouwen en plezier in hun gezinsleven te krijgen. Het boek biedt praktische tips en inzichten die je helpen om een positieve opvoedstijl te ontwikkelen. Het benadrukt het belang van emotionele balans, empathie en duidelijke communicatie. Door grip te krijgen op je eigen emoties als ouder, kun je een sterke band met je kind opbouwen. En leer je je hoe je kind kunt stimuleren om mee te werken zonder dreigementen en veel negativiteit.
Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen, geschreven door Philippa Perry, richt zich op de essentie van ouderschap en hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind opgroeit tot een gelukkige volwassene. Het biedt inzicht en adviezen over de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. De psychtherapeut behandelt onderwerpen als: omgaan met emoties, gedragspatronen en relaties met ouders, partners en vrienden. Haar adviezen zijn liefdevol en nuchter. Ze leert ouders om te gaan met fouten (want die maken we allemaal) en hoe je kunt groeien als ouder.
Temperamentvolle kinderen, geschreven door Eva Bronsveld, ontdekt hoe kinderen met een sterk temperament gevoelig reageren op hun omgeving. In het boek staan inzichten en praktische tips om met uitdagende situaties om te gaan. Zo legt Eva uit dat straffen niet (goed) werkt bij temperamentvolle kinderen. In plaats daarvan is begrip, betrouwbaarheid, zorgvuldige aandacht en goede afstemming essentieel. Zodat er weer verbinding ontstaat. Uiteindelijk pleit Eva voor meer ontspanning in het ouderschap en meer plezier voor zowel ouder als kind.
Het opvoedkompas, geschreven door Shefali Tsabary, is een boek dat ouders helpt om verwachtingen voor hun kinderen los te laten. Het boek biedt stappen om patronen te doorbreken en kinderen te zien voor wie ze zijn. Want als dat lukt help je je kind om zelfverzekerd en authentiek te zijn. De inzichten in het boek worden afgewisseld met wetenschappelijk onderzoek, praktische tips en persoonlijke verhalen.
De opvoeding van kleuters is een cruciale fase in het leven van een kind. Er zijn tal van boeken verschenen die ouders en onderwijskrachten helpen bij dit proces. Deze boeken bieden zowel theorie als praktische tips, en zijn geschikt voor zowel ouders als onderwijzers. Door deze boeken te lezen, kun je je beter voorbereiden op de uitdagingen die je tegenkomt bij het opvoeden van je kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet