Jan Fennell en de opvoeding van honden: Een methode gebaseerd op respect en communicatie
juli 7, 2025
De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zowel emotioneel als praktisch veel eisen stelt. Ouders staan vaak met vragen en zorgen, en hebben hulp nodig om hun kind op de juiste manier te begeleiden. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD biedt daarvoor diverse ondersteuningsmogelijkheden aan. Deze hulp is gericht op ouders, kinderen en jongeren en omvat onder meer advies, begeleiding, onderwijs en behandeling. In dit artikel worden de belangrijkste vormen van ondersteuning bij opvoeding vanuit de GGD besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.
De GGD biedt opvoedondersteuning aan via meerdere kanalen, waaronder het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), de jeugdarts, de jeugdverpleegkundige, en andere deskundigen. De hulp is gericht op kinderen van 0 tot 18 jaar en kan worden ingeschakeld wanneer ouders vragen hebben over de ontwikkeling, het gedrag, of de gezondheid van hun kind.
Een van de belangrijkste ondersteuningsvormen is de gezinsbegeleiding, die wordt aangeboden door de Jeugdgezondheid. Hierbij werkt een gezinsbegeleider samen met een orthopedagoog, die gespecialiseerd is in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. De begeleiding is gratis en kan maximaal 10 keer worden gegeven. Bij meer problemen wordt er doorverwezen naar verdere hulp, zoals de jeugdarts of psycholoog.
Bij de jeugdgezondheidszorg worden ook bezoeken gegeven aan kinderen vanaf de zwangerschap tot 18 jaar. Hierbij wordt de ontwikkeling van het kind gevolgd en worden vragen beantwoord over gezondheid, opvoeding, en ontwikkeling. De jeugdarts helpt bij problemen met horen, zien, groei, ontwikkeling en gedrag. Bij verdachte klachten kan de jeugdarts het kind doorverwijzen naar een andere deskundige.
Voor ouders die zorgen hebben over het gedrag, de ontwikkeling of de opvoeding van hun kind, is er de integrale vroeghulp (IVH). Hierbij werken verschillende deskundigen samen, zoals een kinderarts, psycholoog, onderwijsdeskundige, en maatschappelijk werker. Dit is vooral van toepassing voor kinderen tot 8 jaar. De IVH helpt bij het analyseren van problemen en het opstellen van een passend hulpprogramma.
Een ander belangrijk onderdeel is de jeugdverpleegkundige, die vragen beantwoordt over gezondheid, ontwikkeling, en opvoeding. De jeugdverpleegkundige helpt bij problemen zoals slaapproblemen, eetproblemen, en moeilijk gedrag. Ook kan zij hulp bieden bij het omgaan met kinderen die last hebben van pesten, angst, of eenzaamheid.
Voor kinderen die last hebben van psychische of gedragsproblemen, zoals ADHD, autisme, eetstoornissen, of problemen met drugs, wordt de jeugdhulp ingezet. De jeugdhulp is gericht op kinderen tot 18 jaar en wordt georganiseerd door de gemeente. De gemeente beoordeelt of er hulp nodig is en helpt bij het vinden van de juiste zorg.
Bij lichte psychische klachten kan het e-mental health-platform hulp bieden. Hierin zijn gratis en anonieme online programma’s beschikbaar, zoals die van het Trimbos Instituut en GGZ-instellingen. Ook zijn er online therapieën en informatie over klachten en stoornissen.
De opvoeding van kinderen is niet alleen een taak voor het kind, maar ook voor de ouders. Daarom biedt de GGD ook ondersteuning aan ouders. Dit kan in de vorm van opvoedondersteuning of stevig ouderschap. Hierbij worden ouders geholpen bij het omgaan met lastige situaties, zoals huilbuien, zindelijkheidsproblemen, of moeilijkheden met het aanpakken van problemen.
Er is ook het MIM-programma (Moeders Informeren Moeders), waarin een beginnende moeder wordt gekoppeld aan een ervaren moeder. Dit programma is beschikbaar voor moeders die in de gemeente Best of Son en Breugel wonen. Daarnaast biedt de Triple P (Positive Parenting Program) een gestructureerde opvoedhulpmiddelen aan, met name voor ouders van kinderen tot 12 jaar.
De GGD biedt ook digitale hulpmiddelen aan, zoals de GroeiGids App, waarin de ontwikkeling van het kind wordt gevolgd. Hierin staan groeicurves, vaccinaties, en andere belangrijke informatie. Ook is er de Oudertelefoon, een anonieme hulplijn voor ouders die met vragen zitten. Deze kan worden bereikt via telefoon of via chat.
Daarnaast zijn er diverse websites waarop informatie over opvoeding en ontwikkeling van kinderen te vinden is. De Nederlandse Jeugdinstituut biedt uitgebreide informatie aan, gecontroleerd door deskundigen uit wetenschap en praktijk. Ook is er de JouwGGD.nl-site, die gericht is op jongeren tussen de 13 en 23 jaar.
Voor ouders die hulp nodig hebben bij het vinden van de juiste zorg, is er de cliëntondersteuning. Deze wordt aangeboden via de gemeente en helpt bij het aanvragen van zorg, het oplossen van problemen, en het bepalen van het juiste aanbod. Ook is er het Juiste Loket, dat helpt bij het aanvragen van zorg en het oplossen van problemen met de zorgverzekeraar of gemeente.
Wanneer een kind veel zorg nodig heeft, kan de verzorging intensief zijn. In dat geval is het belangrijk om te kijken naar andere manieren van organisatie. Hierbij kan de cliëntondersteuning of het Juiste Loket helpen.
Voor ouders die met een kind te maken hebben dat een beperking heeft, is er de integrale vroeghulp (IVH), die ook helpt bij het bepalen van het juiste aanbod. Daarnaast is er de jeugdtandarts, die gratis mondzorg biedt tot 18 jaar, met uitzondering van orthodontie, kronen, en bruggen.
Voor kinderen die last hebben van pesten, seksueel geweld, of andere problemen, is er de Kindertelefoon, de MIND-hulplijn, en de Alles oké-supportlijn. Deze bieden anonieme hulp aan, zowel via telefoon als via chat.
De GGD biedt een brede reikwijdte aan ondersteuningsmogelijkheden voor ouders en kinderen. Van de jeugdgezondheidszorg tot de jeugdarts, van de jeugdverpleegkundige tot de cliëntondersteuning, zijn er diverse kanalen waar ouders terecht kunnen met vragen over opvoeding, ontwikkeling, en gezondheid. De hulp is gericht op kinderen van 0 tot 18 jaar en kan worden ingeschakeld wanneer nodig. Daarnaast zijn er digitale hulpmiddelen en online platforms beschikbaar, zoals de GroeiGids App en de Oudertelefoon, die ouders ondersteunen bij hun opvoedingsproces.
De GGD stelt zich sterk voor een gezonde en gelukkige jeugd van elk kind, en helpt ouders op weg met advies, begeleiding, en ondersteuning. Door deze hulp in te schakelen, kunnen ouders beter omgaan met de uitdagingen van de opvoeding en zorgen dat hun kind goed opgroeit.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet