Jan van Heek: Een voorbeeldige docent lichamelijke opvoeding
juli 7, 2025
De jeugdgezondheidszorg van de GGD Groningen speelt een cruciale rol in de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 4 tot 12 jaar. In deze leeftijdsgroep verandert de ontwikkeling van het kind razendsnel, en is het belangrijk om zowel fysieke als psychosociale aspecten te volgen. De GGD biedt diverse onderzoeken, voorlichting en ondersteuning aan om ouders en leerkrachten te helpen bij de opvoeding en gezondheidszorg van kinderen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 4 tot 12 jaar besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie van de GGD Groningen.
Bij de GGD Groningen worden er regelmatig gezondheidsonderzoeken uitgevoerd voor kinderen in de basisschoolperiode. Deze onderzoeken zijn bedoeld om de gezondheid van het kind te volgen en eventuele afwijkingen op te sporen. De belangrijkste onderzoeken zijn de gezondheidsonderzoeken bij 5-jarigen en bij kinderen in groep 7.
Als een kind 5 jaar oud wordt, ontvangt de ouder een uitnodiging voor een gezondheidsonderzoek op het consultatiebureau. Dit onderzoek bestaat uit twee delen: een digitale oudervragenlijst en een lichamelijk onderzoek bij het kind. De ouders vullen de vragenlijst thuis in, en tijdens het lichamelijk onderzoek worden onder andere de lengte, het gewicht en het zicht van het kind beoordeeld. Daarnaast wordt gekeken of het kind goed kan horen.
De GGD heeft ervoor gekozen om het onderzoek bij 5-jarigen op het consultatiebureau te laten plaatsvinden, zodat ouders en kind samen kunnen meewerken. Dit is belangrijk, omdat het helpt bij het opbouwen van vertrouwen en betrokkenheid van ouders bij de gezondheid van hun kind.
Kinderen in groep 7 worden op de basisschool onderzocht op lengte, gewicht en andere gezondheidsaspecten. Dit onderzoek vindt plaats tijdens de schooltijd, en ouders hoeven hierbij niet aanwezig te zijn. De ouders krijgen wel een uitnodiging en vullen een digitale vragenlijst in over de gezondheid van hun kind. Hierin kunnen zij aangeven of ze contact willen met een medewerker van de GGD.
Deze onderzoeken zijn van belang om eventuele afwijkingen in de groei of ontwikkeling van het kind op te sporen. Bijvoorbeeld als het kind veel kleiner is dan de klasgenoten, of als er sprake is van belemmeringen bij bewegen of leren. De GGD zorgt ervoor dat ouders op de hoogte worden gebracht van de resultaten en dat er bij nodigheid een vervolgafspraak wordt gemaakt met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
De GGD Groningen biedt ook vaccinaties aan voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Deze vaccinaties zijn bedoeld om besmettelijke ziektes te voorkomen.
Alle kinderen van 9 jaar krijgen een uitnodiging voor de vaccinaties DTP en BMR. Deze vaccinaties beschermen tegen difterie, tetanus, polio, bof, mazelen en rode hond. De vaccinaties worden uitgevoerd op het consultatiebureau.
Alle (bijna) 13-jarige meisjes krijgen twee keer een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie is bedoeld om meisjes te beschermen tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie wordt uitgevoerd op het consultatiebureau.
Deze vaccinaties zijn belangrijk om de gezondheid van kinderen te waarborgen en ziektes te voorkomen. Ouders worden hierover op de hoogte gesteld via een brief of e-mail, en kunnen een afspraak maken bij het consultatiebureau.
In de onderbouw van de basisschool onderzoekt een logopedist van de GGD Groningen kinderen op eventuele spraak- en taalproblemen. Dit onderzoek gebeurt op verzoek van de ouder of de leerkracht. De logopedist voert een gesprek met het kind, doet enkele taalspelletjes en laat het kind plaatjes benoemen of zinnen zeggen. Na afloop neemt de logopedist contact op met de ouder over de resultaten.
De logopedie wordt uitgevoerd in veel gemeenten in de provincie Groningen, waaronder Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerkwartier. Ouders kunnen het onderzoek aanvragen via de leerkracht of de interne begeleider van de school.
De GGD Groningen werkt nauw samen met leerkrachten en ouders om de gezondheid en ontwikkeling van kinderen te volgen. De leerkrachten krijgen een signaleringslijst waarop ze bijzonderheden over kinderen in hun groep kunnen aangeven. Een medewerker van de GGD bekijkt dan welke aanpak nodig is, bijvoorbeeld een onderzoek of een gesprek met de ouders.
Daarnaast hebben ouders de mogelijkheid om via een vragenlijst hun mening te geven over de gezondheid en het welzijn van hun kind. Deze vragenlijsten worden door de doktersassistent bekeken en in het Digitaal Dossier opgenomen. Ouders kunnen hierin ook aangeven of ze een gesprek willen met een verpleegkundige of arts van de GGD.
De GGD Groningen biedt ook voorlichting en advies aan over gezondheid, voeding, beweging en gedrag van kinderen. Deze informatie is beschikbaar via de website van de GGD en andere bronnen.
Informatie over gezond eten en drinken is beschikbaar via de GGD Groningen. De website bevat ook informatie over voeding en beweging voor kinderen in groep 7. Deze voorlichting helpt ouders bij het bepalen van een gezonde leefstijl voor hun kind.
De GGD Groningen helpt ouders bij het opvoeden van hun kind. De website bevat informatie over het stellen van grenzen, het omgaan met weerstand, het helpen bij sporten en het bepalen van een gezonde media-usage.
Ouders krijgen ook advies over het omgaan met media en het bepalen van veiligheid in de omgeving van het kind. De GGD biedt hierover voorlichting aan via de website of via contact met de jeugdverpleegkundige.
De meeste ouders hebben vragen of twijfels over de groei en ontwikkeling van hun kind. De GGD Groningen biedt hierover ondersteuning aan. Ouders kunnen contact opnemen met de jeugdverpleegkundige of arts van de GGD.
De GGD biedt ook een telefonische advisering aan, waarin ouders geraden worden bij vragen over de gezondheid van hun kind. De telefonische advisering is bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur op werkdagen.
De jeugdgezondheidszorg van de GGD Groningen speelt een belangrijke rol in de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 4 tot 12 jaar. Door gezondheidsonderzoeken, vaccinaties, ondersteuning bij spraak- en taalproblemen, samenwerking met leerkrachten en ouders, voorlichting over gezondheid en opvoeding, en advies bij vragen en twijfels, zorgt de GGD voor een veilige en gezonde opvoeding van kinderen. Ouders en leerkrachten kunnen hierdoor beter omgaan met de ontwikkeling van hun kind en kunnen eventuele problemen vroegtijdig opsporen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet