Liefdevol opvoeden: een betere band met je hond ontwikkelen
juli 7, 2025
GGD Groningen biedt een uitgebreid aanbod van ondersteuning en informatie voor ouders, kinderen en verzorgers. Het programma 'Kind en opvoeding' richt zich op de gezondheid, ontwikkeling, opvoeding en veiligheid van kinderen van nul tot achtentachtig jaar. Het is bedoeld om ouders te helpen bij het opvoeden, het beantwoorden van vragen en het stimuleren van de gezonde groei van hun kind. Deelname aan het programma is gratis en gericht op iedereen die met een kind te maken heeft.
De ontwikkeling van kinderen verloopt snel en varieert per leeftijdsgroep. Voor jonge kinderen tot vier jaar is het belangrijk om op te vallen dat ze zich bewust zijn van hun eigen persoon en dat ze zich ontwikkelen in beweging, spel, en sociaal gedrag. Op het consultatiebureau krijgen ouders gericht advies over de ontwikkeling van hun peuter, inclusief informatie over voeding, veiligheid, en opvoeding. Voor kinderen van vier tot twaalf jaar is de basisschool een belangrijke fase. Hierbij staat de ontwikkeling, gezondheid, media, voeding, en veiligheid centraal. De GGD Groningen biedt hier informatie en ondersteuning voor ouders, zodat ze hun kind kunnen begeleiden in deze fase.
Bij het opvoeden van kinderen kunnen ouders vaak vragen hebben. Het programma 'Pedagogische gezinsondersteuning' biedt deskundige hulp bij opvoedingsproblemen. Elk gezin met kinderen tot achttien jaar kan hier gebruik van maken. De ondersteuning gebeurt meestal thuis en wordt door de gemeente betaald. Hierbij worden problemen zoals driftbuien, onafhankelijkheid van het kind, en het aanpakken van ruzies besproken. Het doel is om de opvoedingsproblemen te voorkomen en zo te voorkomen dat er duurdere vormen van hulpverlening nodig zijn.
Een ander programma dat gericht is op ouderschap is 'Stevig Ouderschap'. Dit programma biedt ondersteuning aan ouders die moeite hebben met het opvoeden of die hun eigen kracht en invulling van het ouderschap willen opbouwen. Het programma wordt aangeboden in alle gemeenten van de provincie Groningen. Een verpleegkundige van de GGD bezoekt de ouder meerdere keren thuis en bespreekt onderwerpen zoals de ontwikkeling van het kind, het begrijpen van het gedrag van het kind, en de opvoedstijl. Deelname is gratis en niet verplicht. De gesprekken blijven tussen ouder en verpleegkundige, tenzij er sprake is van een gevaar voor het kind.
De gezondheid van kinderen is een belangrijk onderdeel van het programma. De GGD Groningen biedt vaccinaties aan volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit programma voorkomt ziektes en beschermt kinderen tegen 13 besmettelijke ziekten. Vaccinaties zijn gratis en deelname is niet verplicht. In de provincie Groningen laat meer dan 90% van de ouders hun kind inenten. De vaccinaties worden gegeven op het consultatiebureau, en voorafgaand aan de vaccinatie wordt toestemming gevraagd. Bijwerkingen van vaccinaties worden geclassificeerd en kunnen worden gemeld bij het bijwerkingencentrum van Lareb.
Het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma bevat informatie over de vaccinaties die kinderen krijgen. Voor kinderen van 0 tot 5 jaar worden de vaccinaties gegeven door de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Voor oudere kinderen worden groepsvaccinaties aangeboden, zoals tegen BMR, meningokokken ACWY, en HPV. De vaccinaties worden op kleine groepen gegeven en kunnen worden bekeken op de website van het RVP.
De GGD Groningen biedt ook ondersteuning bij gezondheidsvragen. Dit kan via het consultatiebureau, waar kinderen worden gemeten en gewogen, en waar vaccinaties worden gegeven. Ouders kunnen vragen stellen over de groei, ontwikkeling, en gezondheid van hun kind. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige. De GGD Groningen biedt ook een telefonische advisering aan, waar ouders vragen kunnen stellen over gezondheid, voeding, en opvoeding.
De GGD Groningen heeft een podcastserie genaamd "Een goud begin", waarin antwoord wordt gegeven op veelgestelde vragen over slapen, eten, huilen, en voeding. Deze podcast helpt ouders bij het oplossen van problemen en geeft tips voor een gezonde opvoeding.
Bij het opvoeden van kinderen kunnen ouders vaak vragen hebben. De GGD Groningen biedt hierbij ondersteuning aan via het programma 'Stevig Ouderschap' en de pedagogische gezinsondersteuning. Deze programma's helpen ouders bij het omgaan met problemen zoals driftbuien, onafhankelijkheid van het kind, en het aanpakken van ruzies. De ondersteuning is gericht op het voorkomen van opvoedingsproblemen en het verminderen van de behoefte aan duurdere vormen van hulpverlening.
De GGD Groningen biedt informatie over kinderen en ouderschap op verschillende websites. Op Groeigids.nl/kind-en-opvoeding vind je betrouwbare informatie over de ontwikkeling, gezondheid, en opvoeding van kinderen. Voor ouders zijn er ook informatiepagina’s over het omgaan met problemen in het gezin, werk en kinderen, en het beschermen van het kind. De informatie is beschikbaar in meerdere talen, waaronder Nederlands, Engels, Turks, Arabisch, Pools, en Oekraïens.
De GGD Groningen biedt een uitgebreid aanbod van informatie, ondersteuning, en contactgegevens. De website van GGD Groningen bevat informatie over het consultatiebureau, afspraken maken, en het beantwoorden van vragen over de gezondheid en opvoeding van je kind. De contactgegevens zijn beschikbaar via de website, en er is een telefonische advisering beschikbaar voor vragen over de gezondheid, groei, en opvoeding van je kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet