logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De opvoeding van Generatie Z: realistisch, beschermend en vol met uitdagingen

De opvoeding van Generatie Z, geboren tussen 2001 en 2015, is gekenmerkt door een combinatie van realisme, beschermende houding en uitdagingen. In dit artikel wordt de opvoeding van deze jonge generatie nader bekeken, met aandacht voor de kenmerken, de rol van ouders, de invloed van sociale media en de psychische gezondheid van jongeren. De informatie is gebaseerd op gegevens uit meerdere bronnen, waaronder onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI), studies over de impact van sociale media en observaties over de mentale gezondheid van Generatie Z.

Kenmerken van de opvoeding van Generatie Z

Generatie Z groeit op in een tijd van veel onzekerheid, met een reeks crisissen die elkaar opvolgen of overlappen, waaronder de economische crisis, de klimaatcrisis en de pandemie. Volgens onderzoek van Josette Hoex van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) spelen de normen en waarden van de omgeving van het kind een rol in de opvoeding. Dit omvat de opvattingen van ouders, maar ook vrienden, juffen of de culturele bagage van de ouders. De financiële situatie van ouders is eveneens een belangrijke factor in de opvoeding.

De opvoeding van Generatie Z wordt gekenmerkt door een realistische benadering. Volgens onderzoekers zoals René Boender is het begrip “scenariodenken” typisch voor deze generatie. Dit betekent dat ze leren om rekening te houden met tegenslag en zich voorbereiden op verschillende mogelijke uitkomsten. Daarnaast wordt de generatie gekenmerkt door een hoge mate van flexibiliteit, wat op de werkvloer duidelijk is.

De rol van ouders: veeleisend en zorgzaam

De ouders van Generatie Z behoren tot de generatie X en Y, die zelf in een relatief sociaal en economisch stabiele samenleving zijn opgegroeid. Zij hebben een sterke overtuiging dat je hard moet werken om verder te komen. Dit leidt ertoe dat ouders van Generatie Z vaak veeleisend zijn, maar ook zorgzaam. Volgens Josette Hoex zijn Nederlandse ouders naast veeleisend ook bereid om hun kinderen te helpen en te steunen. De meeste jongeren zijn tevreden over hun opvoeding, zoals blijkt uit onderzoek van het CBS.

Echter, er is ook sprake van zogeheten “curlingouders”, waarbij ouders alle zorgen of obstakels van hun kinderen wegschuiven. Dit kan leiden tot een gebrek aan uitdagingen voor jongeren, wat weer een rol speelt bij de psychische klachten van Generatie Z. Volgens psycholoog Jos Ahlers is het belangrijk dat jongeren leren met tegenslag om te gaan, iets wat ze niet altijd leren als ze te veel beschermend worden opgevoed.

Invloed van sociale media

Generatie Z groeit op in een digitale wereld, waarin sociale media een grote rol speelt. Ze zijn meester in het navigeren op het internet, maar hebben ook last van korte aandachtsspanne en afleiding. Volgens onderzoek is het gebruik van sociale media voor hen niet primair gericht op contact opnemen, maar eerder op het vinden van inspiratie en het afhandelen van taken. De invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren is groot. Volgens onderzoekers is er sprake van FOMO (fear of missing out), keuzestress en vergelijkingsdrang, die bijdragen aan psychische klachten.

De opvoeding van Generatie Z moet hier rekening mee houden. Het is belangrijk dat ouders en educatoren jongeren helpen om met sociale media om te gaan, zodat ze niet overweldig worden door de constante stroom informatie en prikkels.

Mentale gezondheid en psychische klachten

De mentale gezondheid van Generatie Z is een belangrijk onderwerp. Volgens onderzoek van het CBS staan jongeren van deze generatie onder druk in het dagelijks leven, vooral vanwege de maatschappij en hun ouders. Er is sprake van veel psychische klachten, waaronder angst en depressieve gevoelens. Dit komt onder andere door de beschermende opvoeding, de trauma’s van de pandemie en de omgang met sociale media.

Er is ook sprake van een stijging van het aantal jongeren dat hulp zoekt bij psychologen. Dit ligt aan het feit dat Generatie Z het taboe op mentale hulp doorbreekt en eerder hulp inschakelt. Daarnaast spelen de druk van sociale media en de keuzes die jongeren moeten maken een rol in hun psychische welzijn.

Samenwerking tussen generaties

Op de werkvloer komen verschillende generaties bij elkaar, waardoor botsingen kunnen ontstaan. Generatie Z, de jongste generatie, heeft een andere opvatting over werk dan de Pragmaten. Ze zijn flexibel, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn bereid om vragen te stellen of in discussie te gaan. De Pragmaten, geboren tussen 1971 en 1985, hebben een praktische instelling en zijn daadkrachtig. Ze kunnen veel leren van Generatie Z, maar ook andersom.

Opvoeding en het verantwoordelijkheidsgevoel

De opvoeding van Generatie Z speelt een cruciale rol in het ontwikkelen van hun verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zijn harde werkers en hebben een sterke motivatie om te presteren. Volgens onderzoekers is het belangrijk dat ouders hen helpen om hun eigen keuzes te maken en zichzelf te ontdekken. Ze moeten de vrijheid krijgen om te leren met tegenslag om te gaan, zodat ze zich kunnen ontwikkelen.

Conclusie

De opvoeding van Generatie Z is gekenmerkt door realisme, beschermende houding en uitdagingen. De ouders van deze generatie zijn vaak veeleisend, maar ook zorgzaam. De invloed van sociale media is groot, en de mentale gezondheid van jongeren is een belangrijk onderwerp. De opvoeding moet hier rekening mee houden, zodat jongeren zich kunnen ontwikkelen en hun eigen pad kunnen kiezen.

Bronnen

  1. https://zwolsmediahuis.nl/is-generatie-z-verwachtingen-of-moeten-ze-juist-aan-hoge-verwachtingen-voldoen/
  2. https://coachpraktijkachterhoek.nl/gen-z-en-de-patatgeneratie-op-de-werkvloer/
  3. https://generationjourney.nl/generatie-z/
  4. https://www.booking.com/hotel/at/kapruenrhof.html?msockid=3ebc70da5570620c1bce66fb54fa63dd
  5. https://www.nporadio1.nl/nieuws/dit-is-de-dag/22a74c83-2916-4e86-9f03-365ab1695b4f/jongeren-hebben-schop-onder-de-kont-nodig
  6. https://www.psycholoogopafstand.nl/generatie-z-vraagt-meer-psychische-hulp-dan-andere-generaties/
  7. https://www.metronieuws.nl/lifestyle/opvoeding/2023/06/generatie-z-stress-jongeren-ouders-gen/
  8. https://pointer.kro-ncrv.nl/onderzoeker-gen-z-ers-te-beschermd-opgevoed

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven