logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Genderneutraal opvoeden in Zweden: Een weg naar gelijkheid en vrijheid

In de hedendaagse maatschappij wordt er steeds vaker over nagedacht hoe kinderen opgevoed kunnen worden in een wereld die minder gericht is op traditionele geslachtsgrenzen. In Zweden is dit al jaren een onderwerp van discussie en wordt er al jaren op een geavanceerde manier mee omgegaan. In het bijzonder in de kinderopvang en kleutergroepen wordt de trend van genderneutrale opvoeding steeds meer toegepast. Dit artikel beschrijft de principes van genderneutraal opvoeden, de praktijk in Zweden, de voordelen en uitdagingen, en hoe ouders en onderwijsinstellingen hiermee omgaan.

Wat betekent genderneutraal opvoeden?

Genderneutraal opvoeden betekent dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen jongens en meisjes in termen van verwachtingen, keuzes, of het aanbieden van activiteiten. Het gaat erom dat kinderen vrij zijn om zichzelf te ontwikkelen zonder dat hun gedrag, keuzes, of interesses bepaald worden door traditionele genderrollen. Dit houdt niet in dat je de seks van het kind negeert, maar wel dat je de keuzes van het kind respecteert en helpt om die te ontwikkelen.

In Zweden geven veel ouders hun kinderen bijvoorbeeld genderneutrale voornamen, zodat het geslacht van het kind niet direct af te leiden is. Ook wordt er vaak gekeken naar het gebruik van genderneutrale taal, zoals het gebruik van het voornaamwoord hen in plaats van hij of zij. Dit is een poging om de stereotypering van mannelijkheid en vrouwelijkheid te vermijden en ruimte te geven aan een bredere opvatting van identiteit.

De praktijk in Zweden: Genderneutrale kleutergroepen

In Zweden is het al jaren onderwerp van discussie en uitgevoerd in sommige kleutergroepen. Een voorbeeld hiervan is de crèche Egalia in Stockholm, waar kinderen op een manier worden opgevoed die gericht is op gelijkheid en vrijheid. Hier wordt er geen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes, maar in plaats daarvan wordt er gewerkt met termen als vrienden, personen, of mensen. De term hij en zij worden niet gebruikt, maar in plaats daarvan hen of het.

De keuze voor boeken, speelgoed en activiteiten wordt ook op een manier gedaan die geen traditionele genderrollen benadrukt. Zo worden er geen boeken gebruikt waarin een prinses gered wordt door een prins, maar juist boeken waarin de personages onafhankelijk en divers zijn. Dit helpt bij het verminderen van stereotypen en het bevorderen van een open blik naar andere personen en situaties.

In de praktijk betekent dit dat kinderen in Zweden vroeger al leren dat ze vrij kunnen kiezen wat ze willen, zonder dat hun keuzes worden beïnvloed door traditionele verwachtingen. Ze leren dat ze zowel stoer als lief kunnen zijn, zowel creatief als praktisch, en dat er geen enkele keuze is die beter of slechter is dan een andere.

Voordelen van genderneutrale opvoeding

Er zijn verschillende voordelen van het genderneutraal opvoeden. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die op deze manier worden opgevoed, meer open staan voor het spelen met kinderen van een ander geslacht. Ze zijn ook minder geneigd om vooroordelen te hebben over elkaar. Dit is een van de redenen waarom Zweden wordt gezien als een land dat op dit gebied voorop loopt.

Een van de belangrijkste voordelen is dat kinderen zichzelf kunnen ontwikkelen zonder dat hun keuzes bepaald worden door traditionele verwachtingen. Ze leren dat ze vrij kunnen kiezen wat ze willen, en dat elk keuzepatroon even geldig is. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen, creativiteit, en een open blik naar de wereld.

Daarnaast is er sprake van een grotere acceptatie van diversiteit. Kinderen die op deze manier worden opgevoed, leren dat iedereen gelijk is, en dat er geen enkele beperking is aan wat een kind kan bereiken. Dit helpt bij het vormen van een wereld waarin iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt.

Uitdagingen bij genderneutraal opvoeden

Hoewel genderneutraal opvoeden veel voordelen heeft, zijn er ook uitdagingen. Er is geen bekend nadeel van genderneutraal opvoeden, maar er is wel een tegengeluid omdat er nu eenmaal biologische verschillen zijn tussen jongens en meisjes. Daardoor zouden kinderen verward kunnen raken. Daarnaast zijn er ook mensen die vinden dat het onmogelijk is om kinderen op deze manier op te voeden, omdat de maatschappij nog steeds traditionele rollen heeft.

Bijvoorbeeld, in Nederland is het opvoeden in de praktijk nog niet zo veel voorkomend, maar in Zweden is het al jaren een onderdeel van de opvoeding. Toch zijn er ook in Zweden mensen die het niet met deze methode eens zijn. Sommige ouders en leerkrachten zien het als een extreem idee, en denken dat het kinderen belemmert in hun keuze.

De rol van ouders en onderwijsinstellingen

Ouders spelen een belangrijke rol bij het genderneutraal opvoeden. Ze moeten bereid zijn om hun kinderen te respecteren in hun keuzes, en te werken aan het verminderen van stereotypen. Dit houdt in dat ouders hun taalgebruik moeten aanpassen, en geen traditionele termen meer gebruiken zoals stoer voor jongens en lief voor meisjes.

Onderwijsinstellingen, zoals de crèche Egalia, spelen ook een belangrijke rol. Ze moeten ervoor zorgen dat er geen stereotypen worden gebruikt, en dat er ruimte is voor een diversiteit aan activiteiten. Dit kan worden gedaan door te werken met genderneutrale boeken, speelgoed, en activiteiten.

Conclusie

Genderneutraal opvoeden is een methode die gericht is op gelijkheid, vrijheid, en diversiteit. In Zweden is dit al jaren een onderdeel van de opvoeding, en wordt er steeds vaker over nagedacht hoe dit ook in Nederland toegepast kan worden. De voordelen zijn duidelijk, en de uitdagingen zijn er wel, maar met de juiste aanpak en instemming van ouders en onderwijsinstellingen kan dit een krachtige methode zijn om kinderen te helpen zichzelf te ontwikkelen.

Bronnen

  1. Genderneutraal opvoeden: hoe pak je het aan?
  2. De genderneutrale praktijk in KDV Egalia te Stockholm.
  3. Jongen of meisje: who cares? Genderneutraal opvoeden
  4. Hoe het is om je kind genderneutraal op te voeden
  5. Zweden genderneutrale kleuterscholen
  6. N for Neutral
  7. Genderneutrale taal laat mensen anders denken over de verschillende seksen
  8. Genderneutraal opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven